Odată cu creșterea prețurilor la alimente, poate fi mai greu să vă păstrați frigiderul plin de alimente sănătoase, cum ar fi carnea și produsele proaspete. Din fericire, nu este imposibil să mâncați sănătos în timp ce vă monitorizați bugetul. Există multe alternative la fructele și legumele proaspete, care se pot strica înainte de a apuca să le mâncați, dar care oferă totuși nutrienții necesari. Mulți oameni se întreabă dacă legumele conservate sau congelate sunt la fel de sănătoase precum cele proaspete și care sunt mai apropiate de cele adevărate.
Vestea bună este că, potrivit Fundației Naționale pentru Rinichi din Hawaii, nu există o alegere greșită. Atâta timp cât aveți fructe și legume în alimentație, diferențele dintre opțiunile proaspete, conservate și congelate sunt în mare parte neglijabile. Cu toate acestea, există câțiva factori de luat în considerare. De exemplu, după cum notează Pure Wow, legumele conservate pot conține potențial mai mulți aditivi, cum ar fi zahărul sau sodiul, pentru a le păstra aroma, ceea ce poate fi o problemă pentru persoanele cu nevoi dietetice stricte. Cu toate acestea, produsele conservate tind adesea să fie mai puțin costisitoare decât opțiunile proaspete sau congelate și pot fi clătite pentru a elimina o parte din adaosurile suplimentare, astfel încât ar putea fi în continuare opțiunea mai inteligentă pentru unele bucătării.
În plus, atât legumele congelate, cât și cele la conservă au o durabilitate mai mult decât produsele proaspete. Drept urmare, dacă nu sunteți sigur că achiziționați doar ceea ce puteți folosi rapid, ambele opțiuni pot economisi bani în plus și pot preveni risipa de alimente.
Adevăratul beneficiu al produselor proaspete este conținutul ridicat de nutrienți. După cum explică Better Health, fructele și legumele sunt bogate în fibre, vitaminele A, C și E, precum și minerale precum zincul, magneziul și fosforul. În același timp, toate acestea sunt sărace în grăsimi, sodiu și zahăr. Pentru a profita din plin de acest lucru, cel mai bine este să consumați produsele cât mai proaspete, atunci când conținutul de nutrienți este cel mai mare.
Acesta este un alt avantaj pentru legumele congelate. Deși este posibil ca acestea să nu păstreze toți nutrienții și aroma legumelor proaspete, Institutul Național pentru Rinichi din Hawaii raportează că legumele congelate pierd mai puțin din nutrienți decât legumele la conservă, deoarece acestea sunt doar blanșate înainte de a fi congelate instantaneu, în timp ce fructele și legumele la conservă trebuie să fie procesate mai mult pentru a elimina orice potențiale bacterii. Cu cât alimentele sunt supuse unei procesări mai ample, cu atât mai mulți nutrienți sunt distruși. Totuși, acest lucru nu înseamnă că produsele proaspete sunt întotdeauna superioare. De fapt, Eating Well notează că există unele cazuri în care alimentele congelate sau conservate pot fi de fapt mai nutritive, deoarece au fost culese și conservate la punctul lor maxim de nutriție, în loc să fie expediate proaspete. Timpul de expediere înseamnă că unele alimente fie sunt culese prematur pentru a ajunge pe rafturi cât sunt încă proaspete, fie pot fi învechite în momentul în care ajung în magazine.
Indiferent de motivele pe care le aveți, fie că este vorba de dietă sau de buget, este important să rețineți că este întotdeauna preferabil să consumați fructe și legume sub orice formă, decât să nu le aveți deloc în alimentația dumneavoastră.
Iar atunci când legumele proaspete rămân în exces și nu aveți cum să le congelați sau să le puneți în conserve, posibilitățile rămân, în continuare, multiple. În Statele Unite ale Americii, până la 40% din legumele cumpărate ajung să fie aruncate. Vă lăsăm câteva idei pentru a reduce propria risipă de legume din bucătărie:
De exemplu, acestea pot fi folosite întotdeauna ca garnitură sau în salate (o friptură poate fi echilibrată cu o porție de sparanghel). Puteți, de asemenea, să le transformați într-o supă sau într-o ciorbă. Pentru cei mai aventuroși în bucătărie, legumele pot deveni cu ușurință chipsuri, chiar dacă aveți mai mult decât cartofi la dispoziție. Nu în ultimul rând, puteți composta legumele rămase, pentru a le folosi ca îngrășământ.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1053
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
O sibianca
Acum 3 ore
Eu
Acum 3 ore
Kokos
Acum 3 ore
LOL
Acum 4 ore
Hermannstadt