Atunci când ai 224 de review-uri pe Tripadvisor, iar din acestea, 183 îți spun că ești ”excelent”, chiar înseamnă ceva. Restaurantul Local de pe Strada Târgu Vinului 16 sau, altfel spus, zona Butoiul de Aur, Pasajul Scărilor și La Pasaj este la peste 100 de voturi de locul doi în clasamentul Tripadvisor, așa că trebuia încercat, mai ales din această perspectivă.
Primul contact, șocant.
E drept, nu ne-am făcut rezervare înainte, dar vorbim totuși de o zi de joi seară, așa că nu am considerat că e neapărat necesar.
Chelnerița, de altfel singura persoană cu care am intrat în contact, de-a lungul serii, ne-a făcut inițial o impresie extrem de proastă. Ne-a abordat direct, ”nu mai am locuri”, deși pe terasă nu erau ocupate decât două mese. Am cerut detalii și ne-a explicat că are o rezervare. „OK, dar mai sunt foarte multe mese libere”, am răspuns pe un ton nedumerit. S-a schimbat atitudinea când un client s-a oferit să cedeze locul pentru noi, astfel încât să alăturăm două mese, noi fiind cinci persoane.
S-a înduplecat și, chiar și fără ajutorul clientului stânjenit de situație, ne-am așezat, iar apoi femeia ne-a dat indicii asupra motivului pentru care nu mai prea voia clientelă. ”Sunt singură pe tură, colegul n-a venit azi, sunt terminată”.
Din nou: totul punem în paranteza în care discutăm de cel mai bun restaurant din Sibiu, iar pretențiile, evident, cresc. Gazda noastră a mestecat cu gura plină în toată această perioadă. Chiar o pot înțelege că-i este greu, că poate nu a apucat să mănânce nimic până la 7 seara, dar nici vina noastră nu e pentru asta.
A fost o atitudine pe care nu am mai văzut-o în Sibiu. Adică m-am obișnuit cu fețe acre și atitudine de ”sunt mult mai bun decât un chelner, e doar o treabă sezonieră până mă pun pe picioare, nu-mi place ce fac, îmi urăsc viața”, dar să fiu invitat la plimbare că e prea obositor jobul, niciodată, până acum.
Locul e amplasat ideal, într-o zonă idilică a Sibiului. Orice poză faci aici pare ruptă dintr-un decor de film. Însă restaurantul nu are absolut nimic special. Terasa pare o adunătură de piese donate de producătorii de bere și nici ăia foarte darnici. Înăuntru, nimic special, chiar banal aș putea spune.
Sursa foto: Tripadviser / Restaurant Local
Meniul pare făcut cu cap, sunt preparate din care transpiră numele ”local”. Ar fi fost și păcat, pentru că din locul unde ne-am așezat noi, chiar poți întrezări colțul Pieței Cibin. Adică să fii la o aruncătură de băț de raiul producătorilor și tu să iei marfă de la Metro ar fi fost penibil. Deși sunt enorm de multe cazuri în urbe.
Pe de altă parte, nu aici s-a inventat apa caldă: sunt multe alte restaurante din Sibiu care se alimentează direct de la producători.
Revenind la meniu, am fost uimit de prețuri. Ochiuri - 15 lei. Ce avem aici? Două ouă, salată (din Mărginime), usturoi și pită cu maia. 15 lei? Altul: mix de cereale cu fructe, lapte și miere – 20 de lei. Măi oameni buni...
Ne-am uitat, ne-am sfătuit și ne-am oprit apoi asupra unei porții de bruschete vegane, apoi am mai servit păstrăv cu piure de păstârnac, „Fish and Chips” și salată cu Halloumi grill.
Acum, sincer, nu aș fi cerut fish and chips de la cel mai bun restaurant din Sibiu, dar singura carne în afara peștelui lipsea din meniu. Pe bune?
Am fi vrut o porție de cârnați de Mangalița cu urechi de lemn, dar nu mai sunt cârnați, ni s-a spus. Cârnații mai apar în vreo două, trei preparate din meniu, fapt pentru care poftele trebuie reduse din motiv de stoc.
Legat de mâncare, trebuie spus clar că sunt preparate cu cele mai bune ingrediente, se simte asta chiar și numai din miros. Când a trecut pe lângă noi o farfurie cu hribi, am înlemnit. Am regretat toți că am făcut deja comanda, atât de îmbietor mirosea. Păstrăvul de Sadu se topește în gură, are gust, la fel ca toate legumele și mirodeniile folosite. Chiar dacă e preparat simplu, rudimentar. Pe de altă parte, felul în care sunt așezate preparatele în farfurie aduce aminte foarte mult de un revelion prin anii 90. Cam acolo e nivelul, din punctul meu de vedere. Am dat de morcovi, de exemplu, în aproape toate preparatele și peste tot sunt tăiați cu aceeași răzătoare care taie, cel mai probabil, într-un singur fel: lungi și subțiri, în stil Shanghai :).
Pâinea și bruschetele au fost foarte bune, gustoase, dar chiar și fără vreo invenție extraordinară, pot spune că au fost cele mai bune pe care le-am mâncat în Sibiu. Dar fiind un preparat pe care și-l comandă o persoană, de regulă, iar apoi circulă pe la masă, către ceilalți pofticioși, trebuie semnalat că pâinea, tăiată foarte gros și având o consistență foarte dură, fiind și prăjită, nu se poate tăia cu ustensilele din dotare, pentru a putea fi împărțită între comeseni. Și e păcat, pentru că se ratează un moment în care toată lumea gustă un preparat și fiecare poate comenta în funcție de propriile experiențe.
Piureul de păstârnac, în schimb a fost un fail total. Bun pentru o gospodină care se decide să renunțe la clasicul piure de cartofi, dar total pe lângă pentru un restaurant. Putea să fie mai cremos și nu pot să zic că m-a dat pe spate nici la gust. A fost doar un biet piure de cartofi cu păstârnac nu prea bine pasat.
Salata cu păstrăv. Am avut o farfurie probabil cu toate ingrediente locale, foarte gustoase, inclusiv ierburile aromatice erau proaspete, aveau gust de proaspăt, dar din nou, contribuția bucătarului tindea spre zero, iar așezarea în farfurie era groaznică. O angajată de la cantina studențească ar fi făcut-o fix la fel, dacă ar fi anunțat rectorul că vine să mănânce acolo. Totul se mișcă aici în jurul unui pat de legume cu preparatul principal în centru. Aceleași legume, mereu.
Fish and chips cu păstrăv de Sadu și cartofi prăjiți a fost un preparat clasic. Bun, dar nimic de dat pe spate. Ce rețin din această farfurie e în schimb salata de sfeclă roșie. Nu mi-a plăcut niciodată, însă acum i-am mai dat o șansă. Și-mi pare rău că am fost fraier atâția ani. E o legumă ce nu o pot compara cu altceva, are un gust propriu, bun și merită mai multe șanse.
Nici la salata cu Halloumi grill nu e nimic spectaculos. E ca un grătar decent, făcut în curte, cam acolo a fost nivelul întregii seri. Diferența, după mine, a făcut-o aici tot un detaliu. Roșia coaptă a fost delicioasă și a scos farfuria dintr-o banalitate crasă.
La final, ospătărița care ne lăsase o impresie proastă, inițial, a încercat să dreagă busuiocul. A venit cu câte o porție de deserturi din partea casei cu care ne-a înmuiat pe toți. Am apreciat gestul, plus că preparatele au fost bune, chiar, sau mai ales, pentru că erau raw vegan.
Carafele cu apă filtrată au fost și ele venite din partea casei. Dar pe lângă asta a contat foarte mult că nu e doar o sticlă cu apă. Au mai pus acolo o lămâie, un grapefruit, care i-a dat o notă aparte. Și, în plus, au arătat că nu lasă chiar totul la întâmplare.
Am mai băut un gin tonic, foarte bun, două pahare de vin roze, decent, și o limonadă, foarte gustoasă.
Pentru un copil ni s-a adus și un ceai de casă, rece. De apreciat și gustul ceaiului, foarte aromat, iar ideea de a-l servi natural, rece, ni s-a părut de apreciat, mai ales în situația în care cele mai multe restaurante se limitează la produsele Pepsi ori Coca-Cola.
Pentru tot am plătit 367 de lei, în situația în care fiecare preparat se învârte în jurul a 50 de lei. Mult pentru România, dar extrem de ieftin pentru un oraș turistic european. Repet: cel mai bun restaurant din oraș...
Dincolo de rating-ul primit de Tripadvisor, nu știu dacă m-aș mai întoarce aici. Sunt multe alte restaurante în Sibiu care pregătesc mâncarea tot cu produse naturale, iar ambianța e mai plăcută și servirea mai bună.
Ne-a plăcut locul, dar nu neapărat localul. Servirea nu ni s-a părut profesionistă, dar a fost bine intenționată. Am avut lângă noi o persoană fără nicio pregătire în domeniu, cu o atitudine dubioasă, dar și o persoană care ne-a considerat prieteni și s-a destăinuit cât îi e de greu. Iar mâncarea, deși pe alocuri chiar gustoasă, ni s-a părut că are mari lipsuri în aranjare și inventivitate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cel mai bun restaurant din sib , local , mâncare , pret , Sibiu , restaurant , produse locale , Restaurant Local
Vizualizari: 11165
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Noi noi
Acum 6 ore
Noi noi
Acum 7 ore
Unul
Acum 7 ore
Unul
Acum 7 ore
Omul invizibil