Duminică,
02.10.2022
Innorat
Acum
16°C

VIDEO Cîmpean spune că noul spital județean ”acum este în ograda PSD”. Ironii și sarcasm între aleșii sibienilor

VIDEO Cîmpean spune că noul spital județean ”acum este în ograda PSD”. Ironii și sarcasm între aleșii sibienilor

”Amenințătorul” scenariu în care proiectul noului spital județean Sibiu rămâne fără finanțare din PNRR scoate la iveală tensiunile dintre politicienii locali. În ședința extraordinară a Consiliului Județean Sibiu de miercuri după-amiază, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, și Laura Barac, liderul grupului de consilier PSD, au exemplificat unul din modurile în care aleșii sibienilor înțeleg să reprezinte interesul public: prin ironii, acuzații voalate, dar niciodată duse la capăt și mult sarcasm.

La finalul unei ședințe extraordinare pe a cărei ordine de zi nu era niciun punct legat de proiectul noului spital județean, între liderul consilierilor județeni PSD, Laura Barac, și președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a avut loc un amplu schimb de replici. Care a pornit de la solicitarea social-democraților sibieni, formulată în scris după ce ministerul Sănătății, condus de social-democratul Alexandru Rafila, a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern care scoate proiectul spitalului de la Sibiu din lista investițiilor care pot primi finanțare prin PNRR (Planul național de redresare și reziliență).

Pe un ton didactic, Daniela Cîmpean a ilustrat în ședința care a avut loc on-line modul în care social-democrații ar fi putut afla – de pe site-ul CJ Sibiu – etapele parcurse până acum în proiectul noului spital. ”Deci, doamna consilier, la o distanță de două click-uri pe internet toată informația pe care mi-ați solicitat-o în scris o puteți avea”, i-a transmis Daniela Cîmpean colegei de for deliberativ județean.

Citește și Vor să dea bani să ajungă la toți, dar nu și la Sibiu! Noul spital județean, scos din PNRR de Ministerul Sănătății

Demonstrații de utilizare a internetului

Președinta CJ Sibiu a continuat arătând că sumele cheltuite până acum se regăsesc în secțiunea dedicată turului virtual al proiectului spitalului, secțiune aflată pe același site al administrației județene. ”Și tot așa, dacă aveți răbdare și bunăvoință aveți sumele cheltuite în acest proiect. Ați fost parte, începând din 2017, la toate proiectele prin care s-au adoptat decizii cu privire la această investiție. Acum, după ce am făcut această demonstrație de utilizare a internetului, vă rog să îmi spuneți dacă mai aveți întrebări”, a continuat Cîmpean.

”Știu să folosesc și internetul, știu să accesez și site-ul, nu cred că este cazul să fim sarcastici într-o ședință de CJ”, a răspuns, pe același ton Laura Barac.

Citește și Unde sunt banii pentru noul Spital județean Sibiu?

Cancan

Laura Barac a continuat cu celelalte solicitări ale PSD Sibiu, legate de afirmațiile pe care Daniela Cîmpean le-a făcut pe Facebook și potrivit cărora există persoane care ”au încercat sa blocheze proiectul la București, să pună bețe-n roate la autorități, practic să oprească această viitoare investiție”. ”Afirmațiile dumneavoastră sunt foarte grave”, a spus Barac, cerându-i președintei CJ Sibiu să numească persoanele care vor să blocheze proiectul.

Laura Barac a cerut numele celor despre care Daniela Cîmpean a spus că blochează proiectul noului spital județean

”Pentru că, v-am zis, suntem într-o ședință solemnă, discuțiile de cancan și răfuială politică refuz să le port într-un astfel de cadru”, a fost replica Danielei Cîmpean. 

Replică la care și Laura Barac a avut comentarii. ”Nu vorbim de discuții de cancan. Toți consilierii PSD v-au acordat girul politic când s-a aprobat locația noului spital. Cred că este pentru interesul întregii comunități să știm acest lucru, cine sunt persoanele care blochează acest proiect”.

Citește și FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”

Cîmpean: ”Această situație acum este în ograda PSD”

Lidera grupului de consilieri din partea PSD a anunțat că va solicita în scris, în baza Codului administrativ, ”un raport detaliat asupra acestui proiect”. Fapt care a determinat-o pe Cîmpean să formuleze din nou aluzii. ”Doamna avocat, la fel ca și colegii din PSD, ceilalți colegi, și cei din PNL, sunt la guvernare în acest moment și stă la îndemâna lor să uzeze de sursele de finanțare care sunt acum disponibile. Cine blochează acest proiect? Știe întreaga opinie publică, analizați dumneavoastră, eu nu intru în astfel de dispute. Este dreptul dvs să petiționați, eu v-am arătat că toate informațiile sunt publice, transparente, la îndemâna tuturor. În plus față de aceste informații, nu mai cereți informații. Vă rog, implicați-vă și faceți în așa fel încât acest proiect să poată fi implementat. Din punctul meu de vedere, această discuție s-a încheiat”, a încercat Cîmpean să scurteze discuția.

Laura Barac a continuat și i-a reproșat președintei CJ Sibiu că nu a organizat nicio reuniune cu toți parlamentarii de Sibiu, de exemplu, pentru a face un plan de susținere a proiectului noului spital. Cîmpean a ridicat vocea arătând că ea a discutat la fiecare întâlnire întâmplătoare sau nu cu parlamentarii ”și nu numai” pentru susținerea acestui proiect. Duăă care a afirmat că, în acest moment, ține de social-democrați să rezolve finanțarea prin PNRR. Proiectul de hotărâre de Guvern care scoate Sibiul din PNRR este semnat de un ministru PSD. ”Nu mai invocați ce nu a făcut președinta CJ Sibiu, veniți și spuneți ce puteți face dumneavoastră pentru a rezolva această situație, care acum este în ograda PSD”.

La care Laura Barac a prezentat punctul de vedere al social-democraților pe acest subiect. ”Cred că prima dată ar trebui să vedem ce s-a greșit la nivelul CJ-ului cu acest spital supradimensionat, care este la costurile unui spital regional, nu este finanțat prin PNRR”.

”Nu o să facă muncă patriotică pentru dumneavoastră”

Nivelul discuțiilor între aleșii locali pe un subiect precum cea mai mare investiție propusă la Sibiu în ultimii cel puțin 32 de ani poate fi ilustrat și din dialogul redat mai jos. Dialog generat de insistența Laurei Barac asupra redactării unui raport detaliat despre proiectul noului spital, raport pe care Daniela Cîmpean a arătat că nu îl va întocmi.

Laura Barac: Dar vom solicita un raport și sunt convinsă că ne veți preciza toate informațiile necesare.

Daniela Cîmpean: Vă repet, toate informațiile sunt publice, nu o să primiți nicio informație în plus față de ce aveți public. Nu o să lucreze nimeni în plus pentru asta. Niciun angajat al CJ Sibiu nu o să facă muncă patriotică pentru dumneavoastră. Altceva, vă rog...

Laura Barac: Respectarea prevederilor legale nu reprezintă muncă patriotică, doamna președinte. 

Daniela Cîmpean: Doamna consilier...

Laura Barac: Suntem toți, și în special dumneavoastră, în slujba cetățenilor. 

Daniela Cîmpean: Este jenant... 

Laura Barac: Vom vedea dacă ne veți răspunde sau nu. Noi vom solicita raportul

Daniela Cîmpean: Este jenant în calitate de consilier județean să nu cunoașteți toate aceste date. Ați fost parte la decizie, ați văzut... Știu sibienii, se pare, mai multe decât știți dumneavoastră.

Laura Barac: Este jenant să afirmați dumneavoastră că nu veți să dați un raport, în condițiile în care este o prevedere legală să furnizați asemenea informați

Daniela Cîmpean: Alte intervenții, pe alte subiecte, vă rog...

Citește și Reacția Danielei Cîmpean după ce proiectul noului spital a fost scos din PNRR: ”Important este să taci atunci când trebuie!”

Discuțiile din ședința extraordinară a CJ Sibiu le puteți urmări în înregistrarea de mai jos, de la minutul 26:00

În cazul în care linkul nu funcționează, puteți urmări înregistrarea ședinței aici, pe pagina de Facebook a CJ Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Alex

Acum 2 luni

Daca acum cu Iohannis și priministru PNL suntem pe mâna PSD-ului ce vom face în viitor?
Raspunde

Chirica

Acum 2 luni

PESEDEEE e de vinaaa!!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 luni

Doamna Barac de aceea luati sub 10 la suta in Sibiu. Pentru modul in care va comportati . Pe noi cetatenii nu ne intereseaza luptele politice ne intereseaza ca in 32 de ani nu ati facut nimic.
Raspunde

Dum Dum

Acum 2 luni

Campean putea face 2 spitale de când conduce județul. E mai ușor să arunci vina pe pesedisti, deși are toate pârghiile. Sa-i aprobe Turcan tot ce dorește.
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Normal ca putea face 2 spitale , la 500 milioane bucata , ce-i aia 1 miliard de euro pentru Campean? Un mizilic! Bai inteligentilor , nu se poate face un spital de genul celui de la Sibiu cu fonduri doar locale nici in 50 de ani! Spitalul se poate face doar cu fonduri de la buget sau europene ! Si la cate gauri are bugetul , raman doar fondurile europene.
Raspunde

Un Sibian Suciu

Acum 2 luni

Vai cum apar toți experții și doctorii în inginerie civilă. Voi aveți impresia ca spitalele se construiesc ca si blocurile de garsoniere, nu, nu este atat de simplu, dureaza in jur de zece ani, cu tot cu avize si proiecte. Uitați doar cât durează să aveti aprobare de la Primarie sa ridicati un gard, si apoi dati-va cu parerea!
Raspunde

Reminder

Acum 2 luni

Pasul 1. premierul Orban si liberalii taie panglica viitorului spital. Pasul 2. Sibienii voteaza PNL 42%, USR 22%, PSD 13%. Pasul 3. USR (Voiculescu) baga in PNRR Spitalul Judetean Sibiu. Pasul 4. PNL rupe alianta cu USR si aduce PSD-ul Pasul 5. PSD (Rafila) scoate finantarea spitalului din PNRR. Ne vedem la urne...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Canaris

Acum 2 luni

Te rog să-mi dai o sugestie... Cine merita să primească votul meu? Mulțumesc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 2 luni

Fantastic!!! Asta înseamnă politica...daca mai aveam nevoie și de dovada asta!!! Deci acum spitalul depinde de PSD! Prin absurd să zicem că...nu știu ..PSD ul ia legătura cu extratereștrii...etc construiesc la noapte spitalul .. oare o sa ne spună mîine dimineață stimata doamna că e meritul PSD?????
Raspunde

Mihaita

Acum 2 luni

Fantastic cum nu vezi cum PSD baga strambe si cauta doar circ pentru capital electoral. Daca tot avem "lideri" politici, ei ar trebui sa LUPTE PENTRU BINELE TUTUROR, nu să își dea strambe pentru voturi. Aceasta sedinta a aratat care este preocuparea PSD Sibiu: injosirea PNL. Preocuparea lor trebuia sa fie sprijinirea proiectelor!
Raspunde

O mandolina

Acum 2 luni

Problema este ca deocamdata nu avem lideri politici la Sibiu.
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Pesedistii jubileaza de parca e spitalul personal al lui Campean , nu e spitalul sutelor de mii de sibieni , valceni , brasoveni , alba-iulieni etc. Hai sictar ba , mai puneti mana si voi sa faceti ceva , nu sa tot bagati strambe , ca oricate strambe ve-ti baga , de 10% tot nu treceti in Sibiu , ever!
Raspunde

Constantin

Acum 2 luni

Chiar si acum, in loc sa colaboreze, cei din PSD se tin cu strambe de doi bani. Laura Barac, sta sa iroseasca timpul pe sedinta cerand clarificari ce ea, in calitate de consilier, trebuia sa le stie!
Raspunde

Ela

Acum 2 luni

Problema astora e ca de peste 30 de ani se ocupa doar de "ograzile" lor, nu de interesele oamenilor. Ce-ar fi sa fie spitalul in "ograda" sibienilor, sa conteze ei mai mult decat buzunarele pesediste, peneliste, fedegeriste? Ati vazut cum e asa la "Daruieste viata". Din pacate, cu aceste mizerii in fruntea tarii/judetului/orasului, nu vom vedea niciodata spital nou.
Raspunde

Munteanu

Acum 2 luni

Ce obicei: sa arunce pisica moarta in gradina altuia...
Raspunde

MihaelaM

Acum 2 luni

Rusine PSD, rusine pentru acest spectacol jalnic! În loc de dialog, cooperare și cautare de solutii, voi cautati scandal. 2-3 voturi conteaza pentru voi mai mult decat ridicarea spitalului, PENIBIL!
Raspunde

Petru

Acum 2 luni

Va marturisesc ca incepe sa-mi fie scarba de ce se petrece in Sibiu(primarie, consiliu, investitii) , am venit aici sperand ca e diferit fata de alte orase. Si nu, nu vin din Valcea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@

Acum 2 luni

din caracal ?
Raspunde

SerbanF

Acum 2 luni

Sub orice critica reactia PSD in tot acest scandal. Totala lipsa de deschidere la dialog si sustinere a acestui proiect ce este spre binele intregii regiuni! Iar Laura Barac ori nu stie ce voteaza la consiliu, ori cauta scandal. Trist!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ie Greu

Acum 2 luni

Ironii, sarcasm , frivolitati si superficialitate cat cuprinde. Ca e presedinte de CJ, ca e "consilier", timpul trece, leafa merge. si ce poate fi mai simplu decat aruncatul peste gardul altuia si eternul " nu eu?" Primiti mult prea multi bani pentru neintreruptul nimic livrat in schimb. Cu totii !!! Vreo 3 guvernul meu a primit deja presedintele. In schimb doar ciorba de vorbe goale si plimbari saptamanale la Sibiu Doua mandate are deja doamna Campean. Ramane dupa ele, anume, CE ? AdiEco si alte alea cu dedicatie? Ca zonoa metropolitana ioc. Ceva notabil in afara plimbarilor pe dealuri in jeep, pe vremea pandemiei nu-mi amintesc. Ca nu e doar orasul ci intregul judet; de aia se si numeste consiliu judetean, nu ? PSD a fost cah si penal. Acum se guverneaza impreuna cu PSD. Si la nivel local si la nivel central isi dau la gioale unii altora. Altceva ? N I M I C. De mai bine de un sfert de secol Lucrati impreuna. Nu puteti lucra impreuna ? Acasa cu totii si lasati altceva in loc. Ca nu ati primit functia prin nastere si nici nu e parte din drepturile universale ale omului. Iar ciorba de vorbe nu rezolva nimic.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

"la toti ne e greu"

Acum 2 luni

De departe, cel mai bun comentariu de pe aici... Pacat ca produsele "parentingului modern" nu vor lectura mai mult decat primele 10 cuvinte... Cate vor intelege? eh... asta e alta poveste....

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 luni

***** ...pai cine a înscăunat tâlharii roșii in fruntea statului, bin Laden sau Iohannis?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 2 luni

No problem, votam cu psd. Nu mai am nici o greata. Nu e nimeni ne votabil in tara asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornel

Acum 2 luni

Nu mai discut de incompetența crasă a doamnei Câmpeanu. Dar dacă nu ești în stare decât să sapi niște gropi împreună cu Bibu și Turcan în campania electorală, măcar țineți discursul la un nivel de președinte de CJ, nu de țățică. Și, doamna cu multe școli, frazele nu se încep cu "deci".
Raspunde

Ion

Acum 2 luni

Laura Barac din 2017 a participat la toti pasii proiectului, si acum face pe dura cerand explicatii, Laura draga, tu ce ai votat in sedinte? Doamne ce demagogie ieftina. Asta arată clar ca PSD nu cauta solutii, ci cauta sa scada PNL in ochii oamenilor. Trist!
Raspunde

Martin

Acum 2 luni

PSD Sibiu are sansa de a demonstra ca are trecere la Bucuresti, la propriul ministru al Sanatatii. Sa schimbe propunerea si sa se laude cu asta! Dar ei mai degraba continua sa faca circ si scandal pentru putin scor electoral! La alegeri Trif ramane somer!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus