Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Constructorii vând case la roșu pentru că nu mai au bani. Se opresc construcțiile din cauza lipsei de clienți

Constructorii vând case la roșu pentru că nu mai au bani. Se opresc construcțiile din cauza lipsei de clienți

Explozia prețurilor la materiale și cererea mai mică pentru locuințe i-au determinat pe unii constructori să oprească lucrările deja începute, anunță Știrile PROTV. La Sibiu, pe de altă parte, asistăm la cea mai mare creștere a prețurilor pe metru pătrat din întreaga țară.

În multe cazuri casele sunt ridicate, dar lipsesc finisajele pentru că nu sunt clienți. Și cei care construiesc în regim propriu s-au trezit că nu mai au bani să continue din pricina costurilor uriașe.

În zona capitalei au apărut în ultimii ani cartiere întregi cu blocuri și case. Dar unii constructori au început să amâne anumite proiecte, din cauza scumpirilor la materiale și a cererii mici pentru locuințe.

“Dezvoltatorii din zona s-au blocat pentru că cererea este mică comparativ cu anul trecut, unități locative sunt cu 10% mai mult iar cumpărătorii ajutau dezvoltatorul cu un avans de 15%-20%, acesta reprezentând pentru ei un cost de construcție de 40%. Ajutându-se de avans ei puteau să finalizeze 90% din proiect”, susține Alexandru Nedelcu, Consultant Imobiliar.

Cu locuințele nevândute, unii dezvoltatori nu și-au mai permis să continue proiectele. Iar un împrumut la bancă ar fi fost riscant în această situație.

Într-un cartier din localitatea Tunari s-au construit în ultima perioadă zeci de case. Deşi niciuna nu e finalizată, muncitorii lucrează doar la câteva dintre ele. Mare parte dintre case sunt ridicate, au acoperiș, au geamuri însă construcția lor s-a oprit deocamdată aici.

“Sunt materiale și echipamente al cărui preț s-a dublat triplat, și materiale al cărui preț a crescut cu 20, 30, 40 la sută. O casă de nivel mediu ar fi costat 600 de euro pe metrul pătrat, iar la acest moment se poate ridica la 800 de euro pe metrul pătrat construit. Cunoaștem oameni care s-au oprit din construit, au resurse și speră că prețul materialelor vă reveni la normal sau va scădea”, explică Sorin Lăpădatu, director general în construcții.

Pe platformele pe care se publică anunțuri imobiliare sunt și proprietari care încearcă să își vândă casele la roşu sau neterminate.

Se scumpesc locuințele în Sibiu

Conform Index imobiliar, Sibiul are cea mai mare scumpire din țară a prețului pe metru pătrat, în primul trimestru din 2022.

Preţul mediu pe metru pătrat al locuinţelor a urcat în medie cu 7,4% în primul trimestru din acest an, faţă de media ultimelor luni din 2021, potrivit unui comunicat al KIWI Finance, remis, marţi, Agerpres. Prin comparație, creșterea în Sibiu este de 20%, cea mai mare din țară.

Preţul a avut ca principali vectori de creştere Bucureştiul, alături de Sibiu, Ilfov, Braşov şi Oradea, unde majorarea preţurilor medii din tranzacţii a depăşit 10%, potrivit Indexului imobiliar KIWI Finance, indicele de accesibilitate rămânând la un nivel sustenabil. În fapt, creşterea fiecărui segment în parte (apartamente şi case) a fost de circa 9%-10% în primul trimestru, ea fiind "mascată" de creşterea puternică a ponderii caselor în total vânzări.

”Cel mai mare salt în primul trimestru s-a înregistrat în Sibiu, de aproape 20%, până la 1.271 euro/mp, în timp ce în Braşov creşterea trimestrială a fost de 13,5%, până la 1.256 euro/mp, iar în Oradea s-a consemnat un avans de 12,4%, până la 1.089 euro/mp”, mai arată sursa citată.

Citește și: Cum afectează războiul din Ucraina piața imobiliară din Sibiu. ”Am clienți care vor să investească 600-700 de mii de euro. Banii nu mai sunt de ținut în bancă”

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2211

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 an

Iamandi, Racovita si toti rechinii imobiliari afiliati stiu bine ca multe sunt cu avize false, proiecte false, si autorizatii ilegale.
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Dar pana unde se mai scumpesc locuintele la Sibiu? Ajung la preturi ca in Viena?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus