Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Frații medaliați la Taekwon-do ai Sibiului: „Ea voia să ajungă să ia premii, la fel ca mine, iar eu nu pot să mă las mai prejos acum”

Frații medaliați la Taekwon-do ai Sibiului: „Ea voia să ajungă să ia premii, la fel ca mine, iar eu nu pot să mă las mai prejos acum”

Vlad Văcariu este un nume care apare des pe listele medaliaților la Taekwon-do, fie că e vorba de concursuri locale, naționale sau chiar Cupa Europeană de la care s-a întors recent cu mai multe medalii. Din spate vine cu viteză și sora sa, Ștefania, care își privește cu admirație fratele – a început cu taekwon-do pentru că asta făcea Vlad. Și ea s-a întors de la Cupa Europeană de Taekwon-do cu medalii.

Vlad a împlinit 19 ani în urmă cu câteva zile și a început să practice acest sport când avea doar șase ani. Era un copil foarte energic, iar mama sa l-a trimis la taekwon-do, unde a fost dragoste la primul antrenament. Ștefania, care acum are 14 ani, a început antrenamentele pentru că voia să fie ca fratele ei mai mare. El era mereu premiat pentru prestațiile la competiții, iar ea visa să fie la fel. Și iată că acum este. S-au întors împreună din Croația în urmă cu o săptămână, unde Vlad a luat trei medalii, iar Ștefania a primit două medalii.

„Cred că ne motivăm reciproc. Ea voia să ajungă să ia premii, la fel ca mine, iar eu nu pot să mă las mai prejos acum, evident”, spune Vlad râzând și Ștefania aprobă.

El e medaliat la tull, ea la lupte, deși nici Ștefaniei nu-i displace tull-ul. De la Campionatul European, Vlad Văcariu a adus trei medalii la Sibiu – două de bronz și una de aur – pentru tull echipă seniori masculin și tull individual seniori masculin, ultima fiind pentru tehnici speciale echipe seniori masculin. Ștefania a adus aurul la luptă echipe junioare feminin și la tull echipă junioare feminin.

„Aveam o perioadă în care făceam antrenamente acasă, împreună. Mie-mi place să lupt cu ea, dar n-am mai avut timp. Ne antrenăm la sală. Oricum, să faci performanță presupune sacrificii – ieșiri cu prietenii mai puține, oboseală multă – ceea ce contează e că facem asta de plăcere amândoi, așa că nu o simțim ca pe o obligație să venim la antrenamente”, povestește Vlad.

vlad ștefania văcariu taekwon-do

Vlad o consolează pe sora sa, Ștefania, după un eșec

Nu îi interesează activitățile adolescentine

Luni, miercuri, vineri și sâmbătă cei doi sunt în sală, la pregătire. Asta în perioadele fără competiții, pentru că atunci când au concurs fac antrenamente în fiecare zi. Da, inclusiv duminica.

„Nu mă prea atrag lucrurile specifice vârstei – să ies cu fetele în oraș sau alte lucruri de genul acesta. Prefer să merg la antrenamente. E atât de fain să te recunoască lumea pentru ceea ce faci”, spune Ștefania și încerc să-i surprind în ochi vreo urmă de îndoială. Dar nu există. Chiar atât de mult îi place acest sport, încât îl preferă în detrimentul oricăror altor activități.

Iată însă că tot efortul lor nu este depus degeaba. Acum au ajuns la competiții europene. De fapt, pentru Vlad nu e prima participare, însă Ștefania a trăit din plin această experiență. L-am întrebat dacă are așteptări de la sora lui și mi-a oferit un DA hotărât. „Mereu am așteptări de la ea, pentru că are foarte mult potențial. Are tot timpul din lume să ajungă acolo sus și e pe drumul cel bun.”

Sentimentul e reciproc. Vlad e modelul surorii lui. „E exemplul meu numărul unu. Datorită lui am pornit pe acest drum, de la el mă inspir și încerc să iau tot ce e bun de la el. Mă și învață mereu tot ceea ce trebuie să știu sau când nu mă descurc cu ceva, mă ajută”, povestește Ștefania.

Eșecul, greu de suportat

Atunci când pierde o probă, Vlad are nevoie de timp să își revină. Câteva minute trebuie lăsat în pace, să își dea răgaz să se ierte singur înainte să poată merge mai departe. Ștefania e mai directă – plânge, de multe ori chiar pe umărul fratelui ei.

„Plâng să mă descarc și poate mai vorbesc cu cineva – din echipă sau cu Vlad. Nu mă antrenez imediat după, îmi iau o mică pauză. Chiar și așa nu aș putea renunța la ce fac. Îmi place foarte mult ceea ce fac”, povestește tânăra.

Lui Vlad îi e teamă de accidentări și spune că ar fi singurele care l-ar putea ține departe de sală. Tocmai de aceea se antrenează cu mare grijă și încearcă să evite orice fel de problemă.

Cei doi sportivi fac parte din clubul Puma Sibiu, alături de care au participat recent la campionatul european de Taekwon-do din Croația. 15 medalii au adus sportivii sibieni acasă – opt de aur, cinci de bronz și două de argint, aducând mare cinste clubului local de taekwon-do. Din partea clubului sibian au făcut parte din echipa României 12 sportivi, doi antrenori și un arbitru.

Citește și Opt medalii de aur, cinci de bronz și două de argint pentru sportivii sibieni, la campionatul european de Taekwon-do

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Eu

Acum 2 zile

Felicitari pentru hobby /pasiune. Dar sa fim seriosi, in sporturile astea medalii se obtin la kilogram.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus