Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
18°C

Investiție de 30 de milioane de euro la lacurile Șopa: pescuit sportiv, centru ecvestru, salon de evenimente, parc tematic și zonă de înot

Investiție de 30 de milioane de euro la lacurile Șopa: pescuit sportiv, centru ecvestru, salon de evenimente, parc tematic și zonă de înot

148,43 de milioane lei ar urma să coste o investiție pe bani europeni la lacurile Șopa, în situația în care proiectul propus de primarul comunei Șelimbăr va fi votat de consilierii locali și acceptat de programul Horizon Europe, derulat prin intermediul Comisiei Europene.

Centru ecvestru, salon de evenimente și turn de observare cu cafenea

Ar urma ca din cele trei lacuri, două să fie amenajate pentru înot și plajă, iar un al treilea să rămână pentru pescuitul sportiv, se arată în Studiul de Fezabilitate al proiectului ce urmează să fie votat de consilierii locali. Pe lângă asta, aici ar urma să se construiască o structură de cercetare piscicolă, locuri de joacă, spații de cazare, un salon de evenimente, un centru ecvestru cu grajduri pentru cai și un parc tematic cu tiroliană, pe lângă alți 3 kilometri de piste de biciclete, care s-ar alătura altor câteva zeci amenajați deja în zonă.

Consilierii locali din Șelimbăr vor vota la ședința din această săptămână proiectul ”Construire Ansamblu Lacul Șopa, amenajări exterioare, peisagistice, spații cercetare piscicolă, cazare și utilități de pescuit sportiv”, inițiat de primarul Marius Grecu.

Citește și: FOTO Pești bolnavi la lacurile Șopa. Administrația locală: „Există acolo o depunere de mâl de peste 2 metri. Urmează să fie reamenajate”

La Șopa ar urma să se construiască locuri de joacă, un turn de observare cu cafenea la parter, un centru de echitație, care va conține un info-point, depozit, spații sociale și grajduri, un salon de evenimente cu o capacitate de 230 de persoane și un centru nautic, ce va avea o zonă de închiriere ambarcațiuni, schi nautic, zonă de tobogane, vestiare, grupuri sanitare. Este prevăzut și un parc tematic cu tiroliană și punct turistic.

”Este un proiect pe care îl avem în vedere de mai mult timp, iar acum am găsit sursa de finanțare, bani europeni, și sperăm să fie acceptat. Zona Șopa ar putea deveni un punct important pentru turismul sibian și ar fi un loc perfect de petrecere a timpului liber pentru familii, indiferent de pasiuni”, spune primarul Șelimbărului, Marius Grecu.

Sunt prevăzute 75 de locuri de parcare și drumuri de acces interne de 1500 mp, se arată în proiectul de hotărâre.

Zona de cercetare piscicolă va avea și o cantină pentru 80 de persoane și unități de cazare pentru 2 și 4 persoane – 20 de unități în total.

Zona de pescuit sportiv va avea pontoane, magazin de închiriere ambarcațiuni și grupuri sociale.

Reabilitarea monumentelor din Șelimbăr

Totodată, se dorește totodată și reabilitarea Monumentului Eroilor de la Șelimbăr și a troiței în memoria bătăliei de la Șelimbăr. În ambele zone se va construi câte un magazin de suveniruri, parcări și o cafenea cu zonă de servire.

În total, suprafața de teren este de 27 de hectare, incluzând aici și cele trei lacuri, iar întreaga amenajare ar urma să coste 148,43 de milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro), banii urmând a fi solicitați din fonduri europene. În urma investiției s-ar crea 48 de locuri de muncă, se specifică în Studiul de fezabilitate al proiectului, care poate fi descărcat de aici.

Pe ce se duc cei mai mulți bani:

Amenajarea terenului – 3,87 milioane lei

Amenajări pentru protecția mediului și aducerea la starea inițială – 4,80 milioane lei

Proiectare – 4 milioane lei

Consultanță – 8,91 milioane lei

Construcții și instalații – 66,32 milioane lei

Baza Șopa ar urma să fie o concurență serioasă altorul locuri de pescuit din zonă, se arată în Studiul de Fezabilitate. Au fost luate în calcul Balta poligon Dumbrăveni, Amurii Albi (Dumbrăveni), barajul Avrig, balta lu Iancu de la Colun, lacurile de la Săcel, complexul Măgura Cisnădie lacurile de la Tocile și lacurile de la Mândra.

Până acum, Primăria Șelimbăr a amenajat peste 10 kilometri de piste de bicicletă, zone de picnic și acces din Șelimbăr și Sibiu în zona lacurilor Șopa. Zona de agrement este ideală pentru alergat, plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice anotimp. Aleile promenadei sunt pietruite și amenajate cu bănci și zone de popas. Proiectul vine ca o continuare perfect integrată în planul de dezvoltare complexă a zonei lacurilor Șopa și pădurii cu același nume.

Sursa foto: Sibiu Turism

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Biki

Acum 1 lună

Degeaba! Fodor va sparge targul cu Gușterland!

Raspunde

Vasile

Acum 1 lună

Si cu cainii lasati liberi de ciobanii din zona cum facem?
Raspunde

Vasilica

Acum 1 lună

Sa isi plimbe cainii in lesa! Cu botnita!
Raspunde

Daniel Alexandru

Acum 1 lună

Domnu Vasile eu leam trimis emailuri peste emailuri despre caini de acolo si degeaba am trecut intr-o zi cu cei mici pe bicicleta si au sarit sa ii muste de picioare noroc ca sau bagat niste calugari de la manastire are erau in treacat cu masina,si vorbesc despre cainii chiar de la intrare pe strada de la podul Ion Art Glas la nici 300de metri,dar nimeni nu face nimic despre asta asa ceva e inadmisibil,sa nu mai vorbim despre iluminatul strazii ......
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

sa vezi acolo SPAGI!
Raspunde

Sergiu

Acum 1 lună

Domnule Bratu, ma ofer voluntar pentru proofreading. "Totodata, se doreste totodata..." "...concurenta serioasa altorul locuri..." Din 3 articole publicate de dumneavoastră și colegii dumneavoastră, cel puțin unul contine greseli.
Raspunde

No Au

Acum 1 lună

Consultanța - 9 milioane RON. Acolo trebuie să vegheze DNA-ul
Raspunde

Batranu Adrian LFC

Acum 1 lună

Mi se pare un pic ciudat nu credeti ca pana acum nu sa vorbit nimic despre asta iar cum sa scris reportajul despre pestii bolnavi va-ti trezit sa faceti investiți,faceti investitii cum ati pus si stalpii pentru iluminat si de mai bine de 1an de zile este bezna totala pe strada ce duce de la podul Ion Art Glas spre padurea șopa,si tot asa cum ați strans si câinii fara stapan care inca ii gasesti pe acea strada ce duce inspre padurea șopa,tot asa cum langa padurea selimber mai exact langa care curge pâraul seviș se arunca masini de pamant printre care este si foarte mult gunoi,si voi sfarsi prin a va aduce la la cunostinta ceea ce probabil nu stiti este ca mai nou in padure la șopa unde spuneti ca ati amenajat in asa fel ca lumea sa poata merge cu bicicletele si este foarte singur SA PUS GARD DE CURENT in spatele cabanei de la șopa dar efectiv in padure, pentru animale aparent.... atat eu cat si copii am nimerit in acel gard si credetima nu am fost un episod frumos... dar vad ca nu se mai sesizeaza nimeni voi va ganditi la fonduri europene,Sa va fie rusine...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus