Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
5°C

Obiective turistice în Mediaș. Ce poți face în cetatea Luminii

Obiective turistice în Mediaș. Ce poți face în cetatea Luminii

Aflat la 55 de kilometri de Sibiu, aproximativ o oră de condus, Mediașul este al doilea cel mai mare oraș al județului. Cunoscut pentru istoria încă păstrată în zona centrală, Mediașul a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1267. I se spune, în mod tradițional, Cetatea Luminii datorită numeroaselor simboluri solare întâlnite la tot pasul, de la porțile curților și bolțile arhitecturale, până la simbolurile luminii și curățeniei.

Emblema Mediașului este reprezentată de câțiva ciorchini de struguri sub care se află o mână de om, simbolizând protecția umană oferită naturii și bogăției cu care aceasta ne răsplătește în fiecare an. Emblema strugurilor de aut poate fi văzută astăzi pe numeroase imobile și obiective turistice. Un detaliu interesant este acela că strugurii de aur din Mediaș apar menționați inclusiv în celebrul roman ”Dracula” al lui Bram Stocker: La nunta contelui valah s-a servit vinul auriu de la Mediaș.

sigla Mediaș

Aceasta nu este singura legătură a Mediașului cu Dracula. Legenda spune că marele Vlad Țepeș, în timp ce era încătușat și transferat la Budapesta, a fost întemnițat pentru o scurtă perioadă de timp în Turnul Mariei, aflat la doar câțiva pași de biserica evanghelică Sf. Margareta din centrul Mediașului. Alte legende spun că Turnul Mariei a fost folosit care refugiu în timpul epidemiei de ciumă, ori chiar cameră de tortură, mult timp mai târziu.

Obiective turistice în Mediaș - ce poți vedea într-o zi prin oraș

Un detaliu interesant legat de biserica Sfânta Margareta este acela că a fost construită de Breasla Pietrarilor în anul 1414, ridicându-se la amețitoarea înălțime de 68 de metri. Meșterii vremurilor au vrut să-și demonstreze iscusința, însă Dumnezeu i-a pedepsit pentru orgoliul lor, turnul înclinându-se pe măsură ce se apropie de vârf. Astăzi, deviația a ajuns la 2,28 metri, aproape jumătate din deviația verticală a mult mai celebrului Turn din Pisa.

Turnul menționat anterior străjuiește superba Piață Regele Ferdinand I, punctul central al Mediașului și locul de unde a pornit dezvoltarea orașului. Vreme de secole aici a fost zona zero, locul de întâlnire al populației, spațiul unde s-au desfășurat parade, execuții, discursuri și festivaluri. Păstrând tradiția, în zilele noastre cele mai importante momente ale urbei tot aici se desfășoară. Orice turist care ajunge în Mediaș aici pășește în explorarea cetății.

obiective turistice Mediaș panorama oraș

Un colț al Pieței Ferdinand este păzit de uimitoarea casă Schuller, construită la 1588, păstrată cu mare atenție și prețuită drept una dintre cele mai frumoase locuințe din Mediaș. Ea a aparținut familiei Schuller, de-a lungul veacurilor aici fiind un celebru han în Transilvania. În zilele noastre astăzi aici au loc spectacole, momente artistice și conferințe culturale.

În epoca modernă nu poți să vorbești despre Mediaș fără să amintești despre Romgaz și Transgaz, cele mai mari companii din România în domeniul producției și transportului de gaze naturale. Mediașul are o lungă tradiție în acest sens, extracția gazelor naturale fiind vreme de decenii principalul motor economic. Începând cu anul 2009 turiștii sunt invitați să viziteze ”Centrul de Documentare şi Informare pentru gaze naturale” sau, cum i se spune informal, Muzeul Gazului. De la primele contoare de gaz până la tehnologia modernă folosită astăzi, iubitorii tehnicii au ce exponate admira aici.

obiective turistice Mediaș istorie muzee

La capitolul muzee, Mediașul stă foarte bine, un alt simbol al orașului fiind Muzeul Hermann Oberth. Născut la Sibiu în 1894, Hermann Oberth este unanim considerat drept unul dintre marii pionieri ai aeronauticii mondiale și un vizionar. Inspirat de aventurile pe care le citea în cărțile semnate de Jules Verne, Hermann Oberth a construit primul model de rachetă încă de la vârsta de 14 ani. Muzeul dedicat lui a fost inaugurat la Mediaș în 1994, cu ocazia celebrării a o sută de ani de la naștere.

Mediașul nu înseamnă doar istorie și muzee, ci și un mediu înconjurător care îți taie respirația, pădurile și colinele din vecinătate fiind o permanentă invitație la drumeție. Valea Târnavelor a fost dintotdeauna renumită pentru podgoriile sale, fapt pentru care i s-a mai spus și „Țara Vinului”.

Obiective turistice în apropierea Mediașului. Ce poți face în împrejurimile orașului

Aerul curat și priveliștile superbe atrag anual turiști din întreaga Europă, la fel cum atrage și stațiunea Bazna. Aflată de la câteva minute de mers cu mașina de Mediaș, Bazna este celebră pentru apele minerale cu proprietăți curative, fiind căutate de pacienți atât din țară cât și din străinătate.

obiective turistice Mediaș Biertan cetate

Tot la doi pași de Mediaș se află și faimoasa cetate a Biertanului, imaginile cu vechea biserică fortificată devenind atât de instagramabile în ultimii ani încât Biertanul se regăsește de pe coperțile albumelor foto din librării până la postările cu mii de inimioare și like-uri din mediul online. Cert este că o vizită la Biertan merită fiecare bănuț.

Și dacă tot ai ajuns în nordul județului Sibiu, nu se poate să dai o fugă și până în Dumbrăveni, unde se găsește poate cea mai frumoasă biserică armeano-catolică din România, Sfânta Elisabeta. Turiștii care ajung la Dumbrăveni nu ratează nici poate fi vizitat Castelul Apafi, construit în anul 1552, de către familia nobiliară cu același nume.

Umbrit de atenția de care se bucură Sibiul în ultimii 15-20 de ani, Mediașul este o oază de liniște și relaxare, cu o bogată istorie și obiective turistice care merită descoperite la pas.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

Rosu

Acum 2 ani

Nicaieri in lume nu exista o biserica evanghelica "Sf. Margareta". Pentru a suta oara: evanghelicii n-au sfinti!!
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 an

O suta de ori tu si o suta de ori eu ! Astia nu pricep, nici dupa 1000 de ori . Ma intreb unde au studiat ?
Raspunde

Semafor

Acum 1 an

Roșule, vorbești din auzite. Nu te băga dacă nu te pricepi. Catolicii au sfinți, ba chiar au peste 10.000 sfinți canonizați, doar că nu le sărbătoresc zilele la fel ca la ordodocși. "Officially, the Catholic Church teaches that all people in heaven are saints, but some are officially “canonized,” or recognized as having lived lives of heroic Christian virtue and are worthy of imitation. During the church's first 1,000 years, saints were proclaimed by popular demand." "There are more than 10,000 saints recognized by the Roman Catholic Church".
Raspunde

Rosu

Acum 1 an

Semaforule, sasii nu mai sunt catolici de mult. Bisericile se cheama Johanniskirche, Margaretenkirche etc. S-apoi, unde ai citit ca io am comentat depre catolici ca nu au sfinti.....
Raspunde

Luminita

Acum 1 an

unde au studiat ? La gradinita
Raspunde

Sirius Black

Acum 1 lună

Tu stii sa intelegi ce citesti???? Nu era vorba despre catolici!!!! Haidi PA!
Raspunde

Redactia

Acum 2 ani

Născut la Sibiu în 1984, Hermann Oberth este unanim considerat .....
Raspunde

Bolchis

Acum 1 an

Corectati data nasteri....este 1894 si nu 1984

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus