Ghizela Voica a aflat că are cancer gastric gradul III în anul 2016. După operație, a început să alerge, mai întâi în Parcul Sub Arini, iar apoi la concursuri, ajungând campioană mondială la alergare montană, la proba de 120 de km.
Povestea ei a fost postată pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu.
Ghizela Voica a lucrat timp de aproape 20 de ani a lucrat la Muzeul de Istorie Naturală, din cadrul Muzeului Brukenthal Sibiu, instituție pe care a ajuns să o și conducă, fiindu-i director până la începutul anului 2024. A renunțat, convinsă fiind că viața are prioritate.
Foto: Consiliul Județean Sibiu
„Povestea Ghizelei Vonica poate fi oricând adaptată unui scenariu de film, în care personajul principal își schimbă complet viața după ce tocmai a văzut moartea. Este recunoscătoare pentru fiecare zi în care poate încălța pantofii de alergare și ieși în mijlocul naturii, unde parcurge distanțe pe care mulți dintre noi nu le-am face nici măcar cu bicicleta,” scriu reprezentanții administrației județene.
Începând cu anul 2024, Ghizela s-a stabilit într-un orășel din sudul Franței. Zilele acestea este în Sibiu, într-un concediu pe care îl vrea activ: „Nu pot sta prea mult pe loc, așa că m-am înscris la un concurs de alergare montană la Stâna de Vale. A fost bine”.
„Bine” înseamnă locul I la categoria „masters” pentru care, recent, a alergat 33 de kilometri într-o sâmbătă cu cod portocaliu de caniculă.
Foto: Consiliul Județean Sibiu
Până în anul 2016, viața Ghizelei Vonica a fost una obișnuită: „Sunt muzeograf cu studii în biologie și timp de 20 de ani am lucrat la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Național Brukenthal. O meserie frumoasă, însă atunci când dai totul și te implici în așa fel încât ca munca ta să conteze, poți ajunge în situații dificile”.
Anul 2016 a venit cu o lovitură grea: medicii i-au spus că are cancer gastric gradul III. „Am intrat în operație știind că îmi va fi extirpată o bucată de stomac. Am ieșit cu esofagul legat direct la intestine. Nu mai aveam stomac deloc”, spune sibianca pentru care soarta mai avea încă o încercare. La câteva luni, Ghizela s-a întors în sala de operație: „Am făcut necroză și mi-au scos încă 60 centimetri de intestin.”
„Aveam nevoie de un regim special, gândit de un nutriționist. M-am gândit că, biolog fiind, înțeleg cum funcționează organismul. Așa că am făcut un curs de nutriție,” adaugă aceasta. Cu o alimentație adaptată nevoilor, Ghizela a trecut cu bine și peste chimioterapie. Apoi a venit schimbarea.
„După ultima ședință îmi priveam picioarele, mă simțeam slăbită, neputincioasă. M-am ridicat și am ieșit în parcul „Sub Arini”. Mi-am spus gata cu boala, de acum vreau să alerg, să simt natura și aerul curat. Auzeam păsările cântând în copaci, iar vocile oamenilor erau cumva estompate, în planul doi”.
Foto: Consiliul Județean Sibiu
Era deja anul 2019. Iar de alergat, a alergat mult. S-a înscris la primul concurs serios, în Dolomiții Italiei. A prins curaj, iar la mondialul din Elveția a luat medalia de argint. Au urmat multe medalii obținute la campionate naționale, europene sau mondiale și titlurile de „Ambasador al sportului sibian” în 2021 și „Cel mai bun sportiv master” în 2023, ambele acordate de către Consiliul Județean Sibiu în cadrul Galei Sportului Sibian.
„Am început și o colaborare cu asociația „Sus inima” și am avut ocazia să le vorbesc altor bolnavi de cancer despre nutriție, despre ce mi s-a întâmplat, despre viață și reușite. Oamenii au nevoie de speranță”.
Anul 2024 a venit cu o renunțare: „Simțeam că noua mea viață nu este potrivită cu munca de birou. Vreau să petrec cât mai mult timp în natură, să fac sport, adică să continui să fac ceea ce m-a vindecat.”
Foto: Consiliul Județean Sibiu
A renunțat la postul de conducere de la muzeu și s-a mutat în Franța, la un liceu, cu o jumătate de normă. „Este un program Erasmus și simt că mi-am găsit locul.”
Nu și-a uitat colegii de alergare din România, mulți membri în Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, cărora le adresează tot soiul de provocări, în calitate de nutriționist: „Zahăr zero a fost una dintre ele. Am eliminat orice sursă de zahăr adăugat. Gândiți-vă că sunt producători care folosesc zahărul pe post de conservat. Inclusiv în parizer poate fi întâlnit”.
Apoi a lansat provocarea-curcubeu: „Sunt 30 de tipuri de legume și fructe pe care le putem combina. Am observat, ca și în cazul provocării legate de reducerea zahărului, că participanții rămân activi, cu un tonus de invidiat. Chiar și tenul le era mai curat, mai luminos”.
Cea care a ajuns să alerge la ultra maratoane montane, de până la 120 de kilometri, are câteva recomandări de bază: „Hidratarea este esențială. Când facem efort, în decursul unei ore pierdem cam un litru de apă. Apoi, sunt importante sărurile de rehidratare. Se găsesc în farmacii, nu costă mult. Mai este un mit legat de consumul de sare. Ea este bună atunci când avem un stil de viață activ.”
„De ce ne trebuie un „hop” atât de greu ca să ne schimbăm viața? De ce suntem mereu orbiți doar de dorința de a avea o casă mai mare, o mașină mai nouă și bani mai mulți?” se întreabă Ghizela, la finele discuției avute cu cei de la Consiliul Județean.
Foto: Consiliul Județean Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: dupa cancer a inceput sa alerg , cancer gastric , revenire dupa cancer , Ghizela Voica , Alergare Montană
Vizualizari: 1614
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Q
Acum 1 oră
Newman
Acum 2 ore
Ron
Acum 3 ore
Eu
Acum 3 ore
Emil