Duminică,
27.04.2025
Innorat
Acum
10°C

O fostă calfă stabilită în Hosman a recreat o expoziție – manifest împotriva războiului din Ucraina: 16 baraje antitanc

O fostă calfă stabilită în Hosman a recreat o expoziție – manifest împotriva războiului din Ucraina: 16 baraje antitanc

Thomas Fink, Tommy, cum este cunoscut în Sibiu, o fostă calfă călătoare, stabilită în Hosman, a recreat opera unui artist ucrainean pentru a aduce un omagiu apărării ucrainene împotriva atacului armatei Rusiei.

Fink s-a născut în sudul Germaniei, în 1990, iar după ce a învățat meșteșugul fierăriei în Germania, a străbătut Europa timp de cinci ani, ca și calfă călătoare, în final stabilindu-se la Sibiu.

În satul Hosman, Sibiu, a preluat un atelier de fierărie tradițională, unde face obiecte funcționale, artistice și cuțite. Marea sa pasiune este utilizarea tehnicilor tradiționale în designul contemporan. ”A fost un proiect interesant”, s-a limitat să spună Thomas Fink despre expoziția care a fost deja expusă în Iași.

Lucrarea-manifest se numește The Movable Circle(Cercul Mișcător – n.r.) și aparține artistului Nikita Kadan, din Kiev.

”Este simbolul solidarității cu poporul ucrainean a ieșenilor și a peste 800 de artiști români și străini, care participă, în perioada 20 - 30 mai, la Romanian Creative Week (RCW), cel mai important eveniment dedicat industriilor creative românești”, anunță Newsweek.

Lucrarea a fost inaugurată la sfârșitul săptămânii trecute, în prezența primarului Iașului, Mihai Chirica, a celor două curatoare ale expoziției, Marlene Herberth și Elena Viziteu (Ionescu), a publicului și a reprezentanților RCW 2022.

Artistul ucrainean a fost prezent la evenimentul de la Iași printr-un mesaj pe care l-a transmis prin intermediul celor două curatoare. Instalația, care poate fi văzută în Piața Unirii, din Iași, este compusă din 16 baraje anti-tanc, folosite de ucraineni ca sistem de apărare, încă din primele zile ale războiului.

„Aceste 16 baraje anti-tanc, care sunt o imagine uzuală a războiului, compun instalația lui Nikita Kadan, expusă în cadrul proiectului Manifest of Now, parte a RCW 2022. Aceste baraje se folosesc, încă din 1930, în războaie. Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenționeze pe cei care trec pe lângă ea și să-i îndemne la un moment de meditație asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecție a Iașului. Ideea de creativitate artistică, bazată pe luxul de expunere non-utilitară a unor obiecte utilitare, lux pe care îl avem noi, aici, este strâns legată de ideea de pace. Dorința artistului a fost ca, la sfârșitul Romanian Creative Week, instalația să fie dezmbembrată, iar cele 16 baraje vor fi donate orașului Iași”, a declarat Marlene Herberth, la vernisajul expoziției.

Lucrarea artistului Nikita Kadan, care poate fi văzută la Iași pe toată perioada zilelor Romanian Creative Week (20-30 mai), este parte a secțiunii Arts&Craft din cadrul evenimentului.

Născut la Kiev, în 1982, Nikita Kadan, care trăiește războiul chiar din capitala Ucrainei, unde locuiește și în prezent, abordează pictura, grafica și instalațiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecți, sociologi și activiști pentru drepturile omului. Este membru al grupării artistice REP (Revolutionary Experimental Space – Spațiu Revoluționar Experimental) și membru fondator al (Comitetului Artistic) Hudrada, un colectiv activist și curatorial.

„Lucrările lui Nikita Kadan combină încercarea de a reprezenta pierderea unui narativ istoric coerent și efortul de a-i restabili rolul în societate. Alinierea atentă a operei sale la subiecte socio-politice ne oferă o perspectivă profundă asupra experienței politice a «prezentului» totalizator, care caracterizează situația actuală din Ucraina. Continuând tradiția activismului colectiv din cadrul REP, Nikita Kadan a elaborat o serie de lucrări individuale care cuprindeau noțiunile de politici ale memoriei și relațiile dintre narativele modernității și realitatea societății capitaliste”, a explicat Silvia Franceschini, cercetător în domeniul artelor vizuale.

Sursa foto: Newsweek

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 2 ani

Satira si umor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus