Sâmbătă,
27.04.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Analiză: Sibiul e pe locul 7 la prețul chiriilor. Doar Clujul ne depășește la ritmul de creștere

Analiză: Sibiul e pe locul 7 la prețul chiriilor. Doar Clujul ne depășește la ritmul de creștere

Cu 11,8% au crescut chiriile în Municipiul Sibiu, în primul trimestru al acestui an, fiind a doua cea mai mare creștere de la nivel național, după Cluj, arată un studiu realizat de imobiliare.ro.

Conform analizei, Sibiul are un cost al chiriilor de 5,7 euro/metru pătrat, în primul trimestru al acestui an, în creștere cu 11,8% față de semestrul precedent. O creștere mai substanțială nu a avut decât Clujul, conform raportului Imobiliare.ro, de 12,7%. În comparație, în Craiova prețurile la chirii au crescut cu 10%, iar în Timișoara cu 3,2%, ajungând la 5,6 euro, respectiv 6,4 euro.

Citește și: Cum afectează războiul din Ucraina piața imobiliară din Sibiu. ”Am clienți care vor să investească 600-700 de mii de euro. Banii nu mai sunt de ținut în bancă”

Cluj, peste București

Datele arată că la chirii Clujul a depășit Bucureștiul. Suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, înregistrând astfel o creștere a prețului de 12,7% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează București (cu o medie de 7,8 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 5,4%), acesta fiind urmat de Brașov (7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9,4%), Iași (6,9 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,2%), apoi de Constanța (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 10%) și Timișoara (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,2%), Sibiu (5,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 11,8%), Craiova (5,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,7%) și, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în stagnare).

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 280 de euro pe lună pentru garsoniere, 400 de euro pe lună pentru două camere, respectiv 600 de euro pe lună pentru trei camere.

Capitala țării este urmată îndeaproape de Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită tot 280 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, respectiv 410 de euro pe lună pentru una bicamerală și 500 de euro pe lună pentru una tricamerală.

Dintre cele nouă mari orașe analizate, cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare cifrându-se aici la 160 de euro pentru o locuință monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală, și, respectiv, la 300 de euro pentru una tricamerală.

Sibiul are nivelul chiriei medii între 200 de euro pentru o garsonieră, 280 de euro pentru un apartament de două camere și 400 de euro, un apartament de trei camere.

Scade cererea

Datele centralizate de Imobiliare.ro arată că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel ușor mai scăzut comparativ cu anul anterior.

Astfel, în primul trimestru din 2022, aproximativ 68.300 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe portal, în scădere cu -6% față de intervalul similar din 2021. Scăderile pot fi puse pe seama faptului că perioada analizată cuprinde 36 de zile în care s-a resimțit tensiunea socio-politică în contextul conflictului militar din Ucraina. Astfel, cererea pentru proprietăți rezidențiale de închiriat a început să scadă pe un fond puternic emoţional.

Cu toate acestea, de remarcat este că patru din cele mai mari orașe analizate au consemnat aprecieri la acest capitol, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Creșteri ale interesului pe acest segment de piață au fost observate, astfel, în Timișoara (+3%), Cluj-Napoca (+4%), Constanța (+13%) și Iași (+6%).

Pe de altă parte, au fost înregistrate scăderi ale cererii pentru proprietățile rezidențiale de închiriat din București (-11%) și Brașov (-6%). În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă, în mod firesc, prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 41.600 de potențiali chiriași în trimestrul I al anului 2022. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Timișoara (cu 6.600), Cluj-Napoca (cu 6.200 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat), apoi de Constanța (cu 6.100), Iași (3.500), respectiv Brașov (cu 4.400 de potențiali clienți).

Citește și: Index imobiliar: Sibiul are cea mai mare scumpire din țară a prețului pe metru pătrat, în primul trimestru din 2022

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1178

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Denisa good vibe

Acum 1 an

Noi sparam ca Sibiul sa ajunga si in acest clasament pe primul loc, unde ii este locul prin destin! Sa fim cei mai scumpi din tara! Sibiul nostru minunat!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Incalcarea Omertei inseamna moarte. In Romania, politistii, procurorii si judecatorii sunt sub talpa crimei organizate statale. Vicleanul Iohannis si banda de judecatori CCR au ciulit din urechi ca magarii la condamnarea Romaniei de CEDO pentru atrocitatile comise asupra sefei DNA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus