Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Autoritățile din Brașov vin la Sibiu să discute despre Zona metropolitană Sibiu

Autoritățile din Brașov vin la Sibiu să discute despre Zona metropolitană Sibiu

Proiect amânat sine die în favoarea unei asociații de transport, înființarea unei zone metropolitane din care să facă parte și municipiul Sibiu este subiectul unei conferințe la care invitați sunt primarul Brașovului, dar și directorul Zonei metropolitane Brașov.

Conferința este organizată de către europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță și este programată vineri, de la ora 15:30, într-o sală de conferințe a hotelului Continental Forum. Allen Coliban, primarul municipiului Brașov (foto principală stânga), și Dragoș David, directorul Zonei metropolitane Brașov, înființată încă de acum 17 ani. Alături de Nicu Ștefănuță, din partea USR mai participă președinta organizației județene a USR Sibiu, Ruxandra Cibu Deaconu, și Marius Vulcan.

”Lumea s-a urbanizat rapid și continuă să o facă. La nivelul regiunii Sibiu, se resimte nevoia unui proces de metropolizare, după model european, care să maximizeze potențialul unic al regiunii. Prin crearea unei zone metropolitane și prin atragerea de noi fonduri europene, Sibiul poate deveni, în primul rând, un hub de afaceri, care să ofere locuitorilor săi o calitate a vieții ridicată, precum și noi posibilități pentru cetățenii comunelor și localităților vecine pentru dezvoltare și facilități moderne, cum sunt transportul sau accesul facil la școli și grădinițe. O zonă metropolitană va crea o colaborare între municipiu, orașe și comune, necesară pentru dezvoltarea serviciului public, a economiei, a turismului și a infrastructurii”, apreciază europarlamentarul Nicu Ștefănuță (foto principală dreapta).

Zona metropolitană fără ”metropolă”

Înființarea unei zone metropolitane este un subiect care la Sibiu a fost discutat în special în proximitatea alegerilor locale. La propunerea primarului Sibiului, Astrid Fodor, înființarea unei astfel de zone a fost amânată până după modificarea legislației în domeniu (modificări care între timp au fost adoptate), primind întâietate înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară pentru transport.

De anul trecut, însă, primarii a patru comune (Șelimbăr, Șura Mică, Roșia și Șura Mare) au înființat o asociație cu numele Zona metropolitană Sibiu, care între timp a ajuns la zece membri. Asociația a fost înființată cu speranța că, în viitor, la această inițiativă va adera și municipiul Sibiu, fără de care asociația nu poate funcționa pe baza normelor prevăzute de legislația zonelor metropolitane.

Zilele trecute, asociația Zona metropolitană Sibiu a anunțat primul proiect din fonduri europene nerambursabile (detalii aici)

În acest context, reprezentanții USR consideră că este nevoie ca autoritățile locale să fie convinse de necesitatea unei zone metropolitane. “Organizăm această dezbatere la Sibiu pentru a crește gradul de interes al comunității și pentru ca factorii politici decizionali să conștientizeze nevoia de înființare cât mai rapidă a ZMS, atât din perspectiva cuprinderii tuturor localităților interesate, cât și din punctul de vedere al timpului limitat în care pot fi accesați bani europeni pentru realizarea de proiecte”, declară Ruxandra Cibu Deaconu.

Citește și Zona metropolitană a Sibiului naște tensiuni: se face înainte, în paralel sau după o asociație de transport?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Gigi

Acum 1 an

De mult trebuia făcută zona metropolitană și rezolvată infrastructura și transportul public cu bani europeni dar Iohannis nu și-a găsit interesul cu mafioții imobiliari și toți suferim din impostura indivizilor ăstora. Toți bandiții din imobiliare din satele din jurul Sibiului au interesul sa nu se facă urbanism. Ei vor să lase lucrurile haotice cum sunt acum ca să poată ei ridica blocuri de n-spe etaje, fără parcări, fără spatii vezi, fără grădinițe, fără scoli, fără cabinete medicale, fără utilități civilizate, fără drumuri largi. Toți sunt lacomi după bani și ne se gândesc deloc la oamenii care vor locui acolo.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus