Marţi,
27.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

O tânără din Sibiu pasionată de scris și-a lansat prima carte: Multe pagini îi sunt dedicate mamei mele

O tânără din Sibiu pasionată de scris și-a lansat prima carte: Multe pagini îi sunt dedicate mamei mele

Cartea „Bătăile unei inimi transparente” este un vis devenit realitate pentru sibianca Daria Badea. Tânăra are 23 de ani și a început să muncească pentru visul ei din anul 2016. Atunci punea primele rânduri pe hârtie și spera că, într-o zi, cineva îi va aprecia atât de mult felul în care scrie încât o va ajuta să-și publice prima ei carte. Aproape șase ani mai târziu, dorința tinerei devine realitate și își lansează cartea chiar în orașul în care s-a născut.

Daria Badea a absolvit Colegiul Național Gheorghe Lazăr, secția de științe-bilingv engleză. După liceu, a studiat jurnalismul la Cluj, iar în prezent tânăra studiază cursurile programului de master în Strategii de Comunicare din cadrul Universității Padova, Italia. Pasiunea pentru citit a avut-o încă din gimnaziu, atunci când și-a dat seama că lecturile de la clasă nu sunt de ajuns.

„Am absolvit Colegiul Național Gheorghe Lazăr, științe bilingv engleză. Deși am studiat științele, am ales să fac jurnalismul la Cluj. După Cluj, am ales să plec în Italia, unde sunt studentă la un master în strategii de comunicare. Din clasa a VII-a mi-am descoperit pasiunea pentru scris. Am început să scriu povești scurte, iar apoi am început să citesc din ce în ce mai mult”, spune Daria.

De la citit, la scris

Pasiunea Dariei pentru scris și citit a împins-o să exploreze și mai mult și să încerce să-și creeze prin scris propria lume, una mai liniștită, în care să se regăsească. Își amintește cum o prietenă de-a ei venea mereu la școală cu cartea în mână și cum i-a cerut să  cunoască și ea poveștile pe care le citește. „Țin minte că o colegă de-a mea venea mereu cu o carte în mână la școală. La un moment dat m-am dus și am întrebat-o ce citește și a început să-mi împrumute și mie cărți”, povestește sibianca.

Alegerea de a pleca din România și de a studia a venit pentru aceasta din dorința de a cunoaște mai mult, de a întâlni locuri și persoane noi și de a încerca să se dezvolte pe partea de scris.

„Mereu am avut dorința să plec în afară, să cunosc locuri noi, oameni noi, mereu mi-am dorit acest lucru și am considerat că sunt mai multe oportunități. Am posibilitatea să învăț mai mult de la facultate, dar și dela mediul în care trăiesc. Am găsit facultatea prin intermediul unui program special Edmundo, am cântărit bine decizia și am plecat”.

De ce „Bătăile unei inimi transparente”?

Daria a început să lucreze la carte în anul 2016. Spune că a evoluat odată cu personajele pe care le-a creat și că a reușit să-și găsească liniștea. A finalizat-o în anul 2019, dar a mai durat puțin până să iasă de sub tipar și să găsească o editură care să o sprijine. Coincidența a făcut ca editura care să se ocupe de cartea Dariei să fie chiar una din orașul în care s-a născut.

„Cartea este începută în anul 2016 și cumva prin ea mi-am găsit liniștea. Eu am scris la ea până în primul an de facultate și cum a evoluat povestea, personajul, așa am evoluat și eu cu. Scriam de obicei în timpul nopții, atunci îmi găseam timpul și ideile pe care le strângeam de-a lungul zilei”, a mărturisit Daria.

„Bătăile unei inimi transparente” este inspirată din viața și din  trăirile ei, iar subiectul principal este despre prietenie, familie și iubirea de aproape. „Cartea prezintă povestea unei tinere care își pierde cel mai bun prieten. Pentru mine, pierderea acelui bun prieten care în carte moare este simbolică. Eram în perioada în care simțeam că mulți oameni vin, mulți oameni pleacă, simțeam că eu mă schimb, am dat un contur acestui lucru. Cred că personajele pe care le-am construit se pot mula după oricine citește cartea”.

Pentru tipărirea cărți, tânăra a colaborat cu editura Hermann din Sibiu, iar la scurt timp a reușit să lanseze cartea la Biblioteca Județeană Astra. „Cei de la Hermann mi-au răspuns în două zile. Când am văzut că sunt și din Sibiu m-am bucurat, având în vedere că eu am început să scriu cartea aici”.

„Cartea îi este dedicată și mamei mele”

Daria a lansat cartea  în data de 15 mai. Totul a fost destul de rapid, dar totuși a reușit să strângă lângă ea persoanele apropiate. Și-ar dori, însă, ca în această vară să organizeze o lansare mai mare unde să strângă lângă ea și mai mulți apropiați.

„A fost foarte emoționant la lansare. Mama mea a fost copleșită. Nu mă puteam uita la ea pentru că îmi venea să plâng. Cartea îi este dedicată și mamei mele. Cumva am pus accentul și pe relația mamă fiică. Lansarea a fost făcută pe grabă pentru că trebuia să mă întorc în Italia. Mi-aș dori să mai fac în vară o lansare mai mare la care să poată veni mai multă lume”, a detalia tânăra.

Pentru viitor, Daria își dorește să profite de fiecare experiență care îi iese în cale. Spune că revine la Sibiu ori de câte ori i se face dor și că nu se vede făcând altceva în afară de a scrie.

„Vin la Sibiu de fiecare dată când mi se face dor de casă. Cred că în perioada aceasta este bine să spui da cât mai multor oportunități, după aceea se așează lucrurile și vezi unde poposești mai mult. Mie mi-ar plăcea să explorez cât mai mult, mi-ar plăcea poate să lucrez în Anglia la o editură. Nu mă văd făcând altceva”, concluzionează tânăra.

Sursă foto: Vlad Popa

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus