Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Fotografie virală realizată în județul Sibiu: Întâlnire între o ursoaică și puiul ei cu o turmă de ciute

Fotografie virală realizată în județul Sibiu: Întâlnire între o ursoaică și puiul ei cu o turmă de ciute

O fotografie în care apare o ursoaică ridicată în două labe alături de puiul ei și în apropiere câteva ciute a devenit virală pe internet. Imaginea este rară și a strâns doar pe pagina oficială pe care a fost publicată peste 1.600 de reacții și peste 100 de distribuiri. A fost realizată în Munții Făgăraș, în județul Sibiu, de un medic veterinar sibian. Sunt însă și internauți care contestă veridicitatea fotografiei.

Citește și: „Două vipere aflate în ritual de împerechere, fotografiate pe o cărare turistică din Păltiniș. Specialiștii: „Nu dați locația exactă”

Alexandru Stelian Tomuță este un medic veterinar sibian pasionat de fotografia în sălbăticie. Alături de un prieten a avut norocul să surprindă o imagine deosebit de rară. Chiar dacă fotografia nu are o calitate extraordinară, impresionează prin compoziție. Aceasta surprinde o ursoaică ridicată în două labe alături de puiuțul ei și care privește câteva ciute aflate în apropiere.

„Undeva, într-un colt de rai, unde am putut surprinde relația armonioasă între minunile pământului. Ursoaica grijulie, evaluând situația atunci când puiul ei s-a speriat de ciute”, este explicația dată pe facebook fotografiei.

Momentul a fost cu atât mai impresionant pentru fotograf care povestește că a privit spectacolul din fața lui cu gura căscată.

„Am rămas pur și simplu cu gura căscată. Mă simțeam ca un copil care privește la o jucărie prin vitrină și stă acolo și se tot uită la ea. A fost incredibil. Am ajuns destul de devreme, era cald, puiul de urs stătea pe o piatră și dormea de mama focului, iar ursoaica păștea iarbă. Ciutele au venit din partea opusă. Noi am sperat să ajungă mai aproape de noi să le putem fotografia, dar s-au îndreptat încet, încet, către locul unde era ursoaica cu puiul ei. Cel mic s-a trezit și s-a apropiat foarte mult de ciute care stăteau jos. Când una dintre ele s-a ridicat puiul a luat-o la fugă de mama focului. Atunci ursoaica a luat o poziție de alertă și s-a ridicat în două picioare să vadă ce a speriat puiul. Am surprins acel moment”, povestește medicul sibian pentru Turnul Sfatului.

Fotografia este reală

La fotografie sunt și oameni care comentează că nu ar fi reală.

„Poza asta e reală sau făcătură?!? Nu e imposibilă conlocuirea unei ursoaice laolaltă cu ciutele, dar e prima dată când văd ciute pe tărâmul caprei negre. Asta spune un om care cutreieră activ munții, cu atenție sporită asupra faunei sălbatice. Mai mult, o privire atentă îți arată că animalele sunt ”inserate” acolo”, este unul dintre comentarii.

„Niciodată, nimeni nu va vedea ciute și urs admirându-se de la așa apropiere. Fake. Și ciutele s-au hotărât să treacă munții?”, este un alt comentariu.

Medicul spune că este cât se poate de reală doar că a fost făcută de la distanță și nu într-un moment propice pentru fotografii.

„Fotografia a fost făcută de la distanță, cu un obiectiv de 1.200 de mm. Nu a fost făcută la cea mai bună oră, din punct de vedere fotografic. Soarele încă era sus pe cer și atunci poate de asta a ieșit interpretabilă, dar există fișierul RAW, iar fotografia este cât se poate de reală”, spune medicul.

Se asemenea, momentul întâlnirii ursoacei cu ciutele a fost și filmat. 

Fotografia a fost publicată și în „Fauna României - Conservare prin educaţie”, grupul creat de naturalistul Doru Panaitescu în care sunt înscriși mulți experți în fauna României.

Imaginea a fost surprinsă în Munții Făgăraș, în partea Sibiului. Pentru că experții sfătuiesc pe oricine publică imagini cu animale sălbatice să nu dezvăluie locația exactă a acestora nu o vom face nici noi. Momentul a fost surprins luni, 27 iunie, în a doua parte a zilei.

Sursa foto: Alexandru Stelian Tomuță

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sdfg

Acum 1 an

se vede de la o posta ca este FAKE poza. a se vedea lumina din jurul ursului ce priveste caprioarele in contrast cu lumina ambientala. toata fotografia pare realizata pe o vreme usor noroasa cu o lumina fada, filtrata iar ursul are lumina de "Contre jour" iar al doilea urs si caprele nu o au... Daca chiar are fisierul RAW atunci a facut o editare ireala a pozei si proasta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Puii de ciuta n-au nicio șansă.
Raspunde

Viorel

Acum 1 an

Cand ai si o filmare atunci nu poti afirma ca e fake fotografia. Asa, sa ne dam cu parerea, e simplu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus