Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

În sit Natura 2000: noii stâlpi din beton plantați pe drumul către Agnita trebuie mutați. Răspunsul Ariilor Protejate

În sit Natura 2000: noii stâlpi din beton plantați pe drumul către Agnita trebuie mutați. Răspunsul Ariilor Protejate

Consiliul Județean Sibiu a cerut relocarea stâlpilor amplasați prea aproape de axul drumului către Agnita. Stâlpi pentru care și-a dat acordul și Agenția Națională pentru Arii Protejate, pentru că ”nu există impact semnificativ al speciilor de păsări”.

Reclamați atât de unii șoferi care circulă pe DJ 106 între Sibiu și Agnita (care se tem de potențialul pericol în cazul ieșirii de pe carosabil), cât și de către reprezentanții Asociației Prietenii Mocăniței (care consideră că afectează peisajul zonei), stâlpii din beton sunt amplasați și la 4,8 metri de axul drumului. Mult prea aproape, răspund reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, care au emis autorizația pentru stâlpii a căror scop este de a susține o rețea de internet.

”Precizăm că acordurile emise către administratorul de drum prevăd ca distanța măsurată din axul drumului județean pentru amplasarea stâlpilor noi trebuie să fie cuprinsă între 5,96 m și 11,92 m.  În urma verificărilor din teren, s-a constatat că antreprenorul nu a respectat distanțele din acordul emis de Consiliul Județean Sibiu, aspect motivat de faptul că pe traseul unor stâlpi sunt îngropate cablurile STS (Serviciului de Telecomunicații Speciale). În consecință, constructorul va trebui să facă toate demersurile legale pentru relocarea acelor stâlpi care nu respectă distanțele avizate de CJ Sibiu”, răspund reprezentanții CJ Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Stâlpii au fost amplasați și la 4,8 metri de axul drumului

În ceea ce privește emiterea autorizației de construire pe baza unor avize mai vechi de 12 luni, reprezentanții CJ Sibiu arată că actele intră sub prevederile legislației emise în perioada stării de urgență impusă în pandemie (când termenele și valabilitatea documentelor au fost prelungite).

De ce nu în subteran?

Vocile care critică autorizarea amplasării de stâlpi din beton pe marginea drumului către Agnita ar fi văzut drept alternativă mai potrivită amplasarea rețelelor de internet în subteran. Sau pe alte rețele aeriene deja existente (este dat exemplul rețelei Digi sau Orange, care au amplasat cablurile de internet inclusiv pe stâlpii de înaltă tensiune existenți).

Întrebate de ce nu au solicitat prin certificatul de urbanism care a precedat autorizația de construire o astfel de variantă, autoritățile au arătat că pozarea în subteran a cablurilor este obligatorie doar la oraș. ”Pozarea rețelelor de telecomunicații în subteran conform legii este o condiție obligatorie doar în cazul extinderilor rețelelor noi și/sau modernizării rețelelor existente în intravilanul localităților urbane (orașe și municipii). Cele două autorizații emise au vizat exclusiv extinderea rețelei în extravilanul unor localități rurale pe infrastructură existentă și pe stâlpi noi”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

În ceea ce privește Agenția națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), care prin serviciul de la Sibiu a avizat soluția stâlpilor din beton în condițiile în care Podișul Hârtibaciului este sit Natura 2000 (al doilea ca mărime din țara noastră), reprezentanții acesteia arată că în atribuțiile lor nu intră și protejarea peisajului unei arii protejate. 

”ANANP nu alege soluția realizării unui plan/proiect. ANANP are rolul de a analiza documentația primită de la autoritatea competentă pentru protecția mediului, care conduce procedura de reglementare și de a evalua impactul proiectului asupra ariei naturale protejate, respectiv asupra speciilor / habitatelor pentru care a fost desemnată această arie naturală protejată. În cazul de față, memoriul de prezentare al proiectului prevede că se folosește rețeaua deja existentă (supraterană) și față de ce există, aceasta se va prelungi cu câteva sute de metri, fără a exista un impact negativ semnificativ asupra speciilor de păsări pentru care a fost desemnată aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0099 Podișul Hârtibaciului”, transmit reprezentanții ANANP cititorilor Turnul Sfatului.

Din fonduri europene

Noii stâlpi din beton amplasați pe marginea drumului județean către Agnita sunt plătiți din fonduri europene accesate de o societate din comuna Voluntari, județul Ilfov – Invite Systems SRL, societate care activează în domeniul comunicațiilor. Potrivit site-ului de prezentare, cei de la Invite Systems SRL au accesat mai multe finanțări europene nerambursabile pentru amenajarea infrastructurii de acces la internet de mare viteză în mai multe zone rurale din țară (Arad, Bihor, Călărași, Ialomița, Sibiu, Iași etc). 

”Proiectul va fii implementat în localitățile Alţîna, Chirpăr, Hoghilag, Iacobeni, Laslea, Ludoş, Marpod, Nocrich, Păuca și Şeica Mare din județul Sibiu, pe o perioadă de 36 de luni”, scriu cei de la Invite Systems pe site-ul lor despre proiectul implementat în județul Sibiu.

Citește și Cu autorizație de la CJ Sibiu, în sit Natura 2000: se plantează stâlpi de beton pe marginea drumului către Agnita. Din fonduri europene

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus