Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

”Hai cu girofaru' stimați decidenți ai vieților noastre!”. Salvamontiștii au avut nevoie de un echipaj de poliție pentru a parcurge Transfăgărășanul

”Hai cu girofaru' stimați decidenți ai vieților noastre!”. Salvamontiștii au avut nevoie de un echipaj de poliție pentru a parcurge Transfăgărășanul

Salvamontiștii din Argeș au lansat sâmbătă seară un nou apel către guvernanți pentru a schimba legea, astfel încât și mașinile lor să beneficieze de girofar, pentru a face față traficului aglomerat.

Pe pagina de Facebook a Salvamont Argeș au fost postate mai multe clipuri video în care se vede cum mașina lor se strecoară greu în traficul de pe Transfăgărășan, chiar și în condițiile în care avea antemergător o mașină de poliție.

”Hai cu girofaru' stimați decidenți ai vieților noastre! Așa merge Salvamontul la acțiune...

În cazul de față, mulțumim Poliției Argeș care ne-a ajutat pe ultima bucată, că altfel ajungeam diseară!”, au scris salvamontiștii.

Deși Serviciile Salvamont din România au deja în dotare autospecialele cu semnale acustice și luminoase, legislația nu permite pornirea girofarului și a sirenelor care ar ajuta la scurtarea timpului de intervenție.

Sunt de fapt două legi care se contrazic: una le permite salvamoniștilor să cumpere autospeciale cu girofar și sirenă, alta nu menționează și Serviciul Salmanont printre cei care pot folosi semnalele acustice și luminioase în trafic, susține, președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu. El susține că de ani de zile solicită modificarea legislației.

”Echipele din Argeș, Sibiu, Prahova, Neamț, Gorj, Hunedoara care au aflux foarte mare de turiști pe munte și care au căi rutiere de acces către munți, toate aceste căi rutiere sunt blocate de mașini și atunci, ca să ai o prioritate în trafic, trebuie să folosești în anumite momente aceste semnale acustice și vizuale. Am încercat să explicăm, am încercat să discutăm, dar asta e situația. Proiectul de hotărâre e conceput, are toate avizele necesare, trebuie repus pe ordinea de zi”, a spus președintele Salvamont România, citat de Europa FM.

Din 7000 de intervenții ale salvamontiștilor înt-un an, un sfert din ele impun grabă în deplasare, mai spune Sabin Cornoiu.

“Câteodată minutele fac diferența sau chiar secundele: oamenii ăia aveau șanse de supraviețuire sau aveau șanse să se vindece cât mai repede. Am început să facem filmări ca să demonstrăm de ce am ajuns târziu la caz. Nu vă spunem care este atitudinea celor care sunt la locul accidentului când ne văd că venim cu așa întârziere”, menționează Sabin Cornoiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Cornel Opinceanu

Acum 1 an

Daca s-ar aplica legea rutiera pe Transfagarasan nu ar mai avea nevoie de girofar. Dar Garcea sta numa' la ciupeala, ca doar e roman, ce sa si faca?
Raspunde

M

Acum 1 an

Hai sa rezolvam si problema reala pe transfagarasan: lipsa barierei, lipsa transportului pe cablu rentabil si decent, lipsa unui bus tip shuttle. Atatea masini in tunel cu motorul pornit nu au ce exista intr o tara civilizata. Montati bariera si taxa pt urcare pe transfagarasan. Opriti balciul ala de la balea lac si asa o sa vedeti schimbari,simplu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus