Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

„Am dat BAC-ul la mate și am știut!”. Cum a fost pentru elevii sibieni cea de-a doua probă scrisă

„Am dat BAC-ul la mate și am știut!”. Cum a fost pentru elevii sibieni cea de-a doua probă scrisă

Astăzi, 21 iunie, s-a desfășurat cea de-a doua probă a Bacalaureatului, cea obligatorie a profilului, matematică sau istorie. Elevii de la Liceul Tehnologic Independența și de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” din Sibiu au ieșit, în mare parte, încântați de la examen spunând că nu a fost un examen greu nici cel de la mate, nici cel de la istorie. Mulți dintre ei s-au descurcat și au fost de părere că dacă ai învățat, te-ai concentrat și nu te-ai grăbit, ai făcut față cu brio acestei probe. Spre deosebire de elevii de la Colegiul Lazăr, cei mai mulți dintre acești copii, după ce vor termina de susținut toate probele, nu vor pleca în vacanță, ci se vor întoarce la muncă. Muncesc de la vârste fragede.

Citește și: „Ce cred tinerii sibieni despre prima probă scrisă la BAC: „M-am așteptat să cadă comedia, dar tot sunt de părere că dacă venea altceva era mai ușor”

„Am dat BAC-ul la mate și am știut! Am dat BAC-ul la mate și am știut!”. Cuvintele băiatului spărgeau liniștea cartierului Terezian. În fața Liceului Tehnologic Independența erau câteva grupuri de tineri care discutau aprins despre examenul pe care l-au susținut. Rareș stătea ușor retras și se pregătea să sune pe cineva, dar s-a oprit pentru a putea spune cum i s-a părut această probă a Bacalaureatului pe care a susținut-o la matematică.

Bac 2022

„Nu a fost atât de greu pe cât am crezut. Trebuia doar să te concentrezi, să nu te grăbești și dacă ai și învățat nu aveai cum să nu te descurci. Nici subiectul III nu a fost foarte greu. Eu spun că m-am descurcat și sper să fie bine. La mate am avut cele mai mari emoții, dar cred că au fost mai mari decât era cazul. Eu sunt și o fire anxioasă”, spune băiatul. Spre deosebire de colegii lui de la Lazăr, Rareș nu va pleca în vacanță după examene, ci se va întoarce la muncă. Lucrează în construcții și de luna viitoare, dacă totul este bine își dorește să plece să lucreze în străinătate, în Londra, Anglia.

„După Bacalaureat nu merg în vacanță, merg la muncă. Lucrez în construcții. Pentru unii este greu, pentru alții nu, depinde dacă îți place. Mie îmi place foarte mult. M-am gândit să plec în străinătate după ce iau BAC-ul. Luna viitoare aș dori să merg în Londra”.

Citește și: Incident la BAC. Într-o clasă de la Lazăr antetul a fost scris greșit pe tablă și câțiva elevi au decis să-și rescrie lucrările

Puțin mai încolo stau Aurelian și Raluca. Și ei spun că a fost un examen ușor. „C-urile au fost mai grele, dar sunt exerciții de nota 10 și este de înțeles că trebuie să dea puțină bătăi de cap. În rest, a fost ușor față de anii trecuți”, spun ei. Și acești copii vor merge la lucru după ce vor susține toate probele și visează și la o facultate. Aurelian își dorește să urmeze Facultatea de Științe Economice și Raluca Facultatea de economie, pe marketing.

Alt grup, altă veselie. În jur de șase, șapte băieți și-au dorit și ei să povestească cum a fost la examenul pe care l-au susținut, tot la matematică.   

„A fost ușor, să vedem notele acum”, spun ei. Băieții lucrează toți în domeniul Horeca și după BAC se vor întoarce la muncă. Spun că în acest domeniu întotdeauna este de lucru și nu prea sunt concedii sau vacanțe. După ce vor scăpa de emoții, în funcție de notele obținute se vor gândi dacă urmează sau nu și o facultate. Au recunoscut că au emoții pentru proba la biologie și spun că și-ar fi dorit să aibă măcar o zi între examene ca să-și poată trage sufletul.

La istorie au scris despre comunism, Marea Unire și Primul Război Mondial

În fața Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum”, pe o bordură, stau mai mulți tineri, fete și băieți. Își trag sufletul și povestesc liniștiți despre subiectele pe care le-au avut de rezolvat în timpul probei. Cu toții au dat BAC-ul la istorie. Spun că nu a fost foarte greu și s-au descurcat, chiar dacă ultimul subiect a avut un grad de dificultate mai mare.

bac 2022

„La primul subiect a fost comunismul, subiectul doi a fost cu Marea Unire și mie mi s-a părut mai ușor acesta decât primul, iar la subiectul al treilea a fost Primul Război Mondial și Alexandru Ioan Cuza. Aici m-am cam pierdut. A trebuit să facem o compunere pe acest subiect care să răspundă unor cerințe. În mare, m-am descurcat”, spune Adrian. După examene va pleca în Italia la bunica lui, acolo unde vrea să scape de toate emoțiile și stresul acumulat în ultimul timp. Pentru facultate s-a gândit inițial la Psihologie, după care a decis că vrea să urmeze Ingineria. Consideră că cea de-a doua opțiune îi poate oferi mai mult, dar nu exclude posibilitatea de a reveni la prima opțiune sau de a le face pe ambele. Davinia își dorește să urmeze Facultatea de Sport pentru că iubește dansul și-și dorește să devină instructor de dans. Face de nouă ani dansuri clasice. Alexandra va urma Pedagogia pentru că visează să devină învățător. Cu toții sunt bucuroși că au mai scăpat de probă la care s-au descurcat.

Elevii mai au de susținut miercuri 22 iunie, proba E.d) la alegere a profilului și specialității (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie) și joi 23 iunie, proba E.b) la Limba și literatura maternă.

În 27 iunie se afișează primele rezultate. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus