Vineri,
23.02.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Gușterlandul va costa șase milioane de euro: sănii de vară pe doi km, schi pe 170 de m, piste și poteci iluminate

Gușterlandul va costa șase milioane de euro: sănii de vară pe doi km, schi pe 170 de m, piste și poteci iluminate

A fost publicat primul document cu detalii referitoare la Gușterlandul promis de primarul Astrid Fodor în campania din 2020. Parcul de distracții este estimat să coste șase milioane de euro și să fie construit pe parcursul a 18 luni.

Gușterland – nume ales în urma unui concurs organizat de Primăria Sibiu – este prevăzut a fi construit pe dealul Gușteriței și a avea o instalații pentru sănii de vară, o pârtie de schi și tubing sintetică, tiroliene, trasee de bicicletă, potecă pentru drumeții, o terasă panoramică, loc de popas, spațiu de joacă și o clădire multifuncțională. Aproximativ 31 de ha este suprafața pe care urmează a fi amenajat parcul.

”Valoarea estimată a investiției este de șase milioane de euro. Perioada de implementare propusă pentru realizarea investiției este de 18 luni”, se arată în memoriul de prezentare, realizat în vederea obținerii acordului de mediu.

Citește și Primăria Sibiu: Sibienii au ales denumirea pentru viitoarea zonă de agrement și ecoturism de pe Dealurile Gușteriței

1,2 km de coborâre cu sania de vară

Instalația pentru săniile de vară (botezată în acest proiect și ”rollercoaster”) va avea o lungime de aproape doi km, dintre care partea de coborâre este de 1200 de metri, cu o diferență de nivel de 107 metri. Accesul se va face la baza instalației unde va fi amenajat punctul de îmbarcare/debarcare.

”Deplasarea vehiculelor la coborâre pe calea de rulare este asigurată gravitațional, iar pe parcursul coborârii viteza poate fi controlată prin intermediul unor mânere. În același timp, viteza maximă este limitată prin intermediul unor mecanisme centrifugale montate pe vehicule. În zona inferioară există o zonă de frânare automată, înaintea zonei de debarcare”, se arată în documentația elaborată pentru Primăria Sibiu de Resort Planning SRL, din Bihor. Întreaga instalație va fi protejată cu garduri și iluminată.

La fel se propune și iluminarea unei pârtii de schi cu suprafață sintetică, pe care vor avea loc și cei care se dau cu colacul (tubing). ”Suprafața ocupată de zona de pârtie pentru schi și tubing este de 170 de metri lungime și 35 lățime, o suprafață totală de aproximativ 6.000 de mp”.

În zona îmbarcării/debarcării pentru săniile de vară și a pârtiei sintetice de schi va fi amenajată clădirea ”multifuncțională”, în fapt fiind vorba de containere. Destinată administrației parcului, cu grupuri sanitare pentru vizitatori, centru de închiriere de materiale sportive și punct de informare. Clădirea va avea, totodată, și un spațiu pentru cei care vor să mănânce.

Citește și FOTO-VIDEO Pe dinafară-i vopsit gardul, înăuntru... Gușterland-ul

Parcul se va întinde pe aproximativ 31 de ha de pe dealul Gușteriței

300 de locuri de parcare

Pentru parcul de distracții sunt prevăzute și două tiroliene cu o lungime însumată de 325 de metri. Totodată, documentația depusă la Agenția de protecție a mediului amintește de o zonă de joacă pentru copii, cu o suprafață de 4.000 de mp, fără să fie oferite alte detalii.

Zona de popas va avea 1.600 de mp, iar terasa panoramică – 900 de mp.

Parcul de distracții va include o pistă de biciclete amenajată pe o lungime de trei km și o potecă de 720 de metri, care va face legătura între baza parcului și monumentul din dealul Gușteriței.

Toate aceste zone ale parcului vor fi iluminate, se mai arată în documentație. ”Accesul principal, pentru clienți se va realiza din strada Răchitei. Clienții vor beneficia, în total, de 300 de locuri de parcare”.

Pentru realizarea acestui parc, administrația sibiană intenționează să acceseze fonduri europene nerambursabile.

Sibienii care au observații referitoare la această documentație le pot trimite în scris Agenției de Protecție a Mediului Sibiu, la adresa [email protected].

Consultă aici, în format integral, memoriul de prezentare al Gușterlandului, depus în vederea obținerii acordului de mediu

Citește și După un an de Gușterland, Primăria s-a apucat de SF. Pentru ”roller coaster”, pârtie de schi artificială, tiroliană

Sursa foto: Primăria Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Max rasinareanul

Acum 1 an

"Lucs" in jeg sau mai bine zis Lacul lui Binder reloaded pe si mai multi bani. Apropo, "manajerul" de la Urbana a selectat un proiect pentru minunatia de monument din dealul Gusterlandului ?
Raspunde

Rob

Acum 1 an

Nu știu dacă e o idee foarte bună să se facă pârtii pe versant sudic, având în vedere clima din România.
Raspunde

Relucu von Kaltabossen

Acum 1 an

Nu suna rau in teorie, se va vitaliza o zona nefolosita a Sibiului. Dar sper ca lucrarea sa fie atribuita unui constructor serios...Cona, Erbasu, poate chiar Geiger, nu prapaditilor de la Terra, NSA sau Comtram ca murim cu totii si nu mai vedem nimic ever!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Gusterland?????? Niste betivi ordinari cu buricele degetelor arse de tigāri Carpati care urineaza lângā tomberoanele din halta feroviarā au pus la misto, in jargon denumirea de Gusterland unui cartier rāu famat din Sibiu, iar acum devine proiect aprobat de primārie cu buget de 6 milioane de euro???????? In ce lume trāim ??????
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Nu primaria a pus numele , asa a fost ales de catre sibieni printr-un sondaj de opinie.
Raspunde

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 1 an

Da, stiu. Opinia mea la āia se referea!
Raspunde

Buflea

Acum 1 an

Sa nu uitam de spatii special amenajate pe aleile principale pentru comerciantii de floricele de porumb, inghetata, porumb fiert si vata pe bat!
Raspunde

Ada

Acum 1 an

Va fi ca stațiunea amenajata de Udrea pe care n-o folosește nimeni? Asta ne trebuie noua?
Raspunde

Preafericitul .

Acum 1 an

Numele este prost ales, iar zona are probleme mari cu infrastructura. Un observator astronomic era ceva mai util .
Raspunde

Vasile

Acum 1 an

O minunatie dealul ala! O sa fie extraordinar sa te plimbi printre caini agresivi si enduristi slinosi.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Tot nu va reveniti sa va opriti din prosteala, tante Primaria? 300 de locuri de parcare suna "wow", normal. Dar, asa, la misteaux, cam pe unde vor ajunge cele 300 de masini pana in locul ala de parcare magnifique ? Adica, pana la Gusterlandu' din fasole, cum si pe unde urci sau cobori, sa zic asa ? De pe Podului la stanga, prin tiganie sau... ? Despre cele 31 de hectare infaptuite pe viitor intr-un deal lutos care se scurge (cam in ce directii vrea lutul lui ) de cate ori ploua, deja am obosit sa mai tot repet ca sunt efectiv bani aruncati doar ca sa faca depresie cei de la fosta fabrica de caramida. Lacul lui Binder si Gusterland, valoare totala la finalizarea contractului (cu studii cu tot), de curios, cam cate gradinite, scoli, crese, parcari ? In toate cartierele Sibiului de unde lipsesc cu gratie de mai bine de un sfert de secol ! Nu era mai necesar si mai "multumim, draga primarie" in loc sa va jucati cu banetul intr-o balta si un morman de lut ?
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Citez: "Resort Plannig SRL, cu sediul în satul Sînmartin de lângă Oradea, este firma angajată prin cumpărare directă de către Primăria Sibiu pentru a realiza studiul de fezabilitate în discuție. Firma a fost înființată anul trecut când, potrivit declarației depusă la Ministerul Finanțelor, nu a avut activitate. Unic acționar și administrator al societății este Daniela – Gabriela Petruț (53 de ani). Potrivit ei, chiar dacă firma este nouă, expertiza este amplă. ”Inginerul care se ocupă de proiect are o expertiză de peste 25 de ani în SUA, Canada, Chile, Emiratele Arabe, Coreea de Sud. Expertiza este în domeniul oricăror sisteme de transport pe cablu, bob de vară și alte instalații de agrement din această gamă”, declară Daniela Petruț, pentru Turnul Sfatului." (17 Octombrie 2021 ) In concluzie, o firma cu vechime de 1 an, maxim 2 (acum) si fara activitate/portofoliu anul trecut a stabilit dincolo de orice dubiu cum va cheltui primaria Sibiului 6 milioane de euro !!!! Sunteti dusi rau de tot, toti cei din primarie ? Cheltuim 6 milioane pentru ca asa zice un nene din satul Sînmartin care are in portofoliu mareata realizare a proiectarii unei partii de schi din Zlatna ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus