Joi,
18.08.2022
Partial Noros
Acum
30°C

Elevii nu mai pot fi exmatriculați, iar părinții nu mai pot strânge bani. Noul regulament de funcționare a unităților de învățământ

Elevii nu mai pot fi exmatriculați, iar părinții nu mai pot strânge bani. Noul regulament de funcționare a unităților de învățământ

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) va intra în vigoare de la 1 septembrie 2022 și va aduce schimbări importante în învățământul românesc. Printre acestea se numără faptul că elevii nu vor mai fi exmatriculați dacă vor avea abateri, părinții nu vor mai putea strânge bani în fondul clasei, iar la nivelul fiecărei școli se va înființa o comisie cu caracter permanent pentru mentorat didactic. Specialiști din educația sibiană vorbesc despre implicațiile acestor modificări.

Citește și: Radu Szekely despre motivele care au dus la modificarea anului școlar: S-a creat un echilibru între predare, învățare și odihnă

Documentul a fost semnat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației. Noul regulament aduce o serie de noutăți. Printre acestea se numără reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început doar în unitățile pilot. În județul Sibiu, în momentul de față, sunt 28 de școli înscrise în programul pilot pentru folosirea catalogului electronic.

Altă noutate face referire la numărul de note sau calificative primite de un elev pe parcursul unui an școlar. Astfel, regulamentul spune că dascălii pot stabili numărul de note sau de calificative acordate anual fiecărui elev. Aceasta se va face în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru, numărul de note acordate trebuind să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Elevii vor avea o singură medie pe an și aceasta va fi calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.

„Totul pornește de la noua structură a anului școlar care urmează a fi compatibilizată de prevederile acestui regulament. Ordinul MEN care aprobă structura noului an școlar arată că va avea o structură modulată care se va finaliza cu o singură medie la finalul anului școlar”, spune Ioana Negrea, inspector școlar de limba și literatura română.

Cu toate acestea, sunt multe necunoscute care trebuie clarificate până la începerea noului an școlar.

Despre acestea vorbește profesorul Leonard Stancu, vicepreședintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar din Sibiu (SIP). Acesta spune că modul de organizare al anului școlar nu a fost discutat cu cei care lucrează în învățământ și că sunt încă multe necunoscute. Spre exemplu, felul în care se va preda materia și cum va fi împărțită aceasta, cu atât mai mult cu cât programa nu a fost modificată. De asemenea, modul în care vor fi notați, concret elevii, ce se va întâmpla cu cei care se vor găsi în situație de corigență sau cum vor fi date bursele pentru elevi în contextul unei singure medii.

„La momentul de față eu v-aș prezenta situația așa: am făcut un gard și am vrea să creștem animale, vite, să spunem, dar spațiul îngrădit nu are iarbă. Lucrurile sunt mai sensibile, dar securea a căzut. Mai sunt multe de clarificat”, spune prof. Leonard Stancu.

Elevii nu mai pot fi exmatriculați

O altă noutate este și eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, invocându-se faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, vor putea fi exmatriculați doar elevii din învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.

Citește și: „451 de profesori acordă meditații ”fiscalizate” în Sibiu. 8% din cadrele didactice din județ plătesc impozit suplimentar”

Prof Leonard Stancu spune că măsura este una legitimă fiind oricum o contradicție de termeni. „Dacă este obligatoriu, cum l-ai putea exmatricula?”, spune acesta. Apare însă, la acest capitol o altă problemă. În cazul în care un elev nu respectă regulile unității școlare și se ajunge în situații extreme cum  este bullyingul, atunci este nevoie de consiliere psihologică și sprijin pentru a i se corecta comportamentul.

„Exmatricularea nu-și are rost. Trebuie găsite modalități de discuție și de corectare de gen consiliere. Dar aici am mai deschis ceva. Norma pe consilieri școlari este de un psiholog la 800 de elevi. În ce privește municipiul Sibiu avem o singură unitate care ar putea avea angajat un psiholog. Norma legală spune 600 de elevi, asta înseamnă o reducere a numărului de elevi corespunzători unui psiholog cu 25%. Privind pe partea cealaltă a medaliei, înseamnă o creștere a numărului de psihologi în școli cu 25 %, dar putem uita. Legea scrie, ar trebui făcută, dar nici vorbă să se aplice”, mai spune liderul de sindicat.

Acesta precizează și faptul că toate schimbările care vor urma în educație necesită timp și de multe ori implică anumite costuri.

„Fiecare acțiune asupra obiectului muncii noastre care este elevul are niște ramificații complexe. Aceste ramificații presupun, la un moment dat, o serie de costuri. Foarte clar și evident, Statul Român nu vrea să susțină aceste costuri. Se vede clar și în bugetare”, spune profesorul.

Fără bani pentru cadouri

Părinții nu vor mai putea să strângă bani sub nicio formă în fondul clasei. „Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”, se arată în comunicatul ministerului.

În acest sens, a fost modificată litera d) de la articolul 168. Astfel, a fost eliminată posibilitatea ca asociația de părinți să colecteze bani și au rămas doar activitățile ce vizează întreținerea și dezvoltarea bazei materiale: „d) poate susține activitățile dedicate întreținerii, dezvoltării și modernizării bazei materiale a grupei/clasei și unității de învățământ prin acțiuni de voluntariat”.

Acest punct este explicat de inspectorul Ioana Negrea.

„În ceea ce privește resursa financiară, regulamentul elimină, dispare orice dispoziție sau referire care aduce în discuție colectarea de bani de la părinții elevilor. Regulamentul nu mai face nicio trimitere în acest sens. Există alte modalități de organizare legală prin donații, sponsorizări. Este posibil să mai rămână acele organizații ale părinților care pot să gestioneze fondurile în favoarea unității de învățământ, dar la nivelul acesteia colectivul de părinți nu mai are posibilitatea de a colecta fonduri bănești. Probabil că vor urma și alte reglementări”, spune inspectorul.

În cele din urmă, în regulament sunt și o serie de noi reglementări cu privire la creșe. De asemenea, fiecare școală din România va avea o comisie pentru mentorat didactic și formare în cariera profesională. Aceasta va fi o comisie cu caracter permanent care își va desfășura activitatea pe tot parcursul anului.

„Consistența reglementărilor din acest regulament se referă mai mult la implicațiile de ordin juridic legate de posibilitatea de a întrerupe sau de a trece într-o altă formă de învățământ, cum este cea on line, într-un aspect legal prevăzut”, încheie prof. Leonard Stancu.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Profu

Acum 1 lună

Tara arde, baba se chiaptana! Banii de cadouri erau cea mai mare problema! Invatamantul de 10 clase e obligatoriu, daca un elev din a XI-a sau a XII-a nu vine cateva saptamani la scoala il consiliem? Normal ar fi sa fie exmatriculat si sa-si vada de ale lui , nu sa incurce lumea. Cum se vor da notele? Se vor mai da teste, teste initiale, teste finale? Asta nu o spune nimeni, singura problema - banii de cadouri! Cate cadouri ati facut in ultima vreme? Daca cineva da un buchet de flori taiate din gradina personala e pasibil de pedeapsa si profesorul la fel? Vai de capul lor, hala ministru, halal consilieri!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Daniel

Acum 1 lună

"Noul regulament de funcționare AL unităților de învățământ" este corect. Asta, așa, ce am văzut doar din titlu.
Raspunde

ID

Acum 1 lună

Esti sigur ? Da, REGULAMENT AL unitatilor de invatamant, dar ideea este de regulament de FUNCTIONARE A unitatilor de invatamant...
Raspunde

Profu

Acum 1 lună

Ma bucur ca nu mai putem exmatricula. O sa numaram mii de absente. Elevii au dreptul la educatie dar nu au obligatia de a invata. Nu vor. Sunt lucruri care nu se vad din exterior
Raspunde

SIM

Acum 1 lună

Acum sa vedem profesori batuti.
Raspunde

A.M.

Acum 1 lună

Penelistul asta, Campeanu, este cel mai nociv, cel mai nenorocit ministru al invatamantului dintre toti cati au fost. Va ramane in istorie ca cel care a pus pe butuci invatamanul romanesc. Alaturi de tradatorul de la energie, Popescu, au reusit sa demonstreze (nu pentru ca ar mai fi fost cazul) ca peneleul a devenit un partid toxic de marxisti progresisti. Felicitari primului sas al tarii pentru marea realizare de a pune PNL-ul pe butuci.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus