Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

Fără secetă în Sibiu. 0,2% din terenurile cultivate au fost afectate de lipsa apei

Fără secetă în Sibiu. 0,2% din terenurile cultivate au fost afectate de lipsa apei

Un singur proces verbal, pentru 120 de hectare de culturi, a consemnat Direcția Agricolă Sibiu în urma lipsei apei în sol, până acum, în acest an, informează instituția. Asta înseamnă 0,2% din suprafața cultivată a județului.

„În județul Sibiu nu a fost semnalat fenomenul de secetă pedologică. În ce privește fenomenul de secetă normală sau meteorologică, până în prezent s-a înregistrat un singur proces verbal pentru suprafața de 120,88 hectare (porumb și soia), afectate în procente diferite (porumb 40%, soia 60%). Sesizări privind efectele secetei la nivelul județului au fost doar în anul 2019”, anunță Direcția Agricolă.

Peste 375 de mii de hectare afectate de secetă la nivel național

Suprafeţele afectate de secetă pentru care s-au întocmit procese verbale de constatare a pagubelor au ajuns joi, 18 august, la 375.423 hectare, în 33 de judeţe, conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Din totalul suprafeţelor afectate de secetă, 201.040 ha sunt cultivate cu grâu şi triticale, 30.801 ha cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 31.758 ha cu rapiţă, 65.322 ha cu porumb, 4.713 ha cu soia, 868 ha cu mazăre, 28.921 ha cu floarea soarelui, 5.715 ha cu plante furajere şi 7.129 ha alte culturi.

Au raportat culturi afectate de secetă judeţele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

În ceea ce priveşte măsurile luate până în prezent, s-au constituit comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase, ca urmare a secetei pedologice.

În cadrul programului de creditare „De trei ori subvenţia”, până în prezent s-a încheiat Convenţia între MADR şi Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi s-a semnat Convenţia de lucru între CEC Bank si FGCR. Totodată, se află în desfăşurare demersurile necesare pentru semnarea Convenţiei între FGCR şi 15 bănci comerciale.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus