Sâmbătă,
13.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Peste 40 de ucraineni cântă diseară pentru pace, în Piața Mare. O parte din ei vin din orașul Vinița, bombardat de ruși acum două săptămâni

Peste 40 de ucraineni cântă diseară pentru pace, în Piața Mare. O parte din ei vin din orașul Vinița, bombardat de ruși acum două săptămâni

Aproximativ 120 de muzicieni, dintre care 45 de ucraineni, urcă în această seară pe scena festivalului ”Musica Ricercata” din Piața Mare.

Alături de muzicienii ucrainieni pe scenă vor fi și artiști din Republica Moldova și România care vor cânta despre pace și libertate.

”Sunt în jur de 120 de invitați din Ucraina și nu numai. Este vorba despre coriștii din Vinița, însoțiți de unii instrumentiști. Lor li se adaugă invitați și din Republica Moldova. A fost foarte greu să aducem la Sibiu un număr atât de mare de invitați, mai ales că anumite persoane nu au putut ieși din țară, nu li s-a permis ieșirea de către statul ucrainean. Ei au participat în urmă cu câteva zile la un concert la Chișinău, și până la urmă am considerat că era firesc să-i cinstim cu un eveniment special și în România, la Sibiu. Pot să vă spun că invitații noștri din Ucraina au imensă bucurie să poată cânta în aceste clipe grele pentru țara lor. Au văzut lacrimi reale de bucurie că au putut urca pe scenă în Chișinău, evident fiind și mai mare bucuria că se află acum la Sibiu, unde vor cânta despre libertate și pace”, a declarat Marius Negru, organizator al festivalului ”Musica Ricercata”.

Concertul programat în această seară de la ora 20:00 reprezintă punctul culminant al festivalului. În programul concertului se regăsește și cea mai puternică compoziție ce deține un mesaj pacifist: Simfonia nr.9, “Oda bucuriei” a lui Beethoven, precum și un fragment din opera “La foresta d’Hermanstad”. Despre această creație, scrisă în 1812 de Valentino Fioravanti, unul dintre marii compozitori napoletani de acum mai bine de 200 de ani și redescoperită de dirijorul Gabriel Bebeșelea, Turnul Sfatului a scris aici:

Premieră: Fragment din La foresta d’Hermanstad - Pădurea Sibiului, opera scrisă în 1812 de unul dintre cei mai importanți compozitori italieni, live în Piața Mare

Accesul publicului la concert este gratuit.

Cât privește orașul Vinița, de unde provin majoritatea invitaților care vor cânta în Piața Mare, acesta a fost bombardat de ruși în plină zi, cu rachete Kalibr. Din păcate, atacul s-a încheiat cu peste 50 de morți și o sută de răniți, fiind unul dintre cele mai sângeroase de la debutul războiului, în februarie.

Citește și:

A contribuit la reabilitarea Sibiului în 2007 și a orașului Vinița, din Ucraina, bombardat recent de ruși. ”Beau o bere cu câteva zile înainte. Și acum, bang. E absolut șocant”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus