Joi,
18.08.2022
Partial Noros
Acum
31°C

Centrul de plasament „Prichindelul” se desființează. Copiii vor locui în două case de tip familial create cu 4,3 milioane de lei

Centrul de plasament „Prichindelul” se desființează. Copiii vor locui în două case de tip familial create cu 4,3 milioane de lei

Două căsuțe de tip familial se vor construi pe strada Drumul Ocnei nr. 2A, pe o locație ce aparține Consiliului Județean Sibiu. Proiectul face parte din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 8 – dezvoltarea infrastructurii de sănătate și socială. Decizia este luată în contextul în care un proiect de lege prevede desființarea centrelor de plasament și mutarea copiilor în case de tip familial pentru a le asigura un climat mai cald și mai apropiat de cel al unei familii. În aceste case urmează să locuiască 24 de copii cu dizabilități de la Centrul de Plasament „Prichindelul”. Valoarea totală a proiectului depășește 4,3 milioane de lei din care aproximativ 70% sunt bani nerambursabili.

Două case de tip familial vor găzdui 24 de copii cu dizabilități care provin din Centrul de Plasament „Prichindelul” din Sibiu, după ce acesta va fi desființat. Proiectul face parte din Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 8 – dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, aproximativ 70% din valoarea totală a proiectului fiind bani europeni nerambursabili. Căsuțele urmează să fie făcute tip duplex pe strada Drumul Ocnei nr.2A, într-o clădire care aparține Consiliului Județean. Detaliile acestui proiect au fost anunțate astăzi, 15 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. O casă de acest tip va avea la parter o bucătărie utilată, un living cu spațiu de servire a mesei, câte o baie pentru fete și pentru băieți și câte o baie, organizată tot pe sexe pentru personal. La etaj se vor afla patru dormitoare în care vor dormi câte trei copii. Casele vor fi adaptate nevoilor copilului cu dizabilități.

case de tip familial

Valoarea totală a proiectului este de 4.372.968,79 de lei din care 3.061.078,17 sunt bani europeni nerambursabili.

„Acest proiect face parte dintr-o serie de proiecte prin care urmărim ca la nivel de județ Sibiu prin DGASPC și centrul din subordinea DGASPC să facem toate demersurile pentru a crește calitatea actului social. Una dintre direcțiile pe care le-am abordat în această strategie pe care ne-am asumat-o a fost crearea acestor căsuțe de tip familial care să ducă la desființarea efectivă a centrelor de plasament care există acum, din motive foarte clare și cunoscute de toată lumea. Este fără îndoială faptul că acești copii care beneficiază de o îngrijire apropiată de cea pe care copiii noștri o au în familiile noastre au o șansă la o viață mai bună, au rezultate mai bune”, a spus Daniela Cîmpean în cadrul conferinței de presă. Aceasta a dat exemplu de bune practici județul Alba unde centrele de plasament au fost desființate cu ani în urmă. De asemenea, a precizat că acesta este doar începutul. Se urmărește dezinstituționalizarea tuturor copiilor din centrele de plasament ale județului Sibiu.

„În concret vorbim despre opt proiecte pentru a primi finanțare din fonduri europene. Avem trei proiecte semnate. Unul este în precontractare, două sunt în evaluare, iar două care au fost respinse le-am contestat, am câștigat acele contestații și s-a reluat procedura de contractare și pentru aceste proiecte. La final vor rezulta opt case de tip familial și trei centre de zi pentru toți acești copilași din centrele de plasament”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Următorul proiect va fi un centru de reabilitare

Decizia de închidere a centrelor de plasament clasice a fost luată printr-un proiect de lege al Guvernului pentru promovarea drepturilor copilului. Acest proiect prevede desființarea centrelor de plasament de tip vechi sau reorganizarea serviciilor de tip rezidențial. În acest context, reprezentanții DGASPC Sibiu au depus în anul 2020 mai multe proiecte pentru a se alinia la standardele cerute de lege.

„Acum suntem în etapa în care Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități care are o capacitate de 40 de locuri și spun eu, sunt condiții bune de locuit, dar suntem conștienți de necesitatea asigurării unui mediu cât mai apropiat de cel familial pentru toți copiii îngrijiți acum în mediul rezidențial. Există dovezi că dezinstituționalizarea acestor copii de la vârste fragede și plasarea lor în mediul familial creste considerabil șansa acestora de recuperarea deficitului de dezvoltare cu condiția ca acest proces s fie corect planificat și implementat”, spune și Claudiu Stupar, directorul DGASPC.

Contractul pentru casele de tip familial a fost semnat în luna februarie a acestui an și are termen de finalizare până în 31 decembrie 2023. Casele vor avea și un spațiu de recreere și de joacă adaptat nevoilor copiilor care vor locui acolo. Următorul proiect este realizarea unui Centru de Recuperare de care vor beneficia atât copiii din casele de tip familial, cât și cei din societate.

„Închiderea centrului de plasament se face prin înființarea celor două case de tip familial și prin înființarea unui centru de recuperare care va fi obiectul celui de-al doilea proiect, complementat cu acesta și care asigură recuperarea acestor copii. Pe lângă cei 24 ai noștri vor putea merge pentru recuperare și copii din comunitate”, spune Delia Slabu, manager de proiect.

În ceea ce privește sediul în care se află acum Centrul de plasament „Prichindelul”, pentru acesta se va găsi o nouă utilitate, potrivit conducerii Consiliului Județean Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Mioara

Acum 2 luni

Sper sa angajeze și personal suficient pt. așa o treabă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus