Zeci de videoclipuri cu rețete, povești și o comunitate de zeci de mii de oameni. Asta a reușit să construiască și să strângă în jurul său sibianul Alex Basarabă. Tânărul are 35 de ani, iar de 17 ani este bucătar. În urmă cu șapte ani, a ales să împărtășească pasiunea și meseria sa cu iubitorii de gastronomie și a creat un canal de YouTube prin care promovează mâncarea pe care o gătește și care în aceste momente a adunat aproape 60.000 de abonați.
Citește și: VIDEO Povestea brânzei de Sibiu: de la mulsul oilor, până la rețetă și ambalare
Pe lângă meseria de bucătar, Alex a ales să le ofere oamenilor și conținut cu rețetele pe care el le pregătește. Nu a vrut ca totul să rămână precum un secret în bucătărie, iar acum își dedică din timp și celui de-al doilea său job, așa cum îl numește tânărul.
„Sunt și creator de conținut, un al doilea job aș putea spune, ceva mai recent. În 2015, am decis să-mi deschid un canal de YouTube și să postez rețetele mele preferate. Mă documentez foarte bine înainte de a posta o rețetă, pentru că nu-mi place sa fiu prins cu garda jos niciodată și pentru că îmi doresc să ofer informații cât mai corecte oamenilor care mă urmăresc. Informația înseamnă putere așa că partea de cercetare și documentare pentru mine este foarte importantă. Sportul, este o altă pasiune pentru care îmi fac timp, pentru că în felul acesta mă pot bucura de mâncare fără să mă gândesc prea mult la kilogramele în plus”, povestește Alex.
„Pentru a fi un bucătar bun ai nevoie de perseverență, ambiție”
În spatele fiecărui preparat se află, pe lângă rețetă, o poveste și o experiență. Decizia de a deveni bucătar i-a fost clară lui Alex încă de la începuturi, când a ales să urmeze cursurile unei școli de bucătari. Dorința de a aduce ceva nou fiecărui preparat stă la baza meseriei pe care sibianul o are de la vârsta de 18 ani.
„Când ne gândim la meseria de bucătar, probabil mulți dintre noi se gândesc la filmele acelea italiene unde toată lumea este relaxată și unde se gătesc rețete gustoase cu multă pasiune și ușurință. Însă realitatea bate filmul de cele mai multe ori și lucrurile nu decurg tot timpul cu ușurință. Dacă mă întrebi pe mine, îți pot spune că meseria de bucătar este una de mare anduranță și ai nevoie de o putere mentală puternică. Pentru a fi un bucătar bun ai nevoie de perseverență, ambiție, seriozitate, perfecționism, curiozitate, agilitate fizică și mentală, chiar și empatie față de oamenii din jur, pentru că în bucătărie munca în echipă este esențială. O bucătărie adevărată nu poate funcționa fără organizare, disciplină și colaborare. De ce am ales această meserie? Pentru că respect mâncarea și din acest motiv îmi place să inovez, să vin cu idei noi și să ofer o experiență plăcută oamenilor pentru care gătesc.”
Cum a început să posteze rețetele pe Internet
Ideea de a crea conținut culinar pe YouTube i-a fost limpede lui Alex de la începutul anului 2015. Se reîntorsese în țară după un timp petrecut în Germania, moment în care și-a dat seama că simțea nevoie de ceva nou, de un lucru care să îl provoace și în care să investească timp, iubire și pasiune.
„Mă încânta ideea, faptul că îmi pot exprima gândurile acolo și în felul acesta, îmi salvam cumva rețetele, pentru că am uitat multe din ele. Pe lângă asta, am dat o grămadă de rețete scrise de mână, pentru că lumea mă știa de bucătar, așa că le dăruiam cu drag. De când am canalul de YouTube, nu am mai scris nicio rețetă de mână. Am postat prima oară în toamna acelui an, pentru că habar nu aveam cu ce se mănâncă treaba cu filmatul și cu editatul. Pentru mine au fost multe detalii de căutat și învățat, de la camera de filmat la obiectiv, la editat, la formarea unui conținut fluid, ușor de urmat și înțeles. Așa că m-am pus pe căutări de la începutul anului și mi-a fost mai clar ce sa fac abia în toamnă”, explică bucătarul.
Cât timp investește în filmare și editare
În spatele fiecărui videoclip stau mai multe ore de filmat și editat, explică tânărul. Dar timpul nu contează pentru el dacă rezultatul final este unul care îl satisface și care este apreciat de comunitatea sa.
„Încerc să fac materialul cât mai complex, să nu ratez nici un detaliu iar asta necesită bineînțeles timp, pot filma un material într-o oră sau șase ore, în funcție de complexitatea rețetei. Una din cele mai recente rețete este o plăcintă cu urdă gătită de bunica, unde eu am fost doar în spatele camerei cu întrebări. Am filmat rețeta propriu zisă în 25 de minute, fiind o rețetă foarte rapidă și echilibrată ca și gust.”
Pentru că rețeta nu s-a oprit aici, Alex a vrut să le arate oamenilor și procesul de preparare al brânzei, care, spune el, a necesitat mai mult timp petrecut pe teren. „Pentru procesul de fabricație a brânzei, mai exact telemeaua și urda, am petrecut opt ore cu niște oameni foarte faini, încercând să surprind fiecare pas. Ce vreau să spun este că pentru mine contează rezultatul final, nu timpul petrecut ca să-l obțin. De ajutat nu mă ajută nimeni la crearea conținutului, nu mi-a plăcut niciodată să depind de cineva, ori să cer ajutor. De ce aș face asta când avem parte de atâtea informații în mediul online. De cele mai multe ori, când vrei să faci ceva, fă-o singur, nu te baza pe nimeni, o să ai satisfacții mult mai mari.”
„Îmi găsesc inspirația în aproape orice”
Pentru tânărul bucătar inspirația vine din lucruri mărunte. Îi oferă inspirație călătoriile în care încearcă să descopere experiențe gastronomice și obiceiuri specifice zonelor pe care le vizitează. Pe lângă acestea, spontaneitatea este cea care îl face pe Alex să creeze asocieri noi pe care să le transpună în preparatele sale. Fie că pregătește o tocăniță de vițel cu găluște, ciorbă de perișoare, spaghete cu fructe de mare, fie că își încântă urmăritorii cu o rețetă de cozonac sau pască tradițională, clipurile prezentate de Alex strâng mii de vizualizări.
„Îmi găsesc inspirație în aproape orice și nu este doar cazul meu, este cazul aproape oricărui bucătar, pentru că facem imediat legături și asocieri, nu știu dacă e calitate sau defect profesional. Atunci când călătoresc, caut mereu locuri unde se mănâncă tradițional sau locurile unde se mănâncă cel mai bine pentru că aceste lucruri mă inspiră și îmi trezesc curiozitatea. De ani de zile călătoresc doar ca să mănânc și să învăț obiceiuri, asta mă relaxează și mă împlinește pe mine. Aleg rețetele în funcție de stare, de locul unde sunt sau de anotimp. Nu mă gândesc la ceva anume, totul vine natural și de multe ori repede, fie că văd o poză, ceva la piață, la carmangerie sau la hipermarket”, mai spune sibianul.
Alex pune aceeași pasiune în fiecare fel de mâncare pe care îl prepară, indiferent că este unul simplu sau complex. Când îl întrebi dacă are un preparat favorit, tânărul nu poate alege deoarece fiecare rețetă are ceva special, care de multe ori vine chiar din simplitatea combinării ingredientelor.
„Mi-ar plăcea să dau un răspuns concret, dar este foarte greu să spun asta, pentru că îmi place mâncarea. Are legătură cu ceea ce spuneam anterior, cu locul unde sunt și cu starea de spirit. Dacă sunt undeva lângă apă, nu mă gândesc o clipă la carnea de pasăre, preparatele din pește și fructe de mare sunt tot ce visez și-mi doresc. Dar dacă sunt la bunica, vreau să mă bucur de o supă sau un papricaș de pui și cu siguranță nu am nevoie de fructe de mare. Cred că este o chestie de perspectivă. În principiu, simplitatea este răspunsul pentru mine. Un preparat cu ingrediente puține și de calitate, fără multe condimente, fără nimic foarte complicat, dar gătit bine și corect.”
Este mândru de comunitatea pe care a creat-o
Recent, Alex a petrecut o zi întreagă pe Valea Hârtibaciului pentru a realiza un clip video despre povestea brânzei de Sibiu. Tânărul și-a petrecut o zi împreună cu ciobanii din Vurpăr și a filmat pașii prin care se pregătește brânza de Sibiu, de la mulgerea oilor, până la prepararea și ambalarea produsului final.
„Rețetele vechi sunt cel mai bun exemplu de lucru simplu, bine făcut și în același timp foarte complex. Eu sunt mândru de zona mea de proveniență și îmi place să o promovez așa cum pot și știu, mai mult decât o rețetă îmi doresc să dau mai departe o poveste, o emoție. Brânza de Sibiu are o istorie a ei și este emblematică pentru zona noastră, mi-am dorit de ani de zile să filmez și să asist la acest proces. Problema a fost că nu oricine vrea să fie filmat, însă oamenii aceștia nu au avut nicio problemă și a mers totul bine, au fost foarte amabili și respectuoși”
Aprecierile oamenilor îl fac pe Alex să-și dorească în continuare să-și promoveze rețetele pe Internet. Este mândru de comunitatea de oameni pe care a strâns-o în jurul său, le mulțumește pentru mesaje și le promite rețete noi pe canalul său de YouTube.
„Sunt mândru de comunitatea mea, sunt oameni faini care înțeleg ceea ce îmi doresc să transmit prin canalul meu de YouTube. Mesajele lor îmi aduc mulțumire și confirmare că ceea ce fac este bine, motiv pentru care continui în acest stil. Știu că își doresc mult mai multe rețete din partea mea, timpul meu liber este dedicat acestui hobby, însă crearea unui conținut cere timp și nu este mereu simplă în condițiile în care fac totul singur. Ce i-aș ruga, mai degrabă decât ce le-aș transmite, este să aibă răbdare cu mine chiar și atunci când postez mai rar, pentru că acest lucru se întâmplă programului meu foarte încărcat din bucătărie. Dar, să nu vă faceți griji, atât timp cât sunt sănătos o să auziți de mine.”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: rețete youtube sibiu , rețete alex basarabă , alex basarabă youtube , alex basarabă , bucătar sibiu , video
Vizualizari: 14888
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Pastor Marginas
Acum 12 ore
Nicolae
Acum 12 ore
Sheep
Acum 13 ore
Eruditian Slobozan Baroreu
Acum 13 ore
Adina