Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

7 sfaturi ale unui psiholog sibian pentru elevii care susțin Evaluarea Națională

7 sfaturi ale unui psiholog sibian pentru elevii care susțin Evaluarea Națională

Marți, 14 iunie, peste 3.000 de elevi de clasa a VIII-a vor începe susținerea examenului de Evaluare Națională. Este primul examen important pentru acești copii. Rezultatele obținute vor conta pentru înscrierea la liceu. Acesta este unul dintre motivele pentru care emoțiile sunt mari atât la copiii, cât și la părinți. Un specialist și un profesor de română vin cu sfaturi și un mesaj pentru ca stresul să poată fi mai ușor de gestionat și rezultatele să fie cele așteptate.

Citește și: „Ce nu ai voie să faci la Evaluarea Națională. De săptămâna viitoare elevii de clasa a VIII-a intră în examene”

Mâine începe examenul de Evaluare Națională cu proba la Limba și Literatura Română. 3.115 elevi vor susține acest examen. Psihologul Mihai Copăceanu spune că are încredere că toți părinții își doresc ca propriul copil să susțină cu încredere examenul și să obțină succesul mult așteptat. Având în vedere că în ultimele luni și mai ales în ultimele săptămâni, copiii s-au confruntat cu mult stres deoarece, vorba părinților „acest examen influențează viitorul lor”, psihologul transmite șapte sugestii care să-i ajute să treacă mai ușor peste provocări.

copaceanu

1. În primul rând Somnul. Să doarmă foarte mult în această săptămână, să doarmă mai mult decât au dormit până acum. Le va fi greu să se pună devreme la somn. Însă somnul odihnitor, de calitate, somnul profund este esențial atât pentru odihna corpului, a creierului, relaxare, dar și pentru reducerea anxietății și creșterea atenției și concentrării. Un elev odihnit va avea mai multă performanță decât un copil obosit.

2. Plimbarea pe jos înainte de examen. Studiile arată că elevii care au mers pe jos la școală, s-au plimbat (și nu au sărit grăbiți din taxi sau mașina părinților) au avut rezultate mai bune la examen. Mersul pe jos relaxează și reduce tensiunea.

3. Să se alimenteze sănătos (nu mult) și să consume apă, să facă exerciții fizice, mişcare și să facă ceea ce pentru ei înseamnă relaxare.

4. Să renunțe la folosirea în exces a telefonului mobil și la toate aplicațiile mobile în acest timp. După examene se pot întoarce la Instragram, TikTok sau Spanchat.

5. Să discute doar cu prietenii care îi încurajează, prietenii şi rudele care îi susţin, îi înţeleg şi îi ajută. Îţi dă o stare de bine după ce vorbești cu ei. Te vei simți mai bine.

6. În timpul examenului o să simți emoții ridicate poate și frică, frică de eșec, de a lua o notă mică, de a nu dezamăgi, de a nu intra acolo unde îți dorești. Poți avea senzația că subiectele sunt foarte dificile. Însă gestionarea emoțiilor, reducerea stresului și a panicii va face să ai rezultatele dorite. Dacă simți că îți bate inima foarte tare, transpiri, că ai senzație de leșin, respiră adânc, lung și profund și expiră lung timp de 5-6 ori. Toate acestea te vor relaxa. Dacă nu trece senzația anunță profesorul supraveghetor.

7. Spune-le părinţilor să se abţină de la critici inutile şi certuri.

Mihai Copăceanu are un sfat și pentru părinți. „Încercaţi, nu e greu şi contează foarte mult să spuneți: ”am încredere în tine, nu-ţi fie teamă, sunt lângă tine, te apreciez, vreau să te văd fericit, ai făcut o treabă bună, mă bucur şi apreciez pentru cât ai învăţat, ştiu cât te-ai străduit, ştiu că nu a fost deloc uşor, în fiecare zi învăţ lucruri noi de la tine, vei avea o vacanţă binemeritată, te voi iubi întotdeauna indiferent de ce notă vei primi”, transmite psihologul.

Sfatul unui profesor de română

Un profesor de Limba și literatura română sibian care nu a dorit să-și facă public numele a transmis însă, un frumos mesaj de încurajare pentru toți copiii care mâine vor susține primul examen important din viața lor.

„Emoții? Gânduri? Introspecții? Sunt trăirile inerente unui astfel de moment. Și sunt constructive. La doar 15 ani, Evaluarea Națională este prima provocare în calea devenirii, prima treaptă spre maturizare intelectuală. Nu va fi ultima și, de aceea, în calitate de profesor, vă doresc, din tot sufletul, să fiți curajoși, să vă concentrați și să scrieți tot. Acest ,,tot” cuprinde atât informațiile teoretice, cât și ideile creative. Fiți îndrăzneți, gândiți, fiți atenți la ceea ce vă transmite fiecare text lecturat de pe foaia de examen! Nu lăsați nimic neexprimat, nefixat în scris! Fiecare idee e valoroasă.

Am mare încredere că acest examen va fi o experiență unică, pozitivă, pe care o veți trăi cu intensitate. Am mare încredere în puterea voastră de a vă gestiona emoțiile, în capacitatea voastră de concentrare și în dorința fiecăruia de a ajunge acolo unde și-a propus! Mult succes și Dumnezeu să vă lumineze mintea și sufletul!”, spune profesorul.

Sursa foto principală: depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Dr. Who Han :)

Acum 3 luni

Sfaturile sunt bune. Ar trebui sa se schimbe, cumva, si sistemul de invatamant. De la a toci diverse opere literare, unele "expirate" si rupte de realitate, la a rezolva o multime de probleme fara aplicabilitate practica ( unele facute clar ca sa incurce, pentru "departajare"...). Un stres inutil pentru copii si parinti. Ar fi mai bine introducerea admiterii la licee, fiecare stie unde vrea sa mearga, iar pe locurile ramase sa se organizeze o a doua sesiune la sfarsitul lunii iulie. Cei ramasi pot fi repartizati pe ce mai ramane. Iar cei ce nu vor liceu, aleg invatamantul profesional sau stau acasa si isi ajuta parintii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus