Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Obezitatea – o nouă pandemie?

Obezitatea – o nouă pandemie?

Obezitatea este o problema de sanatate publica, cu o incidenta in crestere de la an la an, cunoscand o panta ascendenta cu preponderenta in ultimii 2 ani datorita pandemiei COVID-19, atat in randul persoanelor adulte, cat si in randul copiiilor si adolescentiilor.

Obezitatea reprezinta creşterea greutăţii corporale ideale cu peste 15-20% şi sporirea masei ţesutului adipos ( grăsime). Cauzele obezitatii sunt datorate în principal supraalimentatiei, sedentarismului, anumite boli preexistente, stres, probleme socio-economice, având o pondere mai crescuta în mediul urban.

Obezitatea este una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta omenirea, un dusman ascuns,  are numeroase efecte negative asupra organismului uman, fiind un factor de risc în aparitia  boliilor cardiovasculare,infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, diabetului zaharat tip 2, boliilor gastrice, refluxului gastro-esofagian, a ficatului gras,  anumitor tipuri de cancere, problemelor de fertilitate și sexuale, apnee în somn, complicatii în timpul sarcinii, efecte metabolice, scurtarea speranței de viața și nu în ultimul rând influențează semnificativ scaderea stimei de sine ducand chiar pana la depresie, anxietate sau izolare sociala.

În același timp obezitatea  sporește susceptibilitatea pacientului la orice infecție. Spre deosebire de alti factori de risc,  pe care ii mostenim si care sunt implicati in  aparitia acestor boli, obezitatea reprezinta un factor de risc modificabil.

Astăzi, fiecare dintre noi este răspunzător pentru propria stare de sănătate, tocmai de aceea este foarte important sa respectam câteva principii ale unui stil de viața sănătos, sa adoptam o alimentatie echilibrata, sanatoasa,bazata pe un consum crescut de legume și fructe, fibre,  folosind alimente din surse cât mai bio. Este foarte important sa nu folosim dietele drastice deoarece  aceste recomandări de stil de viața trebuie respectate pe o perioada indelungata de timp,  schimbarile alimentare trebuiesc astfel  făcute sub recomandarea și  supravegherea unui medic nutritionist pentru a ne deprinde niște obiceiuri sanatoase și cu efecte durabile.

Pe lângă alimentatie, un rol major îl are activitatea fizica. Aceasta trebuie efectuata în mod regulat, cel puțin de 3 ori pe săptămâna.

Stresul este un alt factor de risc în aparitia obezitatii care trebuie inlaturat, deoarece în prezenta lui suntem tentati sa mâncam mai mult sau sa avem pofta de alimente nesanatoase, bogate caloric.

Somnul are o influenţă extraordinară asupra comportamentului şi  asupra greutăţii noastre,un numar de aproximativ 7-8 ore pe noapte fiind ideale, în care cel puțin o oră să fie înainte de miezul nopții.

În concluzie, obezitatea reprezinta o amenințare serioasa sănătatea oricarei persoane, tocmai de aceea este important sa o tratam dacă exista, sau sa o prevenim, urmând un stil de viața echilibrat pentru a ne menține greutatea normala pe termen lung și cel mai presus capital pe care îl avem – sanatatea.

Cu toții trebuie sa invatam sa mâncam sanatos și să ne gestionam comportamentul alimentar.

Mănâncă bun, gustos și echilibrat ! Mentine-te sănătos !

Dr. Tanasescu Denisa

Medic specialist Diabet Zaharat și Boli de Nutritie

Asistent universitar Facultatea de Medicina, Sibiu

Clinica Proctoven

Programari la :

0735545530

0772233497

0369410858

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Kukuruku

Acum 1 an

Sa fie izolati in casa!!...ah, stai...

Raspunde

CA

Acum 1 an

Cea mai buna doctorita… noroc cu sotul :))) prietenii stiu de ce… sa vedem daca publicati commentul (nu aveti motive sa nu publicati, nu contine limgaj agresiv)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus