Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
29°C

Spitalul Regional Brașov așteaptă o hotărâre de Guvern pentru a primi finanțarea. ”Efortul financiar pentru Statul Român este împărțit în tranșe egale, pe 30 de ani”

Spitalul Regional Brașov așteaptă o hotărâre de Guvern pentru a primi finanțarea. ”Efortul financiar pentru Statul Român este împărțit în tranșe egale, pe 30 de ani”

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, anunță că pentru a se continua proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov este nevoie de o Hotărâre de Guvern, anunță Bună Ziua Brașov.

Coliban și reprezentantul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Venera Vlad, au avut miercuri o întâlnire cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Preț mai mic, terminat mai repede

Potrivit explicațiilor primarului municipiului Brașov, pentru a se putea trece la etapa de licitație pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea acestui spital.

Realizarea spitalului regional de la Brașov prin parteneriat public privat (PPP) este primul proiect de acest gen dezvoltat în România, iar potrivit primarului Brașovului, alegerea acestei modalități de realizare a investiției prezintă mai multe avantaje. „Costul investiției este mai mic, comparativ cu celelalte spitale regionale din țară. De asemenea, unitatea va fi gata mai repede, iar implicarea BERD reduce riscurile de management pentru o asemenea investiție, sectorul public din România neavând experiența și nici capacitatea administrativă necesare pentru gestionarea unui astfel de proiect. Nu în ultimul rând, efortul financiar pentru Statul Român este împărțit în tranșe egale, pe 30 de ani. Banii vor începe să fie plătiți abia după ce proiectul este finalizat și funcțional. Parteneriatul cu Ministerul Sănătății și cu Consiliul Județean pentru dezvoltarea Spitalului Regional Brașov este semnat de anul trecut, iar anul acesta a fost finalizat și Studiul de fezabilitate. Mai avem nevoie doar de hotărârea de Guvern. Urmează, săptămâna viitoare, discuția tehnică între reprezentanții Primăriei Brașov, consultanții BERD și ministerele cu rol în elaborarea acestui act”, a explicat primarul Brașovului, pentru Bună Ziua Brașov.

Problema acestei hotărâri de Guvern a mai fost ridicată de municipalitate. De altfel, Allen Coliban a amintit că în urmă cu câteva luni, a avut o întâlnire cu parlamentari de Brașov pentru a le cere să sprijine eforturile municipalității pentru ca Guvernul să aprobe această investiție, ocazie cu care reprezentanții BERD au prezentat stadiul proiectului, soluția de finanțare și importanța parteneriatului public-privat.

Spitalul ar trebui inaugurat în 2028

Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local Brașov la sfârșitul anului trecut, spitalul de la Brașov ar urma să fie gata în anul 2028. Pentru a se respecta acest termen, în graficul de implementare al proiectului se arată că în trimestrul IV din acest an trebuie lansată licitația, demers ce poate fi făcut numai dacă există hotărârea de Guvern amintită de primar. Licitația ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie încheiată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.

Viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de terapie intensivă și 56 pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România. Durata de operare a unității medicale este de minim 30 de ani.

Valoarea lucrărilor de construcție a Spitalului Clinic Regional Brașov este estimată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro, sumele fiind fără TVA. Proiectul prevede construirea unei clădiri principale, a unei parcări multietajate, a unei clădiri de servicii tehnice (cu panouri fotovoltaice pe acoperiș), dar și amenajarea unei zone de agrement și a unui parc fotovoltaic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus