Duminică,
26.06.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Actualizare: Cum va arăta viitoarea arteziană din piața Aurel Vlaicu

Actualizare: Cum va arăta viitoarea arteziană din piața Aurel Vlaicu

Primăria Sibiu a transmis în după-amiaza zilei de vineri o simulare a modului în care ar urma reconstruită fântâna arteziană de la intersecția Căii Dumbrăvii cu bulevardul Mihai Viteazul.

Cu această ocazie, primarul Astrid Fodor a și transmis un mesaj referitor la necesitatea demolării actualei construcții, dată în folosință de nici 18 ani. “Dacă ne gândim la împrejurimile fântânii, Calea Dumbrăvii va primi o funcționalitate și un aspect îmbunătățit, Stadionul Municipal va fi și acesta modernizat și pregătim culoarul de mobilitate de pe bulevardul Mihai Viteazu. Fântâna arteziană din Piața Aurel Vlaicu este unul dintre detaliile care vor face diferența în aspectul zonei. În plus, vorbim de o construcție din anul 2004, care are nevoie de modernizare pentru îmbunătățirea funcționalității și a aspectului”, transmite Astrid Fodor, într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Actuala arteziană nu mai corespunde, consideră autoritățile locale

Știrea inițială: 675.000 de lei, cu tot cu TVA, este bugetul pe care executivul local îl propune a fi alocat modernizării fântânii arteziene din piața Aurel Vlaicu, aflată la intersecția Căii Dumbrăvii cu bulevardul Mihai Viteazul.

Aspectul actualei fântâni arteziene, ridicată în 2004, este afectat de deteriorările placajelor, iar funcționalitatea acesteia suferă în ceea ce privește sistemul de iluminat și pompele ”a căror reparaţie este tot mai dificilă, datorită vechimii şi lipsei pieselor de schimb”, arată reprezentanții administrației locale.

”Având în vedere starea tehnică destul de depreciată a fântânii, pe care lucrările de întreţinere şi reparaţii nu o pot îmbunătăţi semnificativ este evidentă necesitatea unei reabilitări și modernizări care, pe lângă asigurarea funcţionalităţii în parametrii proiectaţi ai obiectivului, să asigure şi încadrarea în nota arhitecturală dată de imobilele moderne din vecinătate. Costurile asimilate lucrărilor de intervenţie sunt aproximativ egale cu costurile pentru realizarea unei fântâni arteziene noi”, se mai arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre pentru alocarea bugetului estimat a fi necesar reabilitării.

Proiect care prevede demolarea integrală a fântânii și construirea uneia mai mari (actuala are un bazin cu un diametru de zece metri). ”Soluţia propusă, constă în amenajarea unui bazin circular cu diametrul exterior de 16 m, în interiorul căruia se vor integra bazinul mic având un diametru exterior de patru m. Elevaţia bazinului superior va avea forme decupate pentru a permite apei să ajungă prin cădere (tip cascadă) în bazinul inferior”, se mai arată în documentația care va fi supusă votului consilierilor locali în ședința programată joia viitoare.

În bazinul mare, în oglinda de apă vor fi intercalate ”alveole pentru plante ornamentale”. ”Imaginea arteziană va fi creată printr-un ajutaj de tip sferă în centrul fântânii. (...) Pentru iluminarea fântânii arteziene cât şi pentru obţinerea jocurilor de lumini care acompaniază jeturile de apă se va utiliza tehnologia LED , datorită unui flux luminos net superior surselor clasice, cât i a consumului redus de energie”.

Care sunt avantajele unei fântâni arteziene

”Realizarea obiectivului se va concretiza într-o serie de avantaje socio-economice şi de mediu, precum:

- îmbunătăţirea aspectului urbanistic si peisagistic al zonei, prin realizarea unei fântâni decorative cu pulverizare de apă şi încadrarea acesteia în raport cu celelalte clădir , din punct de vedere arhitectural;

- adoptarea unor soluţii constând în plantarea de plante perene pentru a facilita reducerea emisiilor de C02;

  • îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a localnicilor prin ameliorarea calităţii factorilor de mediu şi diminuarea nivelului de poluare a aerului în zonă. Stropii de apă ionizează aerul şi au efect benefic asupra sănătăţii oamenilor, având în vedere că fântâna este poziţionată la intersecţia unor artere cu trafic intens din municipiul Sibiu”, referat de specialitate elaborat de Primăria Sibiu referitor la proiectul de modernizare a fântânii arteziene din piața Aurel Vlaicu

Citește și Arteziana din piața Aurel Vlaicu, la licitație: arhitectura blocurilor din zonă se impune a fi preluată

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Corbul

Acum 1 lună

Astea sunt prioritățile noastre… semnat Fodor.
Raspunde

DB

Acum 1 lună

tichia de mărgăritar ne lipsea! după milioane ingropate in molozul tribunei daramate, altele pt noua tribuna, acum spargem bani in vreme de criza pe pitici pe creier. Noua clădire a spitalului e tot amânata, dar avem timp de "fantezie cu rahat" cum era un sortiment de patiserie pe Tribunei si spatii culturale unde nu mai avem pe cine aduna (ca suntem analfabeti functionali). Chiar nu mai judeca nimeni pe la primaria aia?! Am inteles ca tanti e in varsta si obosită şi manevrată de altii, dar un pic de decentă chiar nu mai gasim?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Sibiul lucrului bine făcut.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Bani aruncati, ii frumos, dar nu prioritar.
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Pt semafoare cu buton la absolut toate trecerile de pietoni nu sint bani pt că....fîntînă arteziană!!! De exemplu!!!! Da capacele de canal o sa fie la ... nivelul fintinii arteziene,că la nivelul asfaltului nu sunt????? Da aici nu trebuie reluată licitația că pt spital...? De fapt la ce trebuie spital???? Și tot așa putem găsi alte cel puțin 100 de chestii multai necesare orașului și oamenilor decit fîntînă asta!!!! Era ok .funcțională...ce trebuia schimbata???? Asta că și cu parcarea 90....era un sistem funcțional...l au schimbat pe unul...99/ la fel. De ce???????? Știm da..no..asta e!!!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Tot Grigorov o proiecteaza ?
Raspunde

Asen

Acum 1 lună

O vaca buna de muls pentru firmele de casa. Hai sa vedem..cine credeti ca castiga licitatia? Total NSa? Terra Buoding? Comtram?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

O fi ecologica dar nu se cupleaza la arhitectura locala.
Raspunde

Solutiinu comentatiiaiurwa.

Acum 1 lună

Si cam ce se “cupla” la doua cazarmi, un bloc comunist, un bloc de sticla si o casa ramasa din tziganiaPortii Cisnadiei? Hai si cu idei ca de comentat….

Raspunde

Contra

Acum 1 lună

Lasati fantanile! Dna Fodor, mare vedeta. A aparut in nr. de saptamana aceasta al Formulei AS un interviu cu dna Fodor! Acum sa vedeti!

Raspunde

Dan

Acum 1 lună

E placarea deteriorata si are 18 ani vechime. Pai pe pincipiul asta ce cauta una ultradepasita de 70 de ani la primărie? Niste kleber ,2 mesteri si 2 pompe costa 700.000 de lei??

Raspunde

Cetateanul Gogu

Acum 1 lună

Asfaltati prima data gropile din oras. In Sibiu sunt multe alte prioritati nu fantani arteziene .

Raspunde

Emma

Acum 1 lună

Dar site-ul primariei va fi vreodata "inlocuit"? Modernizat? Actualizat? Se pare ca nimanui de acolo nu ii pasa ca ne uitam doar la poze, nu la imagini live. Singurul webcam, care chiar e live, e cel de pe Gusterita, pentru ca e gazduit in alta parte, la un serviciu de video streaming gratuit! Poate puteti voi, in mod oficial, sa le aduceti la cunostinta aspectul acesta, noi degeaba le scriem, nu le pasa, din pacate.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus