Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

După un an de Gușterland, Primăria s-a apucat de SF. Pentru ”roller coaster”, pârtie de schi artificială, tiroliană

După un an de Gușterland, Primăria s-a apucat de SF. Pentru ”roller coaster”, pârtie de schi artificială, tiroliană

Proiect-fanion al campaniei electorale prin care Astrid Fodor a fost realeasă în fruntea administrației sibiene, Gușterland-ul a ajuns – la mai bine de un an de la prezentare – în faza demarării studiilor incipiente. 

”Primăria Sibiu a făcut primii pași concreți pentru o investiție de amploare care va transforma dealurile Gușteriței într-un nou obiectiv pentru sport și petrecerea timpului liber”, anunța administrația Sibiului, la mijlocul lunii septembrie 2020 (vezi foto principală). Aflată în campanie electorală pentru un nou mandat de primar, Astrid Fodor promitea un parc de joacă tematic pentru învățarea non-formală, tiroliană pentru copii, o pârtie de schi cu suprafață artificială care să poată fi folosită tot timpul anului și, cireașa de pe tort, ”un roller coaster de tip montan care va avea traseul cu plecare din vârful Dealului Gușteriței, urmând configurația terenului până la piciorul Dealului”. Plus trasee de bicicletă, terase panoramice și, ”eventual, un funicular de mici dimensiuni”.

La mai bine de un an de la aceste anunțuri, detalii despre noul obiectiv de agrement al Sibiului nu prea sunt. ”Pentru implementarea acestui proiect, Primăria Sibiu a conturat mai întâi un concept general de amenajare, care a stat la baza contractării serviciilor de elaborare a documentației și a studiilor și care va fi analizat din punct de vedere al fezabilității în această etapă a realizării documentațiilor tehnice”, descriu acum funcționarii Primăriei Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului, evoluția acestui proiect.

Gușterlandul, așa cum era prezentat în urmă cu mai bine de un an

177.656 de lei. Plus TVA

”Primăria Sibiu a achiziționat în luna septembrie a acestui an serviciile de efectuare a studiului geotehnic și a celui topografic. În prezent se lucrează la realizarea forajelor geotehnice și la măsurătorile pentru studiul topografic. Termenul de predare a documentațiilor este de 45 de zile”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Potrivit centralizatorului achizițiilor publice, contractul pentru studiile geo și măsurătorile topografice are o valoare de 79.156 de lei, la care se adaugă TVA, și a fost semnat în 17 septembrie 2021 cu firma sibiană Geoing SRL. Contractul urmează să elaboreze și rezultatele geotehnice necesare unui viitor cimitir pentru animalele de companie.

Cel de-al doilea contract semnat pentru Gușterland poartă data de 20 septembrie 2021 și are o valoare de 98.500 de lei, obiectul acestuia fiind elaborarea studiului de fezabilitate. ”Proiectantul lucrează la variantele de concept. Termenul de predare a documentației este de cinci luni”, mai comunică Primăria Sibiu. 

”Nu știu dacă în România există cineva mai specializat”

Resort Plannig SRL, cu sediul în satul Sînmartin de lângă Oradea, este firma angajată prin cumpărare directă de către Primăria Sibiu pentru a realiza studiul de fezabilitate în discuție. Firma a fost înființată anul trecut când, potrivit declarației depusă la Ministerul Finanțelor, nu a avut activitate. Unic acționar și administrator al societății este Daniela – Gabriela Petruț (53 de ani). Potrivit ei, chiar dacă firma este nouă, expertiza este amplă. ”Inginerul care se ocupă de proiect are o expertiză de peste 25 de ani în SUA, Canada, Chile, Emiratele Arabe, Coreea de Sud. Expertiza este în domeniul oricăror sisteme de transport pe cablu, bob de vară și alte instalații de agrement din această gamă”, declară Daniela Petruț, pentru Turnul Sfatului.

Potrivit proprietarei firmei angajate, Radu Petruț, inginerul tocmit de Primăria Sibiu a locuit în Canada mai bine de 20 de ani. ”Are licență de inginer profesionist acolo. În România participă la foarte multe studii de acest gen, la proiectarea de domenii schiabile, de la A la Z. Sincer, nu știu dacă în România, pe aceste domenii, există cineva mai specializat decât el”, îl descrie proprietara Resort Plannig SRL pe Radu Petruț, soțul acesteia.

Prin societatea sa, Canalpin SRL din Sânmartin, Radu Petruț a fost angajat în luna noiembrie a anului trecut să întocmească documentațiile tehnice pentru un domeniu schiabil pe raza orașului Zlatna (județul Alba).

După fondurile europene

După ce anul viitor vor fi recepționat studiul de fezabilitate, după ce indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați de Consiliul local Sibiu, funcționarii Primăriei condusă de Astrid Fodor ar urma să lanseze licitațiile pentru întocmirea proiectului tehnic și, mai apoi, a execuției. ”Nu putem estima în acest moment un termen de începere a execuției lucrărilor deoarece acesta depinde de derularea procedurilor de achiziție. În ceea ce privește sursa de finanțare, Primăria Sibiu intenționează să depună acest proiect pentru obținerea finanțării nerambursabile din fonduri europene”, mai descriu reprezentanții Primăriei Sibiu traseul planificat pentru acest proiect.

Gușterland din cinci variante

Denumirea de ”Gușterland” pentru proiectul promis de Astrid Fodor a fost aleasă în urma unui sondaj on-line, realizat anul trecut tocmai când Sibiul era sub carantină din cauza numărului mare de oameni afectați de Covid-19. Cei 3.300 de sibieni despre care Primăria Sibiu spune că au votat au avut de ales între Gușterland, Colinele Gușteriței, H ermannstadt Adventure Park, Sibiu City Scape și ENjoy Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Poplacean

Acum 2 ani

domnilor nu e proiect fanion,e proiect.fantoma,fara cuvinte................
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Dar o scoala ca sa nu mai incete elevii in 2 schimburi si sa nu mai fie clase de 33 de elevi cand construiti? O cresa? O gradinita? Numai aiureli aveti in cap!
Raspunde

Shadow

Acum 2 ani

Spital? Nu ne trebuie. Pârtie de ski artificială? Da, Păltinișul fiind departe, în Alpi. Eu zic să o facă în așa fel ca să o poată demola peste doi ani, cum au făcut cu stadionul...
Raspunde

Dsfsdf

Acum 2 ani

79.156 de lei, pentru studiu geotehnic sa amplaseze un cimitir de animale? Serios? este necesar asa ceva ca sa vada ce? daca nu pleaca animalele de acolo sau? bani aruncati aiurea de Fodor pentru a plati clientela politica.... RUSINE

Raspunde

Marcu

Acum 2 ani

dar de patinoar nu se vorbeste nu vrea nimeni ? ce sali de sport ce actrivitate de miscae sa faca romanii si unde ,daca se vrea omul bolnav si manat ca pe o oaie carfe sa plateazsca sa munceasca sa isi doreasca si altceva? lasa ca vin facturile de gaza curent si salubrizare sai ciuciu soprt miscare tinerete
Raspunde

K.Samuel

Acum 2 ani

Deci asta e ritmul lucrurilor în Sibiu... Cu așa ritm, poți concura doar cu Alexandria, Călărași, Drobeta Turnu Severin, Reșița și alte stele ale acestei tari...
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Pe cand un program ( La Pastele Cailor) ? Ca la facut planuri sinteti pe primu loc ,dar la executie pe ultimile si asa facute prost.
Raspunde

Mister

Acum 2 ani

Va rog, intreb ceva doamna Primar. 1 Sa schimbati numele ...probabil e ieftin. 2 Cum o sa ajungem la acest obiectiv? Cu elecopterul? A facut cineva un studiu in acest sens?
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

uită-te la poza din articol, vezi traseul ăla mov? de unde ți se pare că pleacă?
Raspunde

Miki maus

Acum 2 ani

Foarte frumos, asteptam cu nerabdare asa ceva in Sibiu. S-au alocat bani pentru SF,PT, si executie. Daca Primaria Sibiu este proprietarul terenului atunci am "scapat ieftin". Daca nu, atunci .... cine e proprietarul terenului si cat ar costa pe sibieni achizitia acestui teren?
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Proiect fanion? Poate proiect fantoma...
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

Mă bălăceam eu liniștit zilele trecute la Aquapark-ul promis acum 10-15 ani și mă gândeam că după ce ies din apă, dau o tura și prin Gușterland.
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Intre timp cartierul Strand si Calea Dumbravii stau mutilate de luni de zile cu asfaltari partiale si mai ales fara, asteptand probabil scuza primei zapezi care v-a intrerupe complet lucrarile. Hategului sta in stadiul in care e acum de cate luni. Ati lasat gropi in primul strat nou de asfalt pentru ce? Ce asteptati?? Craciunul?
Raspunde

Dorin

Acum 2 ani

La un moment dat se vorbea de Aquland , tot asa va fi si cu acest proiect , denumirea este nefericit aleasa .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus