Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Discuții la Palatul Victoria despre aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

Discuții la Palatul Victoria despre aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică s-a reunit, marţi, la Palatul Victoria, la reuniune fiind prezentă şi delegaţia Secretariatului OCDE, care se află în vizită în România în cadrul unei misiuni de lansare oficială a discuţiilor de aderare a ţării noastre la această organizaţie, anunță Agerpres.

Conform unui comunicat al Guvernului, discuţiile au vizat stadiul actual al demersurilor României în procesul de aderare, elaborarea Memorandumului iniţial, fiind prezentate implicaţiile pentru statul român. La reuniune, reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor naţionale, membre ale Comitetului Interministerial, au adresat întrebări specifice, tehnice reprezentanţilor OCDE, iar, la rândul lor, membrii delegaţiei Secretariatului OCDE au încurajat instituţiile naţionale să menţină permanent dialogul cu experţii Organizaţiei, "pentru asigurarea detaliilor tehnice de care depinde parcurgerea etapelor prevăzute în procesul de aderare", precizează sursa citată.

Au participat reprezentanţi ai mai multor ministere şi secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice în cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Cornel Feruţă, mai arată comunicatul. „Aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv major al politicii externe a României, inclus şi în programul de guvernare. După decizia Consiliului OCDE, din luna ianuarie, de a lansa negocierile de aderare a României, un alt pas important l-a reprezentat adoptarea Foii de Parcurs pentru Aderare (Accession Roadmap), la reuniunea ministerială a Consiliului OCDE din 10 iunie”, mai transmite Guvernul.

De asemenea, Executivul menţionează că procesul de aderare la OCDE reprezintă "o oportunitate de implementare a celor mai bune practici şi standarde ale acestui for interguvernamental, cu toate avantajele economice şi politice care decurg din statutul membru, alături de state care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe".

Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu OCDE, al cărui coordonator naţional este prim-ministrul, este alcătuit din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor care participă la activitatea structurilor OCDE sau gestionează programe de colaborare cu această organizaţie. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus