Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
26°C

Hidroelectrica vinde 6 microhidrocentrale care nu funcționează. Cele de pe Olt nu au suficientă apă

Hidroelectrica vinde 6 microhidrocentrale care nu funcționează. Cele de pe Olt nu au suficientă apă

6 microhidrocentrale din județul Brașov urmează să fie vândute, la bucată, în licitații publice, anunță Hidroelectrica într-un răspuns transmis deputatului FDGR Ovidiu Ganț.

”În prezent, microhidrocentralele Râșnov 3, Râșnov 4, Vulcan 1, Vulcan 2, Bran 1 și Bran 2 din județul Brașov nu funcționează.

Prin Hotărârea nr. 14/20.10.2020, Adunarea Extraordinară a Acționarilor SPEEH Hidroelectrica SA a aprobat Strategia privind valorificarea prin vânzare a Microhidrocentralelor / Centralelor hidroelectrice de mică putere, conform deciziei 251/12.06.2020.

Microhidrocentralele propuse spre valorifacre vor fi vândute prin licitație deschisă cu strigare individuală - Râșnov 3, Râșnov 4, Vulcan 1, Vulcan 2 și în pachete de active Bran 1 și Bran 2”, anunță secretarul de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan.

Ovidiu Ganț, deputat al minorității germane, a transmis luna trecută o interpelare Ministrului Energiei, interesându-se de starea de funcționare a hidrocentralelor din județul Brașov.

”Ne-a fost semnalat faptul că în județul Brașov există următoarele hidrocentrale: Râșnov 3, Râșnov 4, Vulcan 1, Vulcan 2, Bran 2 și Bran 1, care în acest moment nu funcționează.

Doresc să vă întreb care sunt motivele pentru care acestea nu funcționează și ce ar trebui făcut pentru a le repune în stare de funcționare. În măsura în care Hidroelectrica din diferite motive nu poate, respectiv dorește, să facă acest lucru, există posibilitatea concesionării, vânzării sau închirierii unor parteneriate de exploatare a acestora?”, a întrebat Ganț.

Hidrocentralele de pe Olt funcționează la jumătate din capacitate. Nu e apă suficientă

Hidrocentralele de pe râul Olt, de la Voila, Avrig, Arpașu și Scoreiu funcționează aproximativ 12 ore pe zi din cauza nivelului apei din această perioadă, anunță secretarul de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, într-un răspuns transmis în urma unei solicitări adresate de deputatul AUR de Sibiu, Sebastian-Ilie Suciu.

„Centrala Rucăr, centrală de vârf, funcționează în această perioadă între 2 și 4 ore zilnic. Centralele Voila, Avrig, Arpașu și Scoreiu uzinează debitul râului Olt, care la momentul prezent este de aproximativ 24 mc/s în secțiunea Voila. În aceste condiții de hidraulicitate, centrala, care are un debit instalat de 2X90 mc/s, poate funcționa aproximativ 12 ore pe zi cu un hidroagregat la jumătate din puterea nominală”, se arată în răspuns.

Se precizează că Hidroelectrica, având o capacitate de producție dependentă de hidraulicitate, își respectă în primul rând obligațiile contractuale angajate. ”Este de subliniat că Hidroelectrica nu poate suplini un deficit structural de energie în sistem, ea putând doar să contribuie la echilibrarea sistemului pe perioadă limitată, de ordinul zilelor. Referitor la echilibrarea balanței dintre cerere și ofertă, nu trebuie neglijat faptul că ne aflăm într-o piață cuplată, prețul energiei pe PZU fiind cel al regiunii”, se mai arată în răspunsul transmis deputatului de Sibiu.

Sursa foto: Arhivă / Turnul Sfatului

Citește și: Centralele de pe Olt funcționează 12 ore pe zi, la jumătate din capacitate. ”Hidroelectrica nu poate suplini un deficit structural de energie în sistem”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 2 ani

Cele cu apa, funcționale 24 din 24 ore pe zi au fost vândute băieților deștepți fără licitație publica.
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Motive sa nu decolmateze barajele si astfel se manipuleaza pretul energiei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus