Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu se clasează pe primul loc în topul celor mai bune licee, un top raportat la notele obținute la examenul de Bacalaureat. De asemenea, colegiul a dat singurii elevi cu medii de 10 la acest examen. Am vorbit cu Prof. dr. Octavian Gabriel Negrea, directorul unității de învățământ, despre succes, competiție și despre tot ce implică aceste rezultate. Directorul este absolvent de Lazăr.
Citește și: „Topul celor mai bune licee din Sibiu”
Ce înseamnă pentru dumneavoastră performanțele colegiului pe care îl conduceți?
După o carieră de 19 ani în conducerea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu, ceea ce mă motivează și mă susține sufletește în continuare este, simplu și concret, resursa umană: elevii și colegii mei. Nu am termeni de comparație pentru a descrie satisfacția și mulțumirea personală și profesională pe care le-am trăit în acești ani văzând rezultatele elevilor și absolvenților noștri, respectiv sacrificiul și dăruirea excepțională a colegilor mei. Îi felicit și le mulțumesc!
De-a lungul anilor ați simțit că ar fi o competiție între cele trei licee de top ale Sibiului (Lazăr, Goga și Brukenthal) și dacă da, v-a motivat această competiție?
Cele trei licee „de top”… mulțumesc pentru calificare, dar chiar nu aș vrea să ignorăm efortul tuturor liceelor din Sibiu, mai ales în acest an în care județul Sibiu a avut rezultate atât de frumoase la BAC. Da, o competiție există, desigur – pentru a atrage elevi motivați, profesori buni și, până la urmă, chiar și resurse materiale și financiare. Trebuie să ținem totuși cont că sunt diferențe, unele chiar importante, între ofertele noastre educaționale, cumva acoperim „nișe de piață” diferite dacă intrăm în terminologie economică. În ceea ce privește motivarea, la modul cel mai sincer, nu am făcut niciodată un scop în sine din această „competiție” și nu mi-am călăuzit niciodată deciziile sau comportamentul pe această bază. Evident mă bucur când Lazărul are rezultate foarte bune, dar este o bucurie născută din dragostea pe care o am pentru școala mea, nu din spiritul de competiție.
Este o presiune pentru dumneavoastră faptul că la colegiul pe care îl conduceți predă și prima doamnă a României?
Nu este o presiune nici pentru mine și nici pentru colegii mei faptul că avem onoarea de a o avea colegă pe Prima Doamnă. Eu personal sunt chiar mândru și recunoscător că nu a renunțat, nici măcar temporar, la cariera didactică. Înseamnă că se simte bine și în siguranță la noi în școală. Apreciez foarte mult faptul că a fost prezentă, ori de câte ori timpul i-a permis, la momente reprezentative pentru Lazăr, contribuind astfel în mod direct la buna imagine a școlii noastre.
Care sunt primele trei principii după care vă ghidați în calitatea dumneavoastră de manager?
Cred că cele mai importante sunt cele pe baza cărora am încercat și încerc în continuare să influențez cultura organizațională a școlii. Ceea ce îmi doresc este ca Lazărul să fie în continuare (1) o școală liberă și să ne educăm elevii liberi, dar responsabili de libertatea lor; (2) o școală a personalităților puternice și să ne creștem elevii oameni puternici, independenți, capabili să își decidă singuri soarta, să îi conducă pe alții și să schimbe ceva în lume și (3) o școală a tradiției și a viitorului și să îi învățăm pe elevii noștri cu respect față de trecut, încredere pentru tot ceea ce îi așteaptă și îndrăzneala de a visa și de a spera toată viața.
Faptul că „Gheorghe Lazăr” este un liceu de top poate genera o doză de stres sau presiune asupra elevilor?
Sincer să fiu nu știu și sper că nu… Există, desigur, o concurență la nivelul claselor (mai pronunțată la gimnaziu aș spune) și chiar la nivelul școlii pentru medii mari și rezultate foarte bune. Încercăm să o menținem în limite normale, benefice pentru copii, cu o afectare emoțională negativă minimă. Sper că și reușim acest lucru pentru că ne dorim foarte mult ca elevii să vină cu plăcere la școală.
Unde ați terminat dumneavoastră liceul?
Am absolvit în anul 1981 Liceul de Matematică Fizică „Gheorghe Lazăr” Sibiu, actualmente Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu.
Un gând la final de an pentru elevi, cadre didactice și părinți.
Ceea ce se întâmplă zi de zi în ore, în pauze, în școală este ceea ce rămâne în sufletul unui tânăr după ce părăsește băncile școlii. Pentru absolvenții noștri îmi doresc să pornească la drum numai și numai cu amintiri frumoase și vesele din anii de școală și fără regrete. Elevilor le doresc să se bucure de fiecare zi și de fiecare clipă pentru că anii de școală nu trec repede, ci foarte, foarte repede – pur și simplu pentru că sunt unii dintre cei mai frumoși ani din viață. Părinților și colegilor mei le doresc foarte multă răbdare și înțelegere pentru copiii noștri. Au nevoie de noi, de sprijinul nostru și, mai ales, de dragostea noastră. Nu ne naștem nici părinți, nici dascăli – învățăm să fim părinți și dascăli și este o învățare care nu contenește toată viața. Și desigur, o vacanță frumoasă și veselă tuturor!
Citește și: „Topul celor mai bune școli din Sibiu”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: cel mai bun liceu , interviu director lazar , director lazar , octavian gabriel Negrea , Sibiu , Colegiul Gheorghe Lazăr ,
Vizualizari: 6835
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Eu
Acum 11 ore
Adina
Acum 11 ore
Miki maus
Acum 12 ore
Reli Aciubotaritei
Acum 12 ore
Dragos