Universitatea ”Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, alături de companii din județ și liceele cu învățământ dual au format un consorțiu în vederea obținerii finanțării necesare pentru amenajarea unui campus profesional integrat. Campus proiectat la Șelimbăr, dacă Sibiul nu va reuși să determine modificarea regulilor de finanțare prin PNRR.
Cele două instituții de învățământ, companiile private și liceele cu învățământ dual au format acest consorțiu cu scopul de a obține finanțarea de cel mult 17,5 milioane de euro alocată prin PNRR pentru astfel de campusuri profesionale integrate.
Zece astfel de campusuri urmează a fi finanțate în țară și toate trebuie finalizate până în vara anului 2026.
”Noi am avut o dsicuție preliminară, am format acest consorțiu, în cadrul căruia Academia Forțelor Terestre va pune la dispoziție terenul necesar. Este vorba de două hectare. Campusul este a doua mare competiție lansată pe PNRR”, arată Sorin Radu, rectorul ULBS.
Cele două hectare de teren sunt amplasate în zona unde aceeași ULBS a anunțat depunerea spre finanțare a proiectului Arenei Universitare, complexul sportiv estimat la 84 de milioane de euro și prezentat zilele trecute.
Sibiul ar vrea campusul lângă Zona industrială vest
Consorțiul public-privat a ales terenul pus la dispoziție de AFT în Șelimbăr deoarece îndeplinește o condiție pentru acordarea finanțării: aceea ce a avea la dispoziție un teren cu o suprafață de minim două hectare.
Astrid Fodor, primarul Sibiului, spune că administrația pe care o conduce a solicitat modificarea ghidului de finanțare prin PNRR pentru astfel de campusuri. Astfel încât să fie declarate eligibile și proiectele în care terenul pus la dispoziție are o suprafață mai mică, de 1,5 ha. ”Sibiul nu are o suprafață compactă de teren, potrivită pentru un astfel de context. Motiv pentru care noi am trimis obiecțiunile noastre, pentru că nu doar Sibiul e în această situație, majoritatea municipiilor nu au la dispoziție o suprafață compactă de două hectare. Noi am solicitat să se reducă suprafața minimă la 1,5 ha”, declară primarul Astrid Fodor.
Ea susține că Sibiul are un teren cât se poate de nimerit pentru un astfel de campus profesional, un loc mult mai bun decât cel de la Șelimbăr. ”Avem un teren foarte bine amplasat, lângă Zona industrială vest, pe șoseaua Alba Iulia, unde sunt cei care beneficiază de învățământul dual. Eu nu achiesez să se facă la Șelimbăr (un astfel de campus – n.r.), pentru că presupune deplasări de profesori și așa mai departe. Dar avem acest impediment din ghid și poate se va reduce suprafața necesară și reluăm discuția unde va fi amplasat”, a mai spus primarul Sibiului.
Primele clase în sistem de învățământ dual au fost înființate la Sibiu în 2014, cu scopul de a satisface nevoie de forța de muncă specifică companiilor.
Printre orașele care au mai anunțat formarea de consorții în vederea înființării de campusuri profesionale integrate (și pentru elevi, dar și pentru studenți) sunt Aradul și Sectorul 4 al Bucureștiului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: universitatea lucian blaga sib , campus profesional integrat se , selimbar sibiu campus profesio , Sorin Radu , Academia Forțelor Terestre
Vizualizari: 3844
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Mița
Acum 2 ore
Cristian Sibian
Acum 2 ore
T.
Acum 2 ore
Circu Lati
Acum 3 ore
John Doe