Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cu trei noi creșe promise din toamnă, Sibiul riscă să rămână fără îngrijitoare

Cu trei noi creșe promise din toamnă, Sibiul riscă să rămână fără îngrijitoare

O parte din aleșii locali cer administrației să pună presiune pe autoritățile centrale în vederea refacerii salariilor din creșele trecute în administrarea Ministerului Educației. Asta în condițiile în care, din această toamnă, Primăria Sibiu spune că va da în funcțiune alte trei astfel de unități cu 200 de locuri.

”Acum câteva luni creșele au trecut din administrarea Primăriei Sibiu la Ministerul Educație și s-a modificat grila de salarizare. Astfel, s-a ajuns ca personalul nedidactic (îngrijitoarele) să aibă o scădere salarială de 30 – 40%. Și având în vedere scumpirile din ultima perioadă, există pericolul ca multe să își dea demisia”, și-a început consilierul local Diana Mureșan (USR), expunerea pe subiectul situației din creșele din Sibiu.

Ea a propus conducerii Primăriei Sibiu să pună presiune pe autoritățile centrale, astfel încât salariile personalului nedidactic să fie aduse cel puțin la nivelul de la finele anului trecut. ”Știu, ține de național, dar am putea face niște pași să prevenim această situație. Poate o rezolvare tranzitorie, pe câteva luni. Aș propune ca dumneavoastră, doamna primar, cu departamentul juridic, cu viceprimarul Alexandru Dumbravă, care a fost și inspector școlar, să încercați găsirea unei soluții cel puțin pe câteva luni. Au fost astfel de discuții și la Cluj-Napoca, iar autoritățile de acolo au primit un răspuns verbal pozitiv că se poate să intervină și autoritățile locale. Poate vom avea luna viitoare un proiect de hotărâre de Consiliu local, în acest sens”, a mai completat Diana Mureșan.

Citește și Nicio instituție nu vrea să-i plătească. Angajații din creșele și grădinițele de stat din Municipiul Sibiu, mingi de ping-pong între primărie și Inspectoratul școlar

Plus creșele promise din toamnă

Primarul Astrid Fodor a arătat că instituția pe care o conduce s-a adresat, deja, în scris Ministerului Educației pentru identificarea unei soluții. ”Ne trebuie un răspuns scris pentru că vorbim de banul public. Răspunsul la telefon nu oferă garanții. Cunosc problema, ni s-a spus că «vom vedea, se va discuta», dar ne trebuie aprobare scrisă”, a arătat Astrid Fodor.

Care a amintit și de faptul că Sibiul face presiuni asupra Ministerului Educației să fie aprobate noile posturi necesare punerii în funcțiune a trei noi creșe aflate în diferite stadii de amenajare în Piața Cluj (50 de locuri), Țiglari (90 de locuri) și Vasile Aaron (60 de locuri)

”Deocamdată, și acolo se tot pasează mingea: să verifice inspectoratul dacă se va deschide creșa... Dacă noi spunem că deschidem creșele, ne-am asumat. Dar nu cred că va rămâne așa (fără alocarea de fonduri pentru personal – n.r.), pentru că nu e normal ca o investiție din fonduri europene care asigură locuri pentru atâția copii să nu poată funcționa din lipsă de personal”, a adăugat Fodor.

Citește și Trei milioane de euro: CNI licitează cea mai mare creșă din Sibiu, pe strada Viitorului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus