Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Fostul director general al Oracle România acceptă o condamnare cu suspendare pentru o mită de jumătate de milion de euro

Fostul director general al Oracle România acceptă o condamnare cu suspendare pentru o mită de jumătate de milion de euro

Sorin Mihai Mîndruţescu, fost director general al Oracle România, a încheiat un acord cu DNA în care recunoaşte că a primit o mită de peste o jumătate de milion de euro, acceptând să fie condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, însă această înţelegere cu procurorii trebuie aprobată de un judecător, scrie Agerpres.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat marţi că a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu un inculpat, la data faptei director general al filialei din Romania a unei companii multinaţionale din domeniul IT, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (şapte acte materiale).

DNA nu îi menţionează numele, însă potrivit unui comunicat mai vechi al instituţiei, din 8 august 2019, este vorba de Sorin Mihai Mîndruţescu, fost director general al Oracle România.

Sorin Mihai Mîndruţescu este acuzat că ar fi pretins şi, ulterior, ar fi primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanţii unor firme interesate să se înscrie la licitaţii organizate de diverse instituţii de stat sau cu capital de stat.

În schimbul banilor, Mîndruţescu s-ar fi angajat să pună la dispoziţie oferte de preţ avantajoase ale produselor comercializate de filiala din România a companiei multinaţionale (în special licenţe IT), astfel încât, cu aceste produse, respectivele firme să poată să se înscrie şi să participe la licitaţiile publice de care erau interesate.

Aceste licitaţii vizau atribuirea unor contracte publice de instituţii precum Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" SA, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Licitaţiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziţia de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse şi aplicaţii software şi servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea şi adaptarea sistemelor informatice.

De asemenea, licitaţiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic şi mentenanţă.

Suma totală de 569.413 euro ar fi fost pretinsă şi primită de Mîndruţescu, cu titlu de mită, în şapte situaţii, în perioada septembrie 2009 - noiembrie 2013.

Banii au fost primiţi fie în conturi personale ale lui Mîndruţescu, fie în conturi ale unor societăţi controlate de el.

În prezenţa avocatului, Mîndruţescu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 4 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Mîndruţescu va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei sau a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din circumscripţia în care locuieşte.

În vederea confiscării speciale în echivalent în lei a sumei care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită, respectiv a sumei toate de 569.413 euro, în cursul urmăririi penale s-a indisponibilizat suma totală de 2.812.892 lei (2.613.000 lei pusă la dispoziţie de Mîndruţescu şi 199.892 lei rezultată din popriri).

Dosarul de urmărire penală împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de confiscare specială a sumei totale de 569.413 euro. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Sparrow

Acum 3 luni

Cum adicā" a acceptat" ? Justitia se face pe oferte? " Bā, uite, dacā faci asa, noi facem asa, zicem cā e asa si toatā lumea-i multumita " Pāi si dacā nu accepta? DNA-ul ce fācea? Îi fācea o nouā propunere?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus