Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
18°C

Principalele declarații ale președintelui Iohannis: Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. ”Este nevoie de revizuirea şi modernizarea Constituţiei”

Principalele declarații ale președintelui Iohannis: Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. ”Este nevoie de revizuirea şi modernizarea Constituţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că în prezent nu există "un plan" pentru România de a intra într-un "procedeu de austeritate" și că este nevoie de o modificare a Constituției, deși e conștient de faptul că cel mai probabil nu se va putea realiza până în 2024.

El a subliniat că nu va accepta un nou "experiment" de austeritate.

"Nu cred şi nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate din motive foarte simple: am avut criza economică din 2009 - 2010, 2011, unde s-a încercat, în plan european, să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost unul bun şi nu intenţionez să accept un nou experiment de acest tip cu România", a spus şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni.

Iohannis a spus și că este nevoie de revizuirea şi modernizarea Constituţiei", dar acest lucru, în opinia sa, nu ar fi posibil până în 2024.

"Cred că este nevoie de o revizuire a Constituţiei în sensul modernizării ei, însă trebuie să fim realişti. Constituţia nu se revizuieşte de un grup de tehnicieni şi este un proces politic amplu, care în final ajunge în faţa poporului, care trebuie să se exprime prin referendum. Noi ştim că aceste proceduri sunt foarte complicate, sunt greu de pus în practică şi în acest sens o să îmi exprim o opinie care poate vă surprinde: da, cred că este nevoie de revizuirea şi modernizarea Constituţiei şi nu, nu cred că este posibil politic până în 2024", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

Legat de ”legile securității”, Iohannis a precizat că "este clar că nu putem să funcţionăm în secolul XXI cu legi ale securităţii naţionale făcute în '91 - '92".

"Nu preşedintele elaborează legi, nici măcar nu are drept de iniţiativă legislativă preşedintele, aşa că pot să vă spun că eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele, o să vă spună iniţiatorii atunci când prezintă legile respective. (...) Eu am solicitat încă din primul mandat ca echipe de specialişti să lucreze pe aceste legi, fiindcă unele dintre ele sunt de-a dreptul anacronice, dacă ne gândim doar la legea de organizare a SIE, care nici măcar nu este compatibilă cu Constituţia după care funcţionează România în anumite articole", a afirmat şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Cotroceni.

Totodată, şeful statului a spus că respectivele drafturi "nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ".

Totodată, şeful statului a susţinut că draftul legilor este la Guvern. "La mine ajung legile în CSAT şi în procedură legislativă. Nu credeţi că eu cenzurez drafturi de legi înainte să intre într-un circuit de avizare. Nu se întâmplă aşa", a adăugat şeful statului.

Referitor la declaraţiile sale privind informaţiile pe surse legate de proiectele legilor securităţii naţionale, Iohannis a afirmat că a spus atunci că "este greşit ca, în această fază foarte devreme a drafturilor legilor securităţii să fie lumea agitată, pentru că încă se lucrează şi se va lucra încă foarte mult timp pe ele".

El a afirmat că jurnaliştii nu trebuie să se simtă ameninţaţi.

"Ştiţi că nu îmi folosesc puterea pentru a inhiba media liberă. Dimpotrivă. Îmi folosesc puterea pentru a păstra libertatea presei", a adăugat el. Totodată, referitor la proiectele de legi aduse în discuţie, Iohannis a spus: "Nu le-am citit, nu le-am cenzurat".

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Intrebari aranjate. Despre hoție , coruptie si atrocitățile crimei organizate instituționale asupra populatiei n-a intrebat nimeni.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Iohannis cand nu ajunge la struguri zice ca-s acrii. Dupa ce SUA anunta dublarea numarului de vize respinse faţa de anul trecut, Iohannis spunea ziaristilor ca romanii nu mai sunt interesati de vize pentru SUA.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus