Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
5°C

Și super-eroii au ajutoare: cum arată drumul colectării selective

Și super-eroii au ajutoare: cum arată drumul colectării selective

PETrică, Mărie Hârtie, BIOrel, Tanti Rezi și Miticlă, cei cinci super-eroi ai colectării selective, au alături de ei mai multe echipe de oameni care, alături de sibieni, lucrează pentru menținerea unui mediu curat și sănătos. Vă prezentăm, prin urmare, detaliile relevante ale sistemului de colectare selectivă de la Sibiu.

”Sistemul integrat de management al deșeurilor” este denumirea mai complicată a sistemului care, în județul Sibiu, are rolul de a se ocupa de gunoaiele produse în fiecare zi de sutele de mii de locuitori.

Sistemul, așa cum îl vedem astăzi, funcționează din noiembrie 2016, dar pregătirea acestuia a început cu mai mulți ani înainte.  De prin 2008, mai precis. Mai întâi, toate primăriile din acest județ s-au reunit într-o asociație, denumită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu. Mai pe scurt, ADI Eco Sibiu. Această asociație în care fiecare primărie (adică fiecare localitate a județului) are un reprezentat, are angajați a căror misiune este aceea de a se asigura că sistemul de colectare a deșeurilor funcționează. Adică există cine să ridice deșeurile de la casele și blocurile sibienilor, cine să proceseze aceste deșeuri, cine să le valorifice pe cele valoroase (adică pe cele reciclabile) și cine să le depoziteze pe cele care nu pot fi valorificate. Și evident, toți cei care muncesc în acest sistem, să fie plătiți.

Cine transportă deșeurile

Din 2016, de când a fost pus în funcțiune acest sistem gestionat de ADI Eco, sibienii au fost invitați să își separe deșeurile, atunci când le aruncă, în cinci categorii separate: hârtie și carton (în recipientele albastre), plastic și metal (în recipientele galbene), biodegradabile (în recipientele maro), sticlă (în recipientele verzi) și restul deșeurilor care nu mai pot fi reciclate sau compostate (în recipientele negre).

Separat de aceste categorii, denumite și fracții, sibienii sunt invitați să colecteze deșeurile voluminoase și cele periculoase (care se colectează de câte două ori pe an în campanii separate). De asemenea, deșeurile electrice și electronice (aparatele electrice vechi sau defecte) trebuie colectate separat.

De colectarea acestor deșeuri (mai puțin a celor electrice și electronice) se ocupă o societate care este angajată de către ADI Eco Sibiu. Această societate este SC Soma SRL Sibiu.

Angajații acestei societăți circulă în fiecare zi cu autospeciale prin cartierele Sibiului și colectează, în mașini separate, fiecare categorie de deșeuri. În mașini separate, adică plasticul și metalul – separat, sticla – separat și așa mai departe.

Această mașină a celor de la Soma - cu bulină albastră - colectează separat deșeurile din recipientele albastre, adică cele de hârtie și carton

Discuțiile

Probabil ați auzit de la părinții voștri, de la vecini ori de la prieteni, faptul că ”degeaba sortăm separat, deoarece când vin cu autospecialele, toarnă totul la un loc”. Acest lucru nu este conform realității (deși nu sunt tocmai excluse situațiile în care, din neatenție sau lipsă de interes, unii angajați ai societății de salubrizare să încalce regulile). Când vedeți că – la blocuri – deșeurile de sticlă și cele de plastic și metal sunt golite în aceeași remorcă, să știți că, de fapt, remorca aceea are înăuntru mai multe compartimente, separate cu pereți despărțitori. Prin urmare, deșeurile sortate separat nu se amestecă în aceste remorci.

Iar dacă, totuși, veți vedea că angajații Soma golesc recipientele de biodegradabil sau cele pentru deșeuri reciclabile în autospeciala pentru deșeuri reziduale (cele din pubela neagră) asta se întâmplă din cauză că deșeuri biodegradabile sau reciclabile nu au fost corect sortate. Dacă într-un recipient maro, destinat deșeurilor biodegradabile, sibienii vor arunca și alte fracții de deșeuri, acelea vor fi considerate deja contaminate și vor fi duse, laolaltă cu celelalte deșeuri din pubela neagră, la groapa de gunoi.

Unde sunt duse deșeurile?

După ce firma de colectare a deșeurilor le ridică separat de la fiecare sibian de acasă sau de la bloc, aceste deșeuri sunt transportate în locuri diferite. Astfel, deșeurile reziduale (adică cele din recipientele negre) sunt duse direct la groapa de gunoi.

De această groapă de gunoi se ocupă o altă societate. Județul Sibiu are o singură groapă de deșeuri ecologică, cea de la Cristian, de care se ocupă societatea Tracon SRL. Deșeurile care ajung în groapa de gunoi de la Cristian sunt depuse în gropi mari, denumite celule, după care sunt acoperite cu pământ.

La Cristian, deșeurile reziduale sunt aruncate în mari gropi săpate de cei de la Tracon

Celelalte deșeuri reciclabile și biodegradabile sunt transportate de către angajații Soma la așa-numitele stații de sortare și, respectiv, stații de compost. La aceste stații, deșeurile reciclabile sunt din nou sortate de alți muncitori, iar cele biodegradabile sunt tratate astfel încât din ele să rezulte compost. Compostul este un îngrășământ foarte apreciat inclusiv de cei care plantează flori în ghiveci. Și de aceste stații (de sortare și, respectiv, de compost) se ocupă o societate separată. La Sibiu, s-a ajuns ca de aceste stații să se ocupe tot societatea Soma, cea care și ridică și transportă deșeurile.

Atât deșeurile reciclabile sortate, cât și compostul obținut din deșeuri biodegradabile sunt valorificate.

Acest sistem – sortare a deșeurilor în cinci fracții de către sibieni, colectarea lor de către Soma și transportarea la stațiile de sortare ori groapa de gunoi, sortarea deșeurilor și acoperirea lor – funcționează în fiecare zi. Cu cât sibienii vor sorta mai corect și mai atent deșeurile, cu atât va funcționa mai bine.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu

Proiect sprijinit de:

 

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus