Luni,
03.10.2022
Innorat
Acum
10°C

Cum alegem cel mai copt și dulce pepene? Sfaturi de la un producător din Dăbuleni

Cum alegem cel mai copt și dulce pepene? Sfaturi de la un producător din Dăbuleni

Primii pepeni românești au ajuns în această dimineață în Piața Cibin. Fructul vedetă al sezonului a ajuns în piața din Sibiu de la Dăbuleni, iar producătorii așteaptă oamenii să testeze recolta din acest an.

Am vorbit cu primul producător care a adus pepenii și despre trucurile pe care să le folosim ca să-l alegem pe cel mai copt și cel mai dulce. Doina, prima care a adus pepenii, ne-a spus că, într-adevăr, există câteva indicii prin care ne putem da seama cât de bun este pepenele pe care îl alegem fără să îl tăiem.

„Un prim indiciu ar fi subțierea codiței, se subțiază pe lungime și nu mai are peri, așa ne dăm seama că este copt. De asemenea, pepenele are un pic de adâncitură în jurul codiței, nu este plat, este un pic adus înăuntru”, ne-a spus Doina.

Există și un sunet special pentru pepenele copt, dar de care doar producătorii își dau seama mai mult, după cum explică aceasta. „Am făcut experiență cu oamenii și ei nu-și prea pot da seama. Sunetul trebuie să fie plin, să vibreze în mână, atunci este pepenele bun. Când nu vibrează și e sec înseamnă că nu e copt la mijloc”, a mai explicat aceasta.

Primii pepeni au ajuns în această dimineață în Piața Cibin. Cel roșu costă 4 lei, iar cel galben 5 lei.

Alte trucuri pentru a alege un pepene copt:

- pe un pepene cu dungi, dacă culoarea dintre dungi devine mai întunecată, atunci șansele să luați un pepene bun cresc;

- dacă observați codița verde, pepenele este crud, dacă pare uscată de curând, atunci pepenele este copt și zemos. Dacă însă codița este mult prea uscată, atunci este posibil ca pepenii să fi fost culeși de foarte mult timp, prea mult pentru a-i consuma. 

- dacă îi faceți dop unui pepene verde / roșu, refuzați pepenii care au semințe albe. Culoarea semințelor ar trebui să fie maronie / neagră. 

Citește și:  „Primii pepeni de Dăbuleni au ajuns în Piața Cibin. Cât costă kilogramul

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Silviu

Acum 3 luni

Las ca si cel grecesc e foarte bun si este 1,99.

Raspunde

Sibianul

Acum 3 luni

La cate chimicale au cei de la Debuleni da.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus