Miercuri,
28.09.2022
Ceata
Acum
9°C

Preotul academician Mircea Păcurariu ar fi împlinit 90 de ani. Mesaj emoționant al reprezentanților Mitropoliei

Preotul academician Mircea Păcurariu ar fi împlinit 90 de ani. Mesaj emoționant al reprezentanților Mitropoliei

Reprezentanții Mitropoliei Ardealului își amintesc de preotul academician Mircea Păcurariu. Acesta ar fi împlinit în 30 iulie vârsta de 90 de ani. Părintele s-a stins din viață în dimineața zilei de 13 ianuarie. Este considerat unul dintre cei mai mari istorici ai Bisericii Ortodoxe Române. 

Citește și: „A murit părintele academician Mircea Păcurariu. Stabilit la Sibiu, este considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române”

Dacă Dumnezeu nu l-ar fi chemat la El, părintele academician Mircea Păcurariu ar fi împlinit ieri, 30 iulie, vârsta de 90 de ani. Cu această ocazie un text emoționant a fost postat pe pagina web a Mitropoliei, pe care îl redăm în întregime. 

„Ziua de naștere reprezintă un moment de bucurie, festiv și elegant în manifestarea sa mundană dar și spirituală, duhovnicească prețuind viața ca dar al Marelui Dăruitor. Cu un astfel de eveniment ne obișnuisem, an de an, în data de 30 iulie, ziua de naștere a Părintelui Academician Mircea Păcuriu, a merelui istoric, om de cultură și ales veghetor la păstrarea culturii, artei şi spiritualității noastre autentice românești.

Anul acesta, 2022, ar fi împlinit 90 de ani de viață și probabil l-am fi regăsit în curtea de la Sibiel, înconjurat de familie, prieteni și oameni care voiau să-și arăte prețuirea. Dar Dumnezeu, în pronia Sa divină, a rânduit ca istoria să se scrie altfel după 13 ianuarie 2021 când l-a chemat în odihna cea veșnică după o viață pusă în slujba semenilor și a scrisului.

La momentul redactării acestor rânduri, cuprins de o nedisimulată emoţie, îmi dau seama că îmi este dor și cuprins de autenticitatea acestui dor încerc să-l readuc acasă, pe pământ, printr-o evocare, o lacrimă, o amintire față de Părintele Magistru, Academician, Dascăl, Preot și părinte. De aceea, la ceas de seară, când lumina se înfiripă în al întunericului cuib, alături de un alt ucenic și apropiat al Părintelui Academician, am săvârșit la mormântul Părintelui Profesor, în prezența familiei, slujba parastasului având convingerea că Dumnezeu ne aude și că-l vom revedea la vremea rânduită pe al nostru drag Magistru.

Cum în iubire toate sunt posibile și fiind încredințați „că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele viitoare, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul m și nici o altă făptură nu va putea să ne despartă de iubirea lui Dumnezeu cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru.” (Rom. 8, 38-39), cu certitudine părintele va lucra în continuare alături de noi din cer iar cum ne dăm seama, poate mai mult ca niciodată, că într-adevăr cel mai important lucru transmis de dânsul, discret și elegant, este că Hristos cel istoric, intrat în timp și în umanitate, a Înviat.

Veșnică să-i fie pomenirea din neam în neam!

Cine a fost preotul Mircea Păcurariu

A fost considerat cel mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Române. Părintele s-a născut la 30 iulie 1932, în Hunedoara și a urmat școala primară la Orăștie şi Deva, apoi Liceul Teoretic „Decebal” din Deva.

Timp de un an a frecventat cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj (1951-1952), pe care a fost nevoit să le întrerupă, ca urmare a unei exmatriculări dictate din „rațiuni politice”.

Între anii 1952 şi 1956 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu; apoi cursuri de doctorat, specialitatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Institutul Teologic din București (1956-1959).

În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon, iar un an mai târziu a fost hirotonit preot.

A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1959-1961), apoi a devenit profesor la Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu, până la pensionare, în anul 2002, de când a rămas profesor emerit.

Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.

În 2012 a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Sibiu. 

Părintele profesor Mircea Păcurariu a primit „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhilor Iustin (1977) şi Teoctist (2002). Actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009.

În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular.

S-a stins la Sibiu în dimineața zilei de 13 ianuarie 2021. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

DB

Acum 1 lună

@redactia "mitropoliei"nu "mitroliei" în titlu

Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Foamea fara masura de bani ii face mai rai urati decat cormoranii lui Daea.
Raspunde

Ionica

Acum 1 lună

Cata propaganda au generat acesti domni plini de traditii nascute in comunism!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus