Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Sibiul, în arhiva desecretizată a CIA: rezistența din Munții Cindrel, mâncarea în comunism și producția de ”rebuturi”

Sibiul, în arhiva desecretizată a CIA: rezistența din Munții Cindrel, mâncarea în comunism și producția de ”rebuturi”

Site-ul CIA continuă să urce documente desecretizate care fac referire la România, respectiv Sibiu. După ce Turnul Sfatului a mai scris despre aceste documente în urmă cu 5 ani, alte lucruri sunt dezvăluite acum.

Se pomenește, de exemplu, despre rezistența armată din munții din jurul Sibiului.

”Guvernul Groza a folosit jandarmii pentru a prinde grupurile de rezistență armată care se ascundeu în munții din jurul Brașovului și Sibiului. În timpul ultimei primăveri și începutul verii aceste grupuri eterogene formate din membrii ai Gărzii de Fier, sași și alți oponenți ai regimului comunist au umplut munții din vestul și centrul Transilvaniei”, scrie într-un document.

Se continuă precizând că mai multe grupări ale rezistenței se află în pădurile din Cindrel și Păltiniș.

”Mulți membrii ai Gărzii de Fier s-au alăturat grupurilor de ofițeri dezertori din armată și militanți ai Partidului Național Țărănesc și acum sunt localizați în munții Cindrel și Păltiniș, de lângă Sibiu. Intelectuali și ofițeri din armată cred că se află în pericol urmând a fi judecați, dacă sunt prinși, pentru crime de război, iar sașii care au fost susținători ai regimului nazist se tem de opresiunea Guvernului Petru Groza. Recent, în urma valului de arestări din rândurile simpatizanților PNȚ, mulți militanți ai partidului s-au alăturat grupărilor din munți. Aceste grupări sunt sprijinite și primesc alimente de la localnici. Stau pe culmile munților, în apropierea ciobanilor, iar centrele de comandă au fost identificate în cabanele montane destinate turiștilor”, scrie în raport.

CIA este de părere că guvernul se teme să trimită efective masive în munți pentru prinderea membrilor rezistenței. ”Preferă să trimită detașamente mici de jandarmi și trupe armate, dar aceste acțiuni se încheie cu eșecuri. Avertizați de populație la apropierea forțelor guvernamentale bandele din munți se dispersează și urcă și mai mult în munți sau intră în sate unde beneficiază de sprijinul populației”, notează agentul CIA.

Citește și: Sibiul în arhiva desecretizată a CIA: Oraș suprapopulat cu oameni săraci, care stau la coadă pentru untură

”Din cauza faptului că sunt dispersați pe un teritoriu foarte mare, este aproape imposibil să se estimeze puterea acestor grupări de rezistență din jurul Sibiului. Pe de altă parte, se raportează că deși aceste grupări sunt bine înarmate conțin și bărbați neantrenați, iar eficacitatea acestor trupe este considerată a fi foarte scăzută în acest moment”, se mai precizează în documentul din august 1947.

Într-un document semnat în mai 1948 se precizează că ”membrii rezistenței din munții Cibin au fost desființați”. ”Aceste forțe, care conțin în marea majoritate membri ai PNȚ și PNL mențin contactul cu liderii români din străinătate precum generalul Nicolae Robescu, fost prim-ministru”, precizează CIA.

Sarea de la Ocna Sibiului, trimisă în URSS pentru producerea gazelor de luptă

CIA raportează într-o notă din mai 1951 că începând din 1944 Uniunea Sovietică a primit cantități imense de sare din România. ”Este estimat că 3,5 milioane de tone de sare a fost transportată naval în fabricile sovietice. Minele de sare din Munții Carpați și-a atins vârful în ultimele cinci luni. Trenuri încărcate cu roci de sare au fost observate în porturile de la Marea Neagră și la granița statelor URSS, Polonia și Germania de Est. Părerea dominantă în cercurile de la București este că această sare este folosită în fabricile chimice pentru producerea gazelor de luptă. Experții estimează că au fost scoase din rezervele de sare ale României peste 16 miliarde de tone”, scrie într-un document.

La Ocna Sibiului erau estimate rezerve de sare de 100 de milioane de tone, potrivit documentului.

Pâinea ”sovietică”, vândută pe cartelă

Viața românilor este descrisă într-o notă informativă la 10 ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind precizate prețuri și alte aspecte până la cel mai mic detaliu.

”Aproape toți românii mănâncă pâine de floarea soarelui. Se întâmplă foarte rar ca pâine din făină de grâu pură să poată fi cumpărată cu tichete (cartelă). Pâinea albă franțuzească produsă din făină și care cântărește 500 de grame poate fi achiziționată doar de pe piața liberă și costă 3,5 lei. Pâinea comună de grâu poate fi luată de pe piața liberă și costă 4,60 de lei. Cu toate acestea, acest tip de pâine nu e realizată doar din grâu, conține mai mulți aditivi. Pâinea arată bine și e scumpă, dar are gust de paie”, notează informatorul pentru CIA.

Despre această pâine ”de floarea soarelui” se spune că este o rețetă sovietică. ”Pâine vândută pe cartele conține 10% făină de grâu, iar în rest conține semințe de floarea soarelui, făcută după o rețetă sovietică. Are un kilogram și costă 1,20 de lei”, se scrie în notă.

Nu e uitată nici mămăliga. ”Făina de porumb este foarte des folosită în România. Este preparată după ore întregi și este asezonată cu brânză sau alte grăsimi și este cunoscută ca mămăligă. Pâinea pentru diabetici poate fi cumpărată de la anumite magazine de stat, dar cumpărătorul trebuie să prezinte un document medical”, se precizează în document.

”Carnea se poate cumpăra doar pe baza cartelelor în marile orașe industriale precum București, Stalin (Brașov), Timișoara, Reșița, Ploiești etc. Carnea este distribuită cu iregularitate, în general în a doua duminică din lună. De vânzarea cărnii sunt responsabile doar magazinele de stat, iar cumpărătorul este obligat să o cumpere indiferent de calitatea ei. Deși calitatea cărnii e foarte modestă, oamenii stau la coadă pentru a o cumpăra”, se mai precizează în nota CIA.

Salam din carne de măgar sau câini

CIA precizează într-o notă că salamul vândut românilor e produs din carne inferioară și se consideră în general că aceasta conține carne de măgar și câini.

”Salamul este vândut în magazine la un preț între 14 și 18 lei per kilogram. Toate salamurile sunt de o calitate inferioară și majoritatea românilor consideră că sunt produși din carne de măgar sau câini, atâta timp cât procesul fabricării nu poate fi verificat. Faimosul salam de Sibiu, care este de fapt salamul italian, nu e vândut în magazinele oficiale de stat. Se află doar la dispoziția șefilor comuniști și în marile restaurante și hoteluri precum Pescăruș și Athenee Palace”.

Fabrica Elastic din Sibiu: Sovromtractor dn URSS a returnat toate arcurile. Erau sub standardul de calitate al rușilor

CIA remarcă slaba calitate a produselor fabricate în țară și sunt date câteva exemple inclusiv din Sibiu. Unul dintre ele se referă la produsele fabricii Elastic, cea care urma să devină actuala Compa.

”La sfârșitul lui decembrie 1952, fabrica Elastic din Sibiu a raportat o depășire a planului cu 50%. Cu toate acestea mari cantități de produse s-au dovedit de o calitate slabă, fiind respinse de cumpărători. De exemplu, fabrica din Sibiu a livrat recent sute de arcuri fabricii Sovromtractor din URSS, însă absolut toate au fost returnate. Asta arată o slabă metodă de testare a produselor. DIntr-o cantitate mare de arcuri, doar cinci sau șase, cel mult, sunt verificate individual, în rest pleacă din fabrică fără să fie testate. De obicei, Sovromtractor primește arcuri fără să fie finisate sau măcar tăiate corect. Consecințele sunt grave deoarece multe tractoare care pleacă din fabrică se strică complet sau rămân neutilizate”, se comunică în raport.

Mentalitatea românească este detaliată în continuare. Un superior îi arată unui muncitor cum să scape de rebuturi.

”Sugestiile și reclamațiile transmise de către muncitori conducerii fabricii sunt ignorate. Recent, Iustin Baboi, un angajat al fabricii a atras atenția șefului său că 500 de foi de tablă sunt de o calitate atât de proastă, încât nu pot fi utilizate. Șeful său i-a transmis că fiecare foaie să fie inserată într-un lot de tablă de calitate bună, astfel încât acestea să dispară, fără să se găsească vreo deficiență”, se arată într-un raport al CIA.

Sursa foto: Jakab Antal / Fortepan.hu/

Un liceu sibian a cumpărat mese proaste. Fabrica a replicat că mai poate primi comenzi, pentru că nu poate da oamenii afară

Un alt exemplu al muncii inutile are în centru tot Sibiul. Este vorba de o fabrică de mobilă al cărei nume nu este dezvăluit în raportul CIA.

”Salariul mediu al unui muncitor din această fabrică este de 300 de lei pe lună, însă, atunci când se depășește planul salariul poate ajunge la 1.000 sau chiar 1.200 de lei. O tânără fată a reușit să obțină într-o lună un salariu de 1.200 de lei și a fost numită muncitor în acest fel: în mod normal, mobila e vopsită cu pistolul în trei straturi de lac, pentru a da produsului strălucirea necesară. Tânăra fată a adăugat un pigment în plus și a vopsit obiectele de lei într-un singur strat. La șase luni după ce s-au livrat un număr de mese către un liceu local, directorul instituției a reclamat că lacul se crapă. Era evident că lemnul nu a fost tratat corespunzător. Directorul fabricii a spus că e dispus să mai primească o nouă comandă de la liceul respectiv, deoarece nu au multe comenzi în această perioadă și nu poate da oameni afară”, transmite CIA.

Un al treilea exemplu este dat din industria alimentară. Întregul lot de gemuri dat la export, în Austria, a fost întors în țară. Nu se putea vinde.

”Gemurile sunt de o calitate inferioară și poate fi găsit în cutii fără etichete la un preț între 5 și 8 lei pe kilogram. O mare cantitate de gem a fost exportată în Austria în iulie 1955, însă a fost întoarsă de la Vinea în România pentru că nu corespundea standardelor austriece”; transmite serviciul de informații american.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zacuscă

Acum 1 lună

Povesti Americanesti... pana una alta in vremea aia, Romania s-o dezvoltat, iar in vremea asta, suntem sclavi pe plantatie la corporatiile lor. Practic un altfel de iobagi. Poate ne spun si ceva despre arhivele alea cu Autostrada Bechtel... sau arhivele alea cu omorarea lui Teo Peter de catre un zeu american care nu poate fi acuzat de crima, in tara sclavilor, numita Romania. Nimic despre astea ?
Raspunde

Yoba-gi-kenobi

Acum 1 lună

iobagi, nuiobagi, tot zacusca ai ramas
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Muresan

Acum 1 lună

No, las ca acum sunt toate cusher! Europa ne livreaza marfa speciala: ce au de calitate mai slaba si lor nu le trebuie... Dupa acei ani, a venit Ceausescu la putere si a exportat tot si nimeni nu se plangea de proasta calitate...
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Foametea din '47 cand petrolul, lemnul, cerealele si animalele mergeau la rusi in contul despagubirii de razboi.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 1 lună

Aproape nimeni din conationalii nostri nu stiu ca Romania a avut cel mai 'longeviv luptator in munti'.IOn Gavrila Ogoranu a stat impreuna cu alti eroi,27 de ani.A fost arestat in final de securitate dar salvat de interventia americanilor la Ceausescu...Ceilalti au pierit din pacate in luptele continue din M.Fagaras si alte masive muntoase...
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Ani de zile ni s-a predat mizeria ca legionarii sunt ,,banditi".Realitatea de la Gherla,Aiud,Vacaresti,oribilul experiment Pitesti, ne-a aratat ca sunt eroii crestini ai neamului romanesc. Rusine noua ca nu ne cunoastem eroii reali.
Raspunde

Justin

Acum 1 lună

Adevărul e cam pe la mijloc .membri partidelor care fugeau ,făcuseră atunci ce fac și acum ,licitații trucate ,contracte atribuite pe mita și fel de fel .
Raspunde

Cornel Sibianul

Acum 1 lună

Sibiul, în arhiva desecretizată a CIA: rezistența din Munții Cindrel, mâncarea în comunism și producția de ”rebuturi” https://www.turnulsfatului.ro/2022/07/04/sibiul-in-arhiva-desecretizata-a-cia-rezistenta-din-muntii-cindrel-mancarea-in-comunism-si-productia-de- Alin Bratu, din păcate, poza alb-negru de sub articol a fost realizată cu exact 50 de ani în urmă, după dezafectarea liniei de tramvai dintre Piața Gării și Parcul Sub Arini. Dacă mi-ați fi cerut o poză din perioada 1945 - 1960 v-aș fi cedat bucuros, evident cu condiția să precizați Colecția Cornel Sibianul.
Raspunde

@@@

Acum 1 lună

Bravo, Cornele!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus