Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
27°C

FOTO Sibienii care aleargă pe munți: „Am alergat cu căprioare, cerbi, vulpi, pisici sălbatice, bufnițe, ulii”

FOTO Sibienii care aleargă pe munți: „Am alergat cu căprioare, cerbi, vulpi, pisici sălbatice, bufnițe, ulii”

Doi sibieni, soț și soție, au dus alergatul la înălțime... la propriu, pentru că Dan și Valentina Cruciat aleargă pe munți. El a fost primul și a fost scânteia și pentru ea. Acum, doi ani mai târziu de la debutul Valentinei, cei doi participă inclusiv la concursuri. Acum Dan spune că ar vrea să facă asta până la 100 de ani.

Cei doi încearcă în mod constant să își „depășească umbrele”, spune Dan. El are acum 39 de ani și i-a plăcut hoinăritul dintotdeauna. Copil fiind, cutreiera dealurile din Gușterița și de multe ori mergea singur prin păduri. Alergarea pe munte a venit cumva firesc, iar acum amândoi fac parte din clubul Vertical Sport.

„Suntem soț și soție, alergător și alergătoare, încercând să ne depășim umbrele, vânători-culegători a tot ce înseamnă viață în natură, cât mai sălbatică. Eu inginer IT, Valentina resurse umane.”

„Eu am început de mic, întotdeauna mi-a plăcut să hoinăresc pe dealurile din Gușterița și mă plimbam foarte mult prin păduri de multe ori și singur. Am început să merg pe munte, lucru care a venit cumva natural și de aici, dintr-o cauză cumva poate antropologică a început să mă încânte ideea deplasării cât mai rapide pe munte. De fapt e mai mult decât atât... este vorba de dinamică, întotdeauna am simțit că pentru mine mișcarea efectivă în timp și spațiu, dinamică (ca tot universul asta până la urmă) îmi conferă un sentiment foarte liniștitor, plăcut și cunoscut”, povestește Dan Cruciat.

Valentina a început și ea să alerge acum vreo doi ani, inspirată de soțul ei. Pur și simplu l-a întrebat într-o zi „crezi că aș putea face și eu asta?”, iar Dan a susținut-o fără să stea pe gânduri. 

„Și ea este un om foarte fluid în toate privințele, având o pasiune pentru munte. Acum vreo doi ani, în timp ce ne plimbam prin Făgăraș, m-a întrebat dacă și ea ar putea să facă asta, adică să alerge, mai ales în mod competitiv, pe munte și atunci i-am zis că da, cu siguranță ar putea. Sărim în timp doi ani mai târziu și ajungem la ziua de 18 iunie, în cadrul concursului Retezat Sky Race, un concurs de alergare foarte tehnic, foarte competitiv, unde Valentina a reușit să vină pe locul 5 la open feminin, cu un timp foarte bun.

Mă face simt foarte bine știind că într-un fel am avut o influență pozitivă asupra unor oameni la nivelul ăsta. Poate pentru mine, mai mult sau mai puțin sau în paralel cu performațele mele competitive cred că asta îmi aduce o bucurie nealterată destul de mare.”

Acumularea rezistenței necesită răbdare

L-am întrebat pe Dan cât reușea să alerge la început și cât poate acum. Mi-a explicat că nimic nu vine ușor, iar rezistența se dobândește în timp. „Corpul uman are o perioadă de adaptabilitate destul de mare și deci de-a lungul timpului cere multă răbdare. Bine, asta ar trebui să se întâmple pe toate planurile atât fizic, fiziologic cât și psihic și emoțional”, explică sibianul.

„Inițial alergam în Sub Arini câteva ture de parc și puțin pe Măgura Cisnădiei (eu acum vreo 10-11 ani) și doar primăvara-toamna, iar Valentina mai mult pe asfalt. Eu din 2015 am început să mă antrenez puțin mai sistematic și să particip la mai multe concursuri. Totodată mi-am dat seama că alergatul a trecut de la nivelul de pasiune la un fel de-a fi pe care o trebuit să-l integrez în viața mea. Adică aș cam vrea să fac asta până la 100 de ani cu alte cuvinte”, spune el, arătând că de-a lungul timpului a ajuns să alerge mai mult decât dublul distanței la care ar fi rezistat la început.

„Cifrele nu știu dacă sunt relevante acum... dacă la început făceam în paralel cu bicicletă vreo 1500 km pe an,acum am ajuns să fac 4000+ km, iar Valentina în jur de 2000 km, iar mai important decât asta e că încercăm să-i facem cât mai mult pe munte și pe dealuri”, arată Dan Cruciat. 

Singurătatea îi atrage cel mai mult

Totul îi atrage la alergarea montană, însă cel mai mult singurătatea spune sportivul. „A fi în mijlocul naturii care își etalează inteligența de care dovadă... cu mult mai cuprinzătoare decât mintea omenească conștientă...trebuie doar să știi să vezi și să asculți.”

Cei doi au alergat pe foarte mulți munți din Europa - Carpați, Alpi, pe insule, Grecia, Portugalia. În principiu, oriunde pleacă, soții Cruciat își iau și echipamentul de alergat cu ei.

„Chiar dacă ar fi Brăila sau dacă suntem pe munte undeva, luăm echipamentul cu noi. Uneori tipul alergării poate conferi o stare originală, chiar dacă să zicem aș alerga 170 de km pe un forestier (pe o buclă de 1.5 km cu un du-te-vino) pe la mama naibii pe lângă Ploiești timp de 25 de ore, pe bune (râde). Acum am ajuns la un nivel de curiozitate foarte mare și am multe iddei în ceea ce mă privește - aș alerga foarte mult pe o pistă de 400m, gen 24-48 de ore, aș alerga toți Carpații Meridionali aproape neîntrerupt... vise și idei de astea”, își imaginează sibianul.

Mi-a mărturisit că pe munți nu i-au alergat animale niciodată, în afară de câinii de stână, însă Dan a fost atacat odată de o mamă mistreț, în Gușterița. „Nu era chiar ok, era cu puii. M-am speriat dar am înțeles și a fost ok, nu s-a întâmplat nimic, voia doar să-și protejeze puii. În rest, am alergat cu căprioare, cerbi, vulpi, pisici sălbatice, bufnițe, ulii. Urșii de obicei sunt destul de pașnici și fug în direcția opusă când se întâlnesc cu oameniii. De cele mai multe ori”, povestește el.

Câinii de la stână, principala problemă a alergătorilor

Poate suna amuzant că singurele animale care i-au fugărit au fost niște câini de la stână, însă nu e de glumit cu ei, arată alergătorul. Spune chiar că aceasta este o problemă majoră în țara noastră, pentru cei care vor să alerge pe munte.

„Vezi cazul de acum o lună și cel al alergatoarei din București care a fost sfâșiată de câini. Sunt foarte mulți, liberi și dacă nu ai experiență și nu știi ce să faci pot deveni o reală problemă. Ar trebui făcut ceva în privința asta, știu că au fost multe discuții și e un subiect mai delicat dar nu e ok din multe puncte de vedere. Iar majoritatatea stânelor se află fix în traseul turistic marcat”, arată Dan.

Despre pățaniile celor doi în excursiile lor montane, sibianul spune că sunt mult și cele mai intense au rămas acolo unde s-au petrecut. Însă ne-a făcut pe plac și ne-a povestit o întâmplare.

„Din cauza faptului că îmi place să experimentez pe mine, anul trecut în decembrie am alergat vreo 8 ore, că așa fac de ziua mea. Pe final am alergat mai tare puțin pentru că mă simțeam bine, dar nu mâncasem foarte bine și, fiind și singur, m-am trezit într-o situație mai nașpa. Mi-a scăzut glicemia foarte rapid și m-am simțit cabeat, tunnel vision, a trebuit să merg, iar când am ajuns la mașină, căci am avut noroc că eram aproape doar la vreo 20 de minute, am mâncat cam în 30 de secunde tot ce am avut pe acolo. N-am mai simțit în viața mea atâta foame! Cumva mi-a plăcut asta, dar n-aș face-o prea des. Am mai pățit-o așa dar doar acum 10 ani când făceam alergări mai scurte, mai puțin intense și eram mai ptuin antrenat”, își amintește Dan Cruciat.

La momentul actual, Dan aleargă cam de 6-7 ori pe săptămână, iar Valentina cam de 4-5 ori în medie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Dani

Acum 1 săptămână

Foarte bine Dane, mult succes !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 săptămână

In Yellowstone nu intalnesti asa ceva...Romanii sunt singurele jigodii fara coada.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 săptămână

Remarcabil! Felicitari!!!
Raspunde

Moromete

Acum 1 săptămână

Ce vor sa demonstrese cu limba scoasa? Sau erau obositi si se odihneau ca cainii...
Raspunde

Xvfbxcbv

Acum 1 săptămână

mai este o pereche asemanatoare, ea a castigat anul acesta maratonul sibiului si au mult mai multe concursuri castigate chiar international decat cei prezentati aici. Kudos Adriana si sotul ei
Raspunde

Muresan

Acum 1 săptămână

Au alergat de-au scos limba de obositi...Da-i sa mearga...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

L

Acum 1 săptămână

Alergarea montana, un trendy -flendry la moda pentru marea masa care care prejudiciaza climaxul ecosistemic, total daunator. In afara de promovarea zonei si aportul pozitiv economic pentru investitori si organizatori , astfel de activitati sunt distrugatoare pentru Mediu. O astfel de incarcatura de oameni, deranjeaza flora, fauna, contribuie la accelerarea eroziunii potecilor si solului. Drumetia in 2 sau 3 persoane este mult mai sanatoasa pentru fizic si spirit, pe munte se merge nu se alearga dupa faima si tinichele !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus