Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Speranța de viață în Sibiu a crescut ușor. Trăim mai mult decât 90% dintre români

Speranța de viață în Sibiu a crescut ușor. Trăim mai mult decât 90% dintre români

Speranța de viață în județul Sibiu a crescut ușor în ultimii ani, în ciuda pandemiei și a mortalității indusă de Coronavirus. Datele Institutului Național de Statistică arată că sibienii sunt printre cei mai longevivi români, aflându-ne pe locul cinci în clasamentul național.

Durata medie de viață a sibienilor a crescut cu aproape șapte ani de la Revoluția din 1989, arată datele Institutului Național de Statistică. În 1990, speranța de viață a sibienilor era de 70,75 de ani. Șapte ani mai târziu, în 1997, durata medie a vieții sibienilor scădea puțin, ajungând la 70,12 ani, iar după alți 10 ani, a crescut până la 76,58 de ani. Femeile au o speranță mai mare de viață decât bărbații. În 2019 sibiencele trăiau în medie 79,90 de ani, în timp ce sibienii ajung în medie doar la 73,23 de ani.

În zilele noastre speranța de viață în județul Sibiu este de 76,9 ani, aceasta reprezentând o medie. Sibiencele trăiesc peste 80 de ani, mai exact 80,18 ani, în vreme ce sibienii trăiesc în medie 73,6 ani. Din punct de vedere al longevității ne clasăm pe locul cinci pe țară, fiind depășiți de vâlceni, bucureșteni, clujeni și brașoveni.

”Vâlcea este județul cu cea mai mare speranță de viață, acesta fiind și singurul județ în care acest indicator depășește 80 de ani. Este urmat de București (78,4 ani), Cluj (77,47 ani), Brașov (77,37 ani) și Sibiu (76,9 ani)”, arată publicația Hotnews.ro, care citează date de la Institutul Național de Statistică.

În mod interesant, speranța de viață este și mai mare când vorbim despre municipiul Sibiu, în mediul urban cifrele fiind net superioare mediei generale pe județ. Astfel, în mediul urban speranța de viață este de 77,91 ani, iar pe sexe femeile ajung la 80,96 ani, în vreme că bărbații urcă până la 74,65 ani.

Redăm mai jos un clasament pe județe:

clasament speranta de viata

Sursa: Hotnews.ro/INS

Cât privește speranța de viață în mediul rural, județul Sibiu scade până pe locul 13 pe țară, cu o medie de doar 74,84 ani. Cifrele subliniază decalajul dintre accesul la servicii medicale în satele și comunele din județul nostru, în comparație cu facilitățile existente în Sibiu sau Mediaș.

Citește și:

Analiză. Sibienii au câștigat 6 ani în plus de viață după revoluție

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Hannelore von Coada Soricelului

Acum 1 an

La speranta ridicata de viata a sibienilor a contribuit din belsug doamna primar Fodor, care prin multitudinea, diversitatea si seriozitatea proiectelor implementate, a facut ca burgul nostru sa fie un reper international de bunastare, prosperitate si mai ales, un oras cu cele mai multe spatii verzi! La Sibiu se tace si se face!
Raspunde

Trolalali

Acum 1 an

Desigur, la creșterea speranței de viață contribuie și trolii plătiți să posteze acceași replică despre primăreasă ... ;)
Raspunde

Dan

Acum 1 an

praful, mizeria, zgomotul, traficul si lipsa spatiilor verzi ( doar 2m.p. de spatiu verde pe cap de sibian) ne-au crescut speranta de viata. Sa ne tina D-zeu primarul nost rupt din rai ca ca ea alta nu gasim in toata galaxia.
Raspunde

Spațiul verde cu picățele

Acum 1 an

@Dan: De unde îți rezultă ție că sibienii au 2 m de spatiu verde pe cap de locuitor? Știu că așa zice documentația de la birtul din colț, dar ai verificat pe undeva să vezi dacă e corect?
Raspunde

Dan

Acum 1 an

nu-i de la mine cifra, ci chiar de la Primarie - vezi documentul "Strategia integrata de dezvoltare urbana". Mai exact, spatiul verde pe cap de sibian este de doar 2,28 m.p in conditiile in care legea din Romania (OUG195/2005) cat si normele EU zice ca fiecare cetatean are nevoie optim de vreo 26 m.p de spatiu verde.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Covrig

Acum 1 an

E total greșit când spuneți de "mortalitatea indusă de coronavirus"! Corect este "mortalitatea indusă de tratamentul pentru coronavirus", ăsta e adevărul, nu ceea ce vi s-a dictat să scrieți!
Raspunde

Lol

Acum 1 an

De remarcat ca la Vâlcea e cea mai mare speranța de viața! Calitatea vieții acolo! Noroc cu vâlcenii binevoitori ce se muta la Sibiu, doar așa am reușit sa fim pe locul 5! :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus