Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Spitalul regional din Brașov, primul proiect din ultimele trei decenii realizat cu finanţare în parteneriat public-privat

Spitalul regional din Brașov, primul proiect din ultimele trei decenii realizat cu finanţare în parteneriat public-privat

Miza proiectului spitalului regional de la Braşov nu este doar construirea unei unităţi medicale moderne pentru acest judeţ şi cele învecinate, ci şi validarea mecanismului de finanţare în parteneriat public-privat (PPP) în dezvoltarea de proiecte mari în România, a declarat, marţi, primarul Allen Coliban, după o întâlnire cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor.

Edilul, împreună cu specialişti de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a avut, luni, o nouă serie de discuţii la nivelul Guvernului pe tema construirii Spitalului Regional Braşov, care ar urma să fie primul proiect major finanţat prin acest mecanism în ultimele trei decenii.

Citește și Comparație Sibiu – Brașov, în privința construirii noului spital: „Cum se poate rata lamentabil“ și cum se „poate reuși magistral“

"După întrevederea avută cu domnul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, împreună cu experţii BERD, am avut o întâlnire la Ministerul de Finanţe, pentru a discuta opţiunile finanţării prin PPP a noului Spital Regional Braşov. Discuţia cu domnul secretar de stat Mihai Precup a fost tehnică şi plină de întrebări, depăşind două ore - un semn foarte bun. Miza proiectului nostru, din punctul de vedere al Ministerului de Finanţe, nu este doar construirea unui spital modern pentru Braşov, Covasna şi Harghita, ci şi validarea mecanismului PPP în dezvoltarea de proiecte mari în România. Despre acest mecanism doar s-a vorbit în ultimii 25 de ani, fără a se materializa ceva. Mă bucur că proiectul nostru, dus la finalul fazei SF prin efortul exclusiv al comunităţii braşovene şi al partenerilor de la BERD - proiectul fiind demarat la iniţiativa societăţii civile şi a domnului doctor Dan Grigorescu, este acum considerat de către minister ca fiind matur şi luat în calcul pentru a deveni primul PPP funcţional din România", a afirmat Allen Coliban, potrivit Agerpres.

Pentru a se putea trece la etapa de licitaţie pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuţia, operarea şi întreţinerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea acestui spital.

Valoarea estimată a proiectului - construcţia imobilului şi dotări - este de aproximativ 500 de milioane de euro.

Citește și Viitorul spital regional din Brașov va avea 972 paturi și o capacitate de 370.000 de pacienţi pe an

Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârşitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secţii, 77 de specialităţi, 972 de paturi - din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienţi pe an, atât spitalizaţi, cât şi cei trataţi în ambulatoriu, şi va dispune de cele mai noi aparate şi echipamente medicale din România. 

Citește și Spitalul Regional Brașov așteaptă o hotărâre de Guvern pentru a primi finanțarea. ”Efortul financiar pentru Statul Român este împărțit în tranșe egale, pe 30 de ani

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 2 luni

Deci se poate. Trebuie sa insistam si la Sibiu! Nu putem ramane asa in urma.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus