Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Zece tenori de pe cinci continente susțin un concert caritabil la Oradea

Zece tenori de pe cinci continente susțin un concert caritabil la Oradea

Zece tenori din tot atâtea ţări de pe cinci continente vor cânta sâmbătă, în Cetatea Oradea, în concertul caritabil "Muzică pentru viaţă", sub bagheta dirijorului Leonardo Quadrini, acompaniaţi de orchestra Filarmonicii orădene, relatează Agerpres.

Spectacolul va avea loc în curtea interioară a Cetăţii, de la ora 20.30. Îşi va da concursul şi Corul Facultăţii de Arte - Departamentul Muzică, iar Mihaela Tatu va fi prezentatoarea spectacolului, organizat de Asociaţia "Italiani in Bihor", preşedinte Antonio Sargenti, "sufletul" acestui eveniment pe care intenţionează de peste doi ani să-l pună în scenă la Oradea.

"Este un spectacol care trebuie să ajute copiii români care au nevoie de tratamente specializate care în România nu există. S-a făcut un acord între spitalele reunificate din Oradea şi un spital din Italia, "Burlo Garofolo" din Trieste, spital de pediatrie, specializat în boli rare, parteneriat care deja funcţionează între medicii italieni şi cei orădeni. Astfel am avut şansa să trimitem acolo, la Trieste, un copil de şase ani, care nu putea fi tratat aici şi care este acum acasă, e bine şi are o viaţă normală", a declarat miercuri, în conferinţă de presă, Antonio Sargenti.

Alături de el s-au aflat, la întâlnirea cu presa, dirijorul Leonardo Quadrini, prezentatoarea evenimentului şi şase tenori din cei zece: Ignacios Encinas (Spania), Vitaliy Kovalchuk (Ucraina), Sebastian Ferrada (Uruguay), Julienne Attoumbre (Coasta de Fildeş), Sinikiro Kawasaki (Japonia) şi Liu Jianwei (China).

Li se vor alătura, în cursul serii sau mâine, şi Fabio Andreotti (Italia), Armaldo Klogjeri (Albania), Mihai Urzicana (România) şi Rodrigo Trosino (Mexic).

După 26 de ani

Reîntors la Oradea după 26 de ani, maestrul Quadrini a mărturisit că a fost extrem de plăcut surprins de schimbarea în bine a oraşului, un oraş internaţional, comparat de el cu Budapesta sau Paris.

Despre programul concertului a spus că este "o expresie maximă a diversităţii culturale", o mare emoţie şi o provocare de a reuni pe scenă zece tenori de pe cinci continente, zece expresii muzicale atât de diferite, dar care vor avea ca numitor comun muzica de bună calitate, clasică, ce uneşte şi nu desparte.

Tenorii vor interpreta 25 de piese din repertoriul operei italiene şi nu numai, atât solo, cât şi în grupuri, de câte cinci sau chiar zece. Pe lângă arii din lucrări celebre compuse de Donizetti, Verdi, Puccini etc, cei zece tenori vor interpreta şi melodii tradiţionale din ţările lor natale, precum "I love you, China" sau un cântec românesc, prezentat de Mihai Urzicana.

Unul din cei şase tenori prezenţi, Vitaliy Kovalchuk, din Ucraina, de lângă Liov, a dorit să mulţumească pentru invitaţia în acest concert, la care a răspuns prompt, fără să stea pe gânduri, şi chiar dacă e stabilit din 2005 în Italia, a transmis mulţumiri şi românilor pentru că au fost alături de poporul său din prima zi de război.

"Eu, prin cântecul meu, vreau să mulţumesc tuturor românilor că sunt alături de poporul meu, pentru cum aţi primit refugiaţii în ţara voastră. Suntem vecini şi nu vom uita niciodată!," a spus tenorul ucrainean.

Artistul a mai dorit să felicite, după repetiţia de dimineaţă, nivelul orchestrei filarmonice din Oradea şi şi-a manifestat speranţa unei colaborări ulterioare importante.

Potrivit organizatorilor, din cele 1.000 de bilete puse în vânzare (şi prin blt.ro) s-au vândut în jur de 800, toate încasările obţinute în urma acestui eveniment fiind destinate susţinerii unui proiect caritabil derulat în colaborare de Spitalul "Burlo Garofolo" din Triest, Spitalul Clinic Judeţean Bihor şi Episcopia Greco-Catolică din Oradea, pentru ajutorarea copiilor români cu boli rare şi oncologice.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 906

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus