Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

16 case din Biertan și Arpașu de Jos vor fi reabilitate cu câte 60 de mii de euro, bani de la PNRR. ”Au fost proprietari care au refuzat”

16 case din Biertan și Arpașu de Jos vor fi reabilitate cu câte 60 de mii de euro, bani de la PNRR. ”Au fost proprietari care au refuzat”

16 localități din mai multe județe din țară vor primi bani pentru a reabilitarea a câte 8 case. În total, 128 de imobile din toată țara vor fi reabilitate prin banii veniți de la Uniunea Europeană. Sibiul intră pe listă cu două localități, Biertan și Arpașu de Jos, însă lucrurule sunt încă departe de a fi foarte clare.

Au fost selectate, în prima etapă, comunele Rimetea și Roșia Montană (Județul Alba), comuna Prejmer (județul Brașov), comuna Izvorul Crișului (județul Cluj), comuna Ozun (județul Covasna), comunele Atid și Ciucsângeorgiu (județul Harghita), comunele Leleșe și Bunilă (județul Hunedoara), comuna Saschiz (județul Mureș), comunele Biertan și Arpașu de Jos (județul Sibiu), comunele Ciocănești și Brodina (județul Suceava) și comunele Cerna și Peceneaga (județul Tulcea).

Mai departe, fiecare localitate a ales câte 12 imobile, iar Ministerul Culturii va stabili câte 8, patru fiind tăiate de pe listă. Acestea 8 urmează să fie evaluate fiecare în parte și create documente pentru reabilitare.

”Noi am ales 12 case. În primul rând am făcut o comisie, care la noi a fost compusă din arhitectul șef, reprezentant de la Consiliul Județean, două persoane de la Muzeul Astra, două de la Direcția pentru Cultură, o persoană de la Institutul Național al Patrimoniului și primarul. Am avut 11 criterii după care să facem evaluarea și în final am identificat 12 imobile. Am făcut fișe pe fiecare imobil în parte, au fost trimise de la minister iar de acolo urmează să fie selectate opt.

Aceste opt case urmează să fie reabilitate, cu suma maximă de 60 de mii de euro fiecare, deci în total ar fi un proiect de 480 de mii de euro, plus alți 30 de mii de euro pentru promovare”, spune Mircea-Mihai Dragomir, primarul comunei Biertan.

Ajung banii?

Faptul că vine statul și îți dă 60 de mii de euro să-ți reabilitezi casa pare un vis pentru mulți proprietari. În realitate, însă, mulți au refuzat oferta când au auzit condițiile.

”Șase proprietari chiar au refuzat să intre în acest program, din diferite motive. Sunt câteva cerințe care i-au speriat. De exemplu, timp de 10 ani nu ai voie să faci modificări, nu ai voie să înstrăinezi imobilul, nu ai voie să faci alte activități economice decât ceea ce există în acest moment. Mulți au fost oameni în vârstă, care au spus că dacă ei mor, copiii poate vor să vândă sau vor să facă altceva și atunci i-ar încurca.

Banii par mulți acum, dar conform procedurilor va trebui să se lucreze la documentații, trebuie specialiști în patrimoniu, firme de construcții cu avize de la Ministerul Culturii. Încă nu știm exact cum va fi mai departe, dar mi-e teamă că la câți bani vor costa documentațiile nu știu câți vor rămâne fizic pentru lucrări”, spune primarul.

Plus 30 de mii de euro pentru reclamă

Odată încheiate listele, primăriile beneficiare urmează să organizeze licitații de lucrări, sub supervizarea unei comisii județene din care fac parte arhitectul-șef și reprezentanți locali ai muzeelor etnografice și direcțiilor de cultură.

În total, se are în vedere reabilitarea a 150 de case tradiționale din toată România și a infrastructurii specifice, valoarea proiectului fiind estimată la 9 milioane de euro. Pentru marcarea, semnalizarea și marketizarea obiectivelor incluse în cadrul rutei a mai fost prevăzută o sumă adițională de 600.000 euro, se arată în PNRR.

Citește și: Pe ce se duc banii de la PNRR, în Sibiu. Dispută PNL - PSD pe ruta gastronomiei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2575

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Spala banii...Statul roman corupt si mafit distruge si musamalizeaza precum blocurile; stampile false, avize ISC, ISU false, expertize, proiecte false, autorizatii false, etc. Ard si se prabusesc mai rau decat cladirile ucrainienilor lovite de bombele rusilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus