Duminică,
26.06.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Licitația pentru noul spital județean se amână. În luna iunie vor fi depuse documentele pe SEAP

Licitația pentru noul spital județean se amână. În luna iunie vor fi depuse documentele pe SEAP

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, susține că luna viitoare vor fi depuse pe platforma publică de achiziții publice documentele pentru licitația construcției noului spital județean.

”La Consiliul Județean am abordat un proiect îndrăzneț, pentru unii, prea îndrăzneț, respectiv noul spital județean, care, dacă ajungem să îl finalizăm, vom face asta tot cu ajutorul oamenilor de afaceri. Iar pentru asta vă rugăm să urmăriți, pentru că în luna iunie vom lansa licitația pentru construirea acestui spital. Este cea mai mare investiție care s-a realizat de la Revoluție și până acum în județul Sibiu. Vorbim de construcție și dotări de 500 de milioane de euro. Să sperăm că va fi pe gustul dumneavoastră și competiția va aduce câștigător pe cel mai bun”, a anunțat Daniela Cîmpean la evenimentul Forbes România Best Cities For Business – Sibiu.

Contactată de Turnul Sfatului, Cîmpean a explicat că în luna iunie vor fi depuse toate documentele pentru inițierea licitației, însă nu se știe exact când se vor încheia aceste formalități. ”În luna iunie noi vom trimite toate documentele necesare către platformă, iar acestea urmează să fie verificate”, a spus președinta Consiliului Județean.

Aceasta este însă o amânare, pentru că inițial conducerea CJ Sibiu și-a propus lansarea licitației în luna aprilie.

Conform acelui calendar, până la finele acestui an urma să fie semnat contractul de finanțare pentru noul Spital județean.

”Ne va ajuta (firma care urmează a fi selectată prin licitație – n.r.) la întocmirea caietului de sarcini pe care intenționăm să îl urcăm în Sistemul electronic al achizițiilor publice în aprilie, astfel încât până la finele anului să avem finalizată licitația. Contractul de execuție va avea o clauză suspensivă, astfel încât cei care participă își asumă că nu vom da drumul contractului de lucrări până când nu avem contractul de finanțare semnat”, declara Daniela Cîmpean în luna februarie.

Citește și: Viitorul noului Spital județean Sibiu intră la ”25 din 49”. Cât mai apucă din miliardul de euro disponibil?

Finanțare prin PNRR, dar și prin alte fonduri guvernamentale

Finanțarea construcției estimată prin studiul de fezabilitate la 970 de milioane de lei, fără TVA, ar urma să fie asigurată și din fondurile alocate prin Programul național de redresare și reziliență (PNRR).

Pentru a accesa aceste fonduri, autoritățile județene așteaptă ca Ministerul Sănătății să elaboreze și să publice ghidurile de finanțare, caz în care județul Sibiu se bazează pe promisiunile de la centru: și anume că până la finele acestui an nu doar că vor fi elaborate ghidurile necesare, dar vor fi și semnate contractele de finanțare pentru proiectele eligibile.

”Sperăm ca termenele asumate la nivel central să fie respectate, astfel încât anul acesta să se încheie toate contractele de finanțare. Proiectul spitalului județean este cel mai matur proiect pentru un spital nou în țara noastră. Contractul de finanțare putea fi încheiat demult, de când am avut studiul de fezabilitate finalizat”, spunea în februarie Daniela Cîmpean.

Pe lângă finanțarea din PNRR, planurile de anul trecut ale autorităților județene aveau în vedere și atragerea de fonduri guvernamentale și – dacă va fi nevoie – și semnarea unui credit rambursabil.

5 etaje, peste 21 de mii de metri pătrați

Noul Spital Clinic Județean de Urgență va fi construit pe strada Calea Șurii Mici și va avea un număr de 805 de paturi pentru adulți și copii. Clădirea va fi construită pe 5 etaje, parter și demisol, suprafața construită fiind de 21.500,40 mp. Pe lângă construcția efectivă se vor amenaja pe o suprafață de 153.443,2 mp un număr de 973 de locuri de parcare, spații verzi, alei pietonale și benzi de circulație auto. Valoarea construcției este estimată la 970.742.920 lei, fără TVA, conform autorizației (la această sumă se adaugă și cele pentru dotări - n.r.).

Totodată, proiectul Noului Spital Județean are la bază principii sustenabile de construire bazate pe optimizarea costurilor, pe soluții de management sanitar complet digitalizate, pe un sistem de monitorizare și control centralizat, dar și pe soluții de management eficient al consumurilor și al mentenanței clădirii – clădirea îndeplinește conceptul nZEB 30% (nearly Zero-Energy Building reprezintă un indicator asociat unei clădiri cu consum de Energie aproape Zero). Necesarul de energie va fi acoperit în mare măsură din surse regenerabile care sunt prevăzute în proiect.

Citește și: Consiliul Județean: în aprilie lansăm licitația pentru construirea noului Spital județean Sibiu

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Ultra-surprins

Acum 1 lună

E cineva surprins de amanarea asta? Cred ca si domnul Bratu avea articolul pregatit numa sa dea publish. Ii aduc aminte doamnei Campean ca in bucuresti doua doamne construiesc un spital. asa, doar din donatii si cu bataia lor de cap fara autoritati in spate. rusine consiliului judetean
Raspunde

Izabell

Acum 1 lună

Din 2008 ne tot aburesc cu noul spital…bataie de joc!
Raspunde

Rob

Acum 1 lună

5 etaje, 20.000mp...literatură SF.

Raspunde

Octavian

Acum 1 lună

Buuuun...și după ce se va construi ,finaliza ,după ce au fost trase toate sforile așa în vreo 10 ani,cine va lucra în el??? Noi nu avem oameni competenți ptr.așa ceva...!?,nu se vor naște și nu au de unde învăța,doar de la un sistem corupt,mafiot.

Raspunde

Radu Avram

Acum 1 lună

D-na Campean nu stie nici "cand se vor incheia formalitatile" cu atat mai putin sa ne spuna cand acesta va fi finalizat si dat in folosinta... Dar stie foarte bine ca: "La Consiliul Județean am abordat un proiect îndrăzneț, pentru unii, prea îndrăzneț, [...] Este cea mai mare investiție care s-a realizat de la Revoluție și până acum în județul Sibiu..." bla, bla, bla... si nici nu este an electoral. Rusine Sibiului, Spitalul Judetean a facut doua razboaie mondiale plus cel din 1877! Nu-l putem compara nici macar cu cel din Slatina. Iar amplasamentul gasit, la marginea orasului, este la mica distanta de groapa de gunoi a judetului Sibiu.

Raspunde

Spitalul National de Psihiatrie Politica

Acum 1 lună

" ... prea îndrăzneț, respectiv noul spital județean, care, dacă ajungem să îl finalizăm" - la revedere :))) si, "pe care"
Raspunde

ValKer

Acum 1 lună

Hai ca am inceput bine...... facem piste de biciclete.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus