Proiect-fanion al campaniei electorale prin care Astrid Fodor a fost realeasă în fruntea administrației sibiene, Gușterland-ul a ajuns – la mai bine de un an de la prezentare – în faza demarării studiilor incipiente.
”Primăria Sibiu a făcut primii pași concreți pentru o investiție de amploare care va transforma dealurile Gușteriței într-un nou obiectiv pentru sport și petrecerea timpului liber”, anunța administrația Sibiului, la mijlocul lunii septembrie 2020 (vezi foto principală). Aflată în campanie electorală pentru un nou mandat de primar, Astrid Fodor promitea un parc de joacă tematic pentru învățarea non-formală, tiroliană pentru copii, o pârtie de schi cu suprafață artificială care să poată fi folosită tot timpul anului și, cireașa de pe tort, ”un roller coaster de tip montan care va avea traseul cu plecare din vârful Dealului Gușteriței, urmând configurația terenului până la piciorul Dealului”. Plus trasee de bicicletă, terase panoramice și, ”eventual, un funicular de mici dimensiuni”.
La mai bine de un an de la aceste anunțuri, detalii despre noul obiectiv de agrement al Sibiului nu prea sunt. ”Pentru implementarea acestui proiect, Primăria Sibiu a conturat mai întâi un concept general de amenajare, care a stat la baza contractării serviciilor de elaborare a documentației și a studiilor și care va fi analizat din punct de vedere al fezabilității în această etapă a realizării documentațiilor tehnice”, descriu acum funcționarii Primăriei Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului, evoluția acestui proiect.
Gușterlandul, așa cum era prezentat în urmă cu mai bine de un an
177.656 de lei. Plus TVA
”Primăria Sibiu a achiziționat în luna septembrie a acestui an serviciile de efectuare a studiului geotehnic și a celui topografic. În prezent se lucrează la realizarea forajelor geotehnice și la măsurătorile pentru studiul topografic. Termenul de predare a documentațiilor este de 45 de zile”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.
Potrivit centralizatorului achizițiilor publice, contractul pentru studiile geo și măsurătorile topografice are o valoare de 79.156 de lei, la care se adaugă TVA, și a fost semnat în 17 septembrie 2021 cu firma sibiană Geoing SRL. Contractul urmează să elaboreze și rezultatele geotehnice necesare unui viitor cimitir pentru animalele de companie.
Cel de-al doilea contract semnat pentru Gușterland poartă data de 20 septembrie 2021 și are o valoare de 98.500 de lei, obiectul acestuia fiind elaborarea studiului de fezabilitate. ”Proiectantul lucrează la variantele de concept. Termenul de predare a documentației este de cinci luni”, mai comunică Primăria Sibiu.
”Nu știu dacă în România există cineva mai specializat”
Resort Plannig SRL, cu sediul în satul Sînmartin de lângă Oradea, este firma angajată prin cumpărare directă de către Primăria Sibiu pentru a realiza studiul de fezabilitate în discuție. Firma a fost înființată anul trecut când, potrivit declarației depusă la Ministerul Finanțelor, nu a avut activitate. Unic acționar și administrator al societății este Daniela – Gabriela Petruț (53 de ani). Potrivit ei, chiar dacă firma este nouă, expertiza este amplă. ”Inginerul care se ocupă de proiect are o expertiză de peste 25 de ani în SUA, Canada, Chile, Emiratele Arabe, Coreea de Sud. Expertiza este în domeniul oricăror sisteme de transport pe cablu, bob de vară și alte instalații de agrement din această gamă”, declară Daniela Petruț, pentru Turnul Sfatului.
Potrivit proprietarei firmei angajate, Radu Petruț, inginerul tocmit de Primăria Sibiu a locuit în Canada mai bine de 20 de ani. ”Are licență de inginer profesionist acolo. În România participă la foarte multe studii de acest gen, la proiectarea de domenii schiabile, de la A la Z. Sincer, nu știu dacă în România, pe aceste domenii, există cineva mai specializat decât el”, îl descrie proprietara Resort Plannig SRL pe Radu Petruț, soțul acesteia.
Prin societatea sa, Canalpin SRL din Sânmartin, Radu Petruț a fost angajat în luna noiembrie a anului trecut să întocmească documentațiile tehnice pentru un domeniu schiabil pe raza orașului Zlatna (județul Alba).
După fondurile europene
După ce anul viitor vor fi recepționat studiul de fezabilitate, după ce indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați de Consiliul local Sibiu, funcționarii Primăriei condusă de Astrid Fodor ar urma să lanseze licitațiile pentru întocmirea proiectului tehnic și, mai apoi, a execuției. ”Nu putem estima în acest moment un termen de începere a execuției lucrărilor deoarece acesta depinde de derularea procedurilor de achiziție. În ceea ce privește sursa de finanțare, Primăria Sibiu intenționează să depună acest proiect pentru obținerea finanțării nerambursabile din fonduri europene”, mai descriu reprezentanții Primăriei Sibiu traseul planificat pentru acest proiect.
Gușterland din cinci variante
Denumirea de ”Gușterland” pentru proiectul promis de Astrid Fodor a fost aleasă în urma unui sondaj on-line, realizat anul trecut tocmai când Sibiul era sub carantină din cauza numărului mare de oameni afectați de Covid-19. Cei 3.300 de sibieni despre care Primăria Sibiu spune că au votat au avut de ales între Gușterland, Colinele Gușteriței, H ermannstadt Adventure Park, Sibiu City Scape și ENjoy Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 6564
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Emil
Acum 13 ore
Și eu lucrez in șlapi
Acum 14 ore
Emil
Acum 14 ore
Emil
Acum 14 ore
Eu