Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

FOTO VIDEO Cum protestează sibienii la benzinării: alimentează de un leu, spală parbrizele, cumpără o apă și apoi „de la capăt”

FOTO VIDEO Cum protestează sibienii la benzinării: alimentează de un leu, spală parbrizele, cumpără o apă și apoi „de la capăt”

Sibienii s-au alăturat zilele acestea demersurilor naționale ale șoferilor nemulțumiți de creșterea prețurilor la carburanți. Practic, mai multe persoane s-au întâlnit într-o stație de alimentare din oraș și au boicotat activitatea benzinăriei – au tras de timp, spălându-și parbrizele, stând la povești și cumpărând orice în afară de carburant. Ori au alimentat, dar cu 1-2 lei.

Cele câteva persoane care s-au întâlnit la benzinăria OMV de lângă aeroportul din Sibiu în ultimele 24 de ore au încercat să îngreuneze, cel puțin pentru scurt timp, activitatea stației de alimentare și spun că acesta este doar începutul. Vineri vor mai organiza o întâlnire, iar în data de 30 iunie este anunțată o acțiune la nivel național.

Modul în care încearcă să determine scăderea prețurilor la carburanți este inedit – oamenii merg în stații dar fac orice altceva în afară de a alimenta mașinile.

„Am spălat parbrizele, ne-am plimbat printre rafturi, am cumpărat o apă, apoi am plecăt și am luat-o de la capăt”, spune George Cumpănășoiu, unul din sibienii implicați în proteste.

Printre ei au fost însă și șoferi care au alimentat, dar cu minimul posibil – unul, doi lei. „Fiecare a băgat benzină/motorină de o sumă mică – între un leu și cinci lei. Am fost în jur de 10-11 mașini”, spune și Florin, un alt participant la protestul de la OMV.

Citește VIDEO Motorina a trecut de pragul psihologic de 9 lei. Era 7,63 lei când sibienii au format cozi uriașe la benzinării

Vineri sunt așteptați mai mulți șoferi

Cei care au participat la adunarea de ieri seara au fost destul de puțini, însă pe ziua de vineri se anunță o mobilizare mai mare.

„Nu ne oprim aici oricum. Protestele o să continue până o să reușim.”

„Ieri a fost anunțat prea din scurt de aceea nu am reușit să ne mobilizam decât zece mașini. Vineri întâlnirea va fi în parcare la Metro, la ora 17/18. Protestul este unul cât se poate de pașnic, totul legal, o să alimentăm de minimum acceptat de către benzinării, de preferat cu cardul, și o să facem prin rocadă fiecare alimentând de 1 leu 2”, explică sibianul Daniel Samoilă.

În același timp, sunt alți șoferi care preferă să nu scoată mașinile din parcare. Astfel, până vineri, mai mulți sibieni vor evita să alimenteze cu carburant.

Șoferii motivează acțiunile spunând că vor să tragă un semnal de alarmă ca să ajungă până la guvernanții români – „efectiv nu le pasă de noi”, spun ei. „În Ungaria se poate, prețul a fost plafonat la 6,2 lei. La noi nu. În Polonia TVA-ul este 0% pe carburant și lista continuă.”

Pe 30 iunie va avea loc un protest la nivel național.

Motorina a trecut de pragul psihologic de 9 lei

Prețul carburanților a crescut din nou, zilele trecute, iar motorina standard chiar a trecut de pragul psihologic de 9 lei. În urmă cu trei luni, când s-au format cozi la toate stațiile de alimentare din Sibiu, după ce șoferii au auzit un zvon conform căruia prețurile vor trece de zece lei, motorina costa sub 8 lei/litru. În contextul actual, șoferii spun că sunt nemulțumiți pentru că au ajuns să plătească chiar și dublu față de cât scoteau din buzunar pentru un plin, înainte de pandemie.

La momentul actual, motorina standard costă între 9,15 și 9,25 lei în Sibiu – la Luk este cel mai mic preț – 9,15 lei, urmat de Socar unde pentru un litru de motorină șoferii scot din buzunar 9,16 lei. La Petrom, motorina standard costă 9,18 lei, iar la Mol Șelimbăr este 9,2 lei. La OMV, precum și la Mol Vasile Milea și Alba Iulia costă 9,24 lei, iar cel mai mare tarif este la Mol spre Mediaș, unde litrul de motorină standard este 2,5 lei.

În ceea ce privește benzina standard, aceasta se află încă sub pragul de 9 lei, respectiv între 8,59 și 8,72 lei. Cel mai mic tarif este la Luk – 8,59 lei. Urmează Socar, unde benzina este 8,64 lei, iar la Petrom este 8,65 lei. La Mol Șelimbăr litrul de benzină standard costă 8,69 lei, la Gazprom și OMV este 8,71 lei, la fel și la Mol Vasile Milea și cel de pe Șoseaua Alba Iulia. Cel mai mare tarif este la Mol spre Mediaș – 8,72 lei.

În schimb, benzinăria premium a trecut și ea pragul de 9 lei, singura stație de alimentare în care este 8,74 lei fiind Luk. În rest, acest carburant costă 9,11 lei la Petrom, 9,24 lei la Socar Turnișor, 9,36 lei la Gazprom, OMV și Mol.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Sparrow

Acum 1 an

Adicā, românii in deja-cunoscutul stil care i-a consacrat îsi *** in *** proprii conationali, fācându-le viata la serviciu un calvar. Ce satisfactie, sau mai grav, ce lectie de civism da Stefan (care alimenteazā in batjocura de in leu) lui Iulian ( angajat la peco, si cu care joaca fotbal in weekend pe Vointa ) fārā sā inteleagā faptul cā motorina e 10 lei pentru cā niste greuceni din Oklahoma sau Doha au stabilit asta!!!!!!
Raspunde

Danone

Acum 1 an

Toți protestatarii au fost civilizați cu angajații, nu a fost nici un angajat luat în batjocură. Ce facem cu accizele și TVA-ul, care constituie 39% din prețul de la pompă? Nuuuu, pe alea nu le putem scădea, că avem nevoie de bani să plătim pensiile speciale ale magistraților... Halal gândire
Raspunde

Gogu

Acum 1 an

La benzinariile rusesti nu protesteaza?
Raspunde

Moromete

Acum 1 an

Mai bine i-ar duce capu cand voteaza, ca de 32 de ani acceasi hoti, ba unii, ba altii ba impreuna ca acuma
Raspunde

Calu

Acum 1 an

Astfel de proteste au efect zero . In afara de faptul ca dovedesc ca au foarte mult timp si ii streseaza inutil pe oemnii de acolo care nu au nicio vina, nu se va intampla nimic. Eu propun sa faca dansul pinguinilor in Piata Mare. Tot acelasi efect va fi. Daca opresc in intersectie vreo 10.000 de bucuresteni (Piata Victoriei in special), incuie masinile si pleaca acasa atunci sa vezi deranj.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Protestul adevarat si cel mai dureros pentru benzinarii este sa alimentati cat mai rar , sa mergeti pe cat posibil pe jos , cu autobuzul , bicicleta sau trotineta . In momentul in care le vor scadea vanzarile cu 10%-20%-30% , sa vezi cum vor scadea si preturile!
Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

crezi c-o să vezi cefe late ducând-o pe pisi cu troti la mall?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Trebuia sa protestati cand s-a instituit starea de urgenta in martie 2020, de acolo vin problemele astea. Dar nu, ati crezut ca "totul va fi bine", curcubee in geam si alte mizerii. Lasa ca vedeti voi, oilor. Vedem toti, toti am fost fraieri.
Raspunde

SLMN

Acum 1 an

De ce nu protesteaza si in fata primariei pt modul cum se lucreaza la podul de langa Petrom? Ca nu pot ajunge ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus