Vineri,
19.04.2024
Ceata
Acum
4°C

Ce sunt deșeurile DEEE și cum le colectăm?

Ce sunt deșeurile DEEE și cum le colectăm?

Deșeurile DEEE reprezintă o categorie specială de deșeuri care face referire la orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, funcționează pe baterii sau are o placă de circuit.

Potrivit Platformei Harta Reciclării, în categoria DEEE, conform legii, se încadrează:

1. Aparatele de uz casnic de mari dimensiuni

2. Aparatele de uz casnic de mici dimensiuni

3. Echipamentele informatice și echipamente pentru comunicații electronice

4. Aparatele electrice de consum și panourile fotovoltaice

5. Echipamentele de iluminat

6. Uneltele electrice și electronice, cu excepția uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni

7. Jucăriile, echipamentele pentru petrecerea timpului liber și echipamentul sportiv

8. Dispozitivele medicale, cu excepția tuturor produselor implantate și infectate

9. Instrumentele de monitorizare și control

10. Distribuitoarele automate

„Această categorie a deșeurilor reciclabile cuprinde orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit: frigidere, ceasuri deșteptătoare, dispozitive pentru sudură și jocuri video, aparatură medicală. Majoritatea gospodăriilor din mediu urban din România sunt dotate cu aparate electrice și electronice, acestea fiind utilizate în medie patru ani”, arată reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu.

Cum le colectăm?

Deșeurile DEEE sunt colectate cel mai adesea acasă, într-un container special, iar apoi căutăm soluția cea mai bună pentru colectarea selectivă și trimiterea lor către reciclare: aparate automatizate de colectare selectivă din supermarketuri, stații automatizate de colectare selectivă din parcările magazinelor, soluții mobile de colectare a deșeurilor direct de acasă, containere stradale de colectare selectivă, containere de colectare selectivă de la școală.

Cum le reciclăm?

După colectarea deșeurilor electrice, acestea sunt încărcate și transportate în condiții de siguranță către operatorii de tratare și reciclare. Procesul de tratare include mai multe activităţi de natură fizică (dezmembrare / tăiere, sustragerea substanţelor nocive din componenţa unor DEEE prin anumite metode) din care rezultă componente (cabluri, motoare, plăci circuite imprimate) şi materiale (sticlă, plastic, metal etc.) ce vor fi supuse ulterior, în funcţie de caz, unor tratări suplimentare, valorificări, reciclări şi/sau neutralizări şi eliminări nepoluante. În cele din urmă, după neutralizarea substanţelor periculoase în vederea eliminării nepoluante, rezultă, din procese tehnologice minuţios organizate, materiile prime secundare pentru reintroducerea acestora în circuitul economic (ex: producţia unor bunuri).

Nu se pot recicla:

- Tuburile catodice ale televizoarelor vechi (acestea se depozitează);

- Unele substanțe periculoase existente în interiorul DEEE;

- Unele componente de DEEE.

Sursă foto: Harta Reciclării

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus