Oficial, semaforul care nu funcționează de mai bine de 3 săptămâni la intrarea în municipiul Sibiu, dinspre Șelimbăr, unde joi s-a produs un grav accident de circulație, este al nimănui. În urma accidentului o femeie zace în comă în spital.
Nicio autoritate nu-și asumă oficial proprietatea acestuia, într-o istorie veche de fix 20 de ani. Timp în care se demonstrează că tot ce primează, chiar și în fosta Capitală Culturală Europeană, este o afacere bună, banul. În niciun caz viața unor oameni, ca să nu mai vorbesc de confortul lor.
Keul. Werner Keul
Prieten apropiat al președintelui Klaus Iohannis, fostul vicepreședinte al FC Sibiu, un proiect eșuat în oraș, omul de afaceri Werner Keul și-a legat pentru totdeauna numele de una dintre cele mai inconfortabile și periculoase treceri pentru pietoni dintre Sibiu și Șelimbăr.
În 2002, firma la care Werner Keul este asociat unic și administrator, W.K. Group SRL, obține autorizația de construcție cu numărul 1.078 (21 octombrie 2002). Autorizația a fost emisă pentru amenajarea accesului rutier pentru complexul comercial XXL, a cărui clădire era, în acea vreme, în proprietatea lui Werner Keul.
De aici începe istoria acestei treceri pentru pietoni.
Pentru respectivul acces rutier, Administrația Națională a Drumurilor (AND) a prevăzut drept soluție obligatorie un pasaj subteran, asemănător celui pe care aceleași AND a impus-o și celor de la Carrefour, spre exemplu, la București.
Soluția pasajului subteran presupunea, însă, cheltuieli care, la acea vreme, ar fi depășit trei miliarde lei, scriau la vremea respectivă jurnaliștii care alcătuiesc și acum nucleul ziarului Turnul Sfatului.
Prin urmare, ceea ce a făcut Werner Keul a fost o soluție la îndemână. A cerut Primăriei să îi mute placă de intrare în orașul Sibiu câteva zeci de metri înspre Selimbar, astfel încât să pară că intrarea în XXL face parte din zona administrativă a orașului Sibiu.
”Domnul Keul, vorbiți cu orașul și mutăm incinta orașului 50 de metri mai încolo și nu mai depindeți și de drumurile naționale”
În plus, de la conducerea Primăriei a fost trimisă către AND o cerere prin care bucată respectivă de drum era trecută în administrarea Sibiului, astfel încât Keul s-a văzut liber să construiască accesul după cum a fost mai ieftin, undeva la 1,4 miliarde de lei, în banii de atunci.
Ancheta jurnalistică de atunci a fost preluată de presa națională.
”Deși mutarea seamănă de la o poștă a ilegalitate, schimbarea granițelor administrative ale unei localități se face numai prin lege, nu printr-o decizie de la nivel local, Keul recunoaștea franc faptul că, pur și simplu, a mutat plăcuța de intrare din Sibiu, că să scape de cerințele AND, în ce privește accesul rutier către XXL”, scria Hotnews.
”De unde știți de treaba asta cu XXL? Nu există niciun plan, pentru că eu am avut aceeași situație și în Germania - fac magazine de mulți ani - și am avut o soluție cu intrarea pentru un teren.
Unul din șefii de la drumuri de acolo mi-a spus: același lucru l-am făcut și aici. Un lucru foarte simplu și legal", declara, senin, Keul, în urmă cu 17 ani.
Despre asta e vorba până la urmă.
De 20 de ani, cetățenii trec printre mașini, atunci când semaforul nu funcționează sau se creează cozi auto de sute de metri, atunci când luminile fac loc pietonilor. Pentru ca o firmă să aibă un profit ceva mai bun pentru o afacere.
Totuși, al cui e semaforul?
Din cauza ”învârtelii” făcute de Werner Keul și administrația Sibiului, condusă atunci de primarul Iohannis, nici acum nu e clar cui aparține semaforul în cauză și întregul sens giratoriu.
”Instalațiile de semaforizare de pe teritoriul localității nu aparțin comunei Șelimbăr”, spune direct primarul comunei vecină cu Sibiul, Marius Grecu, vorbind despre hârtiile pe care le are oficial cu domeniul public pe care îl administrează.
Pe hârtii, celălalt semafor din localitate, cel de lângă mall, aparține de societatea care administrează centrul comercial.
Neoficial, însă, Inspectoratul de Poliție al Județului susține că „semaforul este în administrarea Primăriei Șelimbăr”, însă instituția nu își asumă niciun punct de vedere oficial, pentru că nu deține nicio autoritate în domeniu.
Nici de la Secția Drumuri Naționale a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu aflăm nimic oficial, asumat.
”Semaforul a fost întreținut până acum de Primăria Sibiu, deși există multe discuții despre faptul că ar trebui preluat de Șelimbăr, deoarece e dincolo de Valea Săpunului”, spun ”off the record” oficialii de aici. ”Nu demult au schimbat becuri acolo”, completează omul, vorbind despre activitatea Primăriei Sibiu.
Oficial, Sibiul nu a dat până la ora redactării acestui articol niciun răspuns legat de această problemă.
La fel de oficială este însă asumarea îngrijirii acestui semafor. Într-o adresă din 9 ianuarie 2017, Primăria Sibiu anunța că va angaja o firmă ai cărei angajați vor trebui să verifice toate semafoarele din oraș în fiecare dimineață.
”Zilnic, între orele 05:00 și 07:00, toate semafoarele din Sibiu vor trebui verificate funcționarea becurilor, integritatea tuturor elementelor corpului semafoarelor, dar și a semnelor de circulație adiționale. Acest rond de dimineață va trebui executat de o firmă angajată să întrețină semafoarele din ultimele 19 intersecții semaforizate din Sibiu”, se preciza atunci. Era vorba de o cheltuială de 130 de mii de lei fără TVA asumată de Primăria Sibiu pentru lucrări inclusiv la semaforul de la intrarea în oraș, despre care toată lumea șoptește că nu îi aparține.
Citește și Sibiul mai are semafoare în 19 intersecții. N-ar trebui să mai fie defecte
Femeia lovită de autocar este în comă, internată la ATI
Dincolo de a vorbi de o vină a șoferului care a lovit o persoană pe trecerea de pietoni sau a pietonului care nu s-a asigurat suficient înainte de a traversa, în acest caz vorbim despre o viață care putea fi salvată, înainte de toate, dacă prima interesul social, atunci când se fac investiții pe domeniul public.
Femeia în vârstă de 47 de ani, lovită joi de un autocar în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni semaforizată din fața supermarketului Lidl Șelimbăr este și acum în comă. Ea a suferit multiple fracturi și un traumatism craniocerebral sever, transmite Decebal Toderiță, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu, la solicitarea TS.
"Pacienta, în vârstă de 47 de ani a suferit politraumatisme prin accident rutier. Este vorba despre multiple fracturi și traumatism craniocerebral sever. Femeia este internată în secția Anestezie Terapie Intensivă ca pacientă a secției Neurochirurgie. Starea generală este una foarte gravă, pacienta aflându-se în comă - este intubată, ventilată mecanic. Urmează să fie reevaluată la Computerul Tomograf în cursul zilei de azi." precizează sursa citată.
Citește și Femeia lovită de autocar la trecerea de la Lidl Șelimbăr este în comă, internată la ATI
Potrivit martorilor, semaforul din această zonă nu mai funcționează de câteva săptămâni.
„Din primele cercetări efectuate de către polițiștii rutieri se pare că un conducător auto, în vârstă de 46 de ani, din Tălmaciu, în timp ce conducea un autocar, ar fi accidentat o femeie în vârstă de 47 de ani, din Sibiu, aflată în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă a pietonului. Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii acestui accident”, transmite Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: intrare sibiu , coma , semafor , lidl , Iohannis , accident , Șelimbăr , Sibiu , Werner Keul , spital
Vizualizari: 6621
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 6 ore
Vecerdea s
Acum 6 ore
Gogu
Acum 6 ore
Aaa
Acum 6 ore
Ciobrânzan Dann