Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
12°C

Sibiul, al cincilea județ după numărul de refugiați ucraineni. Aproape 5 milioane de lei au fost decontați către sibienii care găzduiesc refugiați din est

Sibiul, al cincilea județ după numărul de refugiați ucraineni. Aproape 5 milioane de lei au fost decontați către sibienii care găzduiesc refugiați din est

Județul Sibiu este după București, Constanța, Suceava și Cluj județul cu cei mai mulți refugiați ucraineni, se precizează într-o statistică prezentată de ziarul Profit.

Guvernul a pregătit alocarea suplimentară a 30 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru acordarea unui sprijin de 20 lei/persoană găzduită/zi, pentru asigurarea hranei, și a unui sprijin de 50 lei/persoană găzduită/zi, pentru asigurarea cazării, luând în calcul un număr mediu de 14.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina și găzduiți de persoane fizice.

Lider în ce privește sumele decontate de persoane fizice este București-Ilfov - cu 18,4 milioane lei, Constanța - cu 10,6 milioane lei, urmate de Suceava - 6,85 milioane lei, Cluj - 5,61 milioane lei și Sibiu - 4,9 milioane lei.

Statul a plătit în perioada aprilie-iunie aproape 108 milioane lei pentru cazarea și masa cetățenilor ucraineni. Din această sumă, 87,3 milioane sunt bani decontați de către persoane fizice care au cazat ucraineni, iar restul, de către persoane juridice, relevă date analizate de Profit.ro.

Acum, Guvernul arată că ”situația conflictului militar dintre Federația Rusă și Ucraina se preconizează a fi una de lungă durată”, astfel că apare ca necesară suplimentarea sumelor alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022 în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana și cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

Astfel, Guvernul a pregătit alocarea sumei de 30 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul decontării spirjinului pentru refigiații ucraineni.

În vederea stabilirii sumei necesare a fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului s-a luat în calcul acordarea unui sprijin financiar de 20 lei/persoană găzduită/zi pentru acoperirea cheltuielilor necesare asigurării hranei și un sprijin financiar de 50 lei/persoană găzduită/zi pentru acoperirea cheltuielilor necesare asigurării cazării.

Numărul mediu preconizat este însă acum mai mic, respectiv de 14.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, precum și beneficiari ai Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022, pentru o perioadă de 30 de zile.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

SIM

Acum 1 lună

Mno fain asa. 50 lei de persoana , pune la un apartament o medie de 3 persoane. Rezulta 150 lei pe zi x 30 zile = 4500 lei. Sa ii tot lasi sa stea moca.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Nu e moca, e investitie geopolitica.
Raspunde

Je

Acum 1 lună

Deci pentru hrana, statul plătește pentru o persoana 20 lei/zi. Cat e alocația pentru un copil roman ?????
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Copiii romani nu sunt refugiati. Au parinti care lucreaza, de unde atata pomana? Cand o sa fie copiii romani refugiati (si se va intampla la un moment dat, dar na, acum ne plangem de prea mult bine) o sa-i ajute alte state cu mai mult de 20 lei/zi. Asa poti gasi in toate tarile o categorie pe care sa nu vrei sa o ajuti temporar (ca refugiatii) pt ca unii ai tai nu primesc x bani permanent.
Raspunde

Y

Acum 1 lună

Pentru un student decontează statul chiria???
Raspunde

Cristian

Acum 1 lună

Va rog poate cineva sa opreasca aceasta escrocherie? In 70% din Ucraina e liniste si pace. De ce nu se refugiaza la Cernauti, la Lviv, la Kiev, la Ivano Frankivsk? Este nedrept ca profita economic. Eu stiam ca ei sunt toti eroi nu trai nenica la Sibiu…includ si femeile, parca toti luptau ca leii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus