Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
13°C

Mai mulţi copii de etnie romă din Blaj au fost primiți de Papa Francisc la Vatican

Mai mulţi copii de etnie romă din Blaj au fost primiți de Papa Francisc la Vatican

Mai mulţi copii de etnie romă din Blaj, care frecventează biserica greco-catolică vizitată de Papa Francisc în iunie 2019, au fost primiţi vineri de Suveranul Pontif la Vatican, în cadrul unei audienţe private, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, scriu cei de la Agerpres

"Vineri, 10 iunie 2022, un grup de copii din Parohia Greco-Catolică Blaj III - Barbu Lăutaru, care a fost vizitată de Papa Francisc în urmă cu trei ani, au fost primiţi de Sfântul Părinte în Vatican, în cadrul unei audienţe private. Copiii au fost însoţiţi de Preasfinţia Sa Cristian Crişan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, de Părintele Vicar Flavius Florea, de Părintele Paroh Ioan Hoca, de Părintele Viceparoh Ciprian Suciu şi de Domnul Claudiu Nicuşan", se menţionează în comunicat.

Audienţa a avut loc în Biblioteca privată a Palatului Apostolic din Vatican.

În cadrul întâlnirii, după un cântec intonat de copii, preotul Ioan Hoca i-a exprimat Papei bucuria revederii şi i-a mulţumit pentru grija şi atenţia pe care o manifestă faţă de comunităţile rome.

"A urmat un dialog între Sfântul Părinte şi copii, iar apoi cei prezenţi au recitat în limba italiană Ave Maria (Născătoare de Dumnezeu), după care Suveranul Pontif le-a împărtăşit binecuvântarea sa", se precizează în comunicat.

La finalul audienţei, copiii i-au dăruit Papei câteva cadouri specifice, respectiv o căldăruşă şi un mătăuz, o cruce din cupru inscripţionată cu data vizitei sale în cartierul Barbu Lăutaru, 2 iunie 2019, un album aniversar care prezintă în imagini această vizită, precum şi un desen realizat de ei.

Copiii i-au mai dăruit Papei şi un toiag arhieresc, confecţionat din cupru şi fier, o sinteză a istoriei şi a tradiţiilor culturale ale romilor. "Crucea este realizată din trei fire de metal, împletite, fire care se întrepătrund spre vârful crucii, contopindu-se într-un singur element. În partea centrală a toiagului a fost simbolizată figura Fericitului Episcop Martir Ioan Suciu, ocrotitorul spiritual al comunităţii, care îi cuprinde în mantia sa pe fiii acestei Parohii. Pe spatele mantiei au fost inscripţionate cuvintele rostite de Sfântul Părinte pe 2 iunie 2019: 'Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele'", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, unul dintre copiii întâlniţi de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani la Blaj, David, în vârstă de opt ani, neputându-se deplasa la Roma din motive de sănătate, i-a trimis Papei o scrisoare însoţită de o fotografie, în care i-a scris, printre altele, "Roagă-te pentru mine, iar eu mă voi ruga pentru tine".

Copiii din Parohia Greco-Catolică Blaj III - Barbu Lăutaru se află la Roma în perioada 9-11 iunie.

Prezent în 2 iunie 2019 la Blaj, Papa Francisc s-a întâlnit şi cu romii din cartierul "Barbu Lăutaru", prilej cu care Suveranul Pontif a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost ''maltrataţi'', ''segregaţi'' sau priviţi ''într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel''.

Biserica respectivă a fost, construită pe locul unei foste mori în doar trei luni, în cartierul unde locuieşte cea mai mare parte din comunitatea romă din Blaj ce reprezintă peste o zecime din populaţia oraşului. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus