Miercuri,
28.09.2022
Ceata
Acum
9°C

Raport C.I.A. din 1955 despre Sibiu. Ce informații strângeau agenții americani despre viața sibienilor

Raport C.I.A. din 1955 despre Sibiu. Ce informații strângeau agenții americani despre viața sibienilor

Desecretizarea documentelor din arhiva Agenției Centrale de Informații C.I.A. a făcut posibilă perceperea istoriei țării noastre prin ochii serviciilor secrete americane. Sibiul se regăsește și el în aceste documente, iar cei interesați pot descoperi cum era viața orașului, cu mulți în urmă. De exemplu, un document care datează din 19 ianuarie 1955 vorbește pe larg despre condițiile de trai din acea perioadă: hrana se găsea greu și se procura de pe piața neagră, alimentele erau raționalizate și existau sentimente anti-comuniste puternice, dar neexteriorizate.

Citește și: Sibiul, în arhiva desecretizată a CIA: rezistența din Munții Cindrel, mâncarea în comunism și producția de ”rebuturi”

Unul dintre documentele întocmite de agenții C.I.A în anul 1955 vorbește despre viața Sibiului la începutul acelui an. Descoperim un oraș măcinat de lipsa hranei și deși existau puternice sentimente anticomuniste se începea aderarea la Partidul Comunist pentru avantaje, însă documentul vorbește despre faptul că nu se intra ușor în partid.

Dosar CIA

„Pentru toată populația Sibiului, de o importanță primordială este cum să-și procure suficientă hrană. Pâinea, carnea, untura, zahărul și orezul sunt încă raționalizate și trebuie suplimentate prin achiziții pe piața neagră. Deși mai e un sentiment anti-comunist puternic în rândul oamenilor, nu există și alte semne exterioare ale acestuia. Datorită avantajelor materiale pe care le oferă, mulți oameni au încercat să adere la Partidul Comunist, însă puțini sunt acceptați. Este o perioadă lungă de așteptare în timpul căreia se realizează o investigație despre trecutul aplicanților, iar apoi, ca regulă, ei sunt refuzați”, se arată în document.

Nu erau diferențe între români și sași

Agentul care a întocmit documentul vorbește despre faptul că nu prea sunt diferențele între felul în care erau tratați românii și sașii.

„Sunt puține, dacă nu inexistente, diferențele de tratament între populația de români și sași. Toți bărbații de cel puțin 18 ani sunt chemați în serviciul militar în aceleași condiții.”

Salariul mediu era de 300 de lei

Interesant este și faptul că documentul serviciilor secrete americane aruncă o imagine și asupra modului în care lucrau sibienii, care era salariul în anul 1955 și ce probleme puteau exista într-o fabrică. 

„Fabrica de dulgherie din Sibiu 2. Salariul mediu al angajaților din această fabrică este de aproximativ 300 de lei pe lună, deși, prin depășirea normei de producție, acesta poate fi de 1.000 sau de 1.200 de lei pe lună”. 

Povestea continuă în în documentul C.I.A. se vorbește despre cum angajata ajunge să dea un singur strat de vopsea printr-o inovație, însă produsul final se dovește a nu fi unul de calitate.

Citește și: Sibiul în arhiva desecretizată a CIA: Oraș suprapopulat cu oameni săraci, care stau la coadă pentru untură

O tânără a reușit să câștige 1.200 de lei pe lună și, în același timp, a fost numită „stahanovistă”, în felul următor: la sarcina de a vopsi mobilă cu un pistol-pulverizator se obișnuia să se dea trei straturi de vopsea pe fiecare piesă de mobilă, așa încât culoarea să aibă nuanța dorită. Tânăra a mai adăugat pigment la vopseaua ei și a putut, astfel, să dea un singur strat de vopsea pe mobilă. După șase luni de când a livrat mai multe bănci la un liceu local, Directorul liceului s-a plâns că toate băncile se scorojiseră și că vopseaua crăpase. Era evident că lemnul nu fusese uscat corespunzător. Directorul fabricii i-a spus că nu asta era important și să-i trimită o comandă de bănci noi, de vreme ce fabrica nu era suprasolicitată la acel moment, iar lui nu îi era permis să concedieze angajați. 3. Fabrica mai producea și discuri destinate diverselor cluburi de sport din România. Și acestea erau din lemn umed, iar când se uscau, directorul își dădea seama că erau mult mai ușoare decât greutatea indicată. Pentru a remedia aceasta, directorul înmuia discurile în apă și le depozita într-un loc umed până la livrare”, se mai povestește în document.

Arhiva desecretizată a CIA are la bază instrument online de căutare CREST (CIA Records Search Tool), creat special după ce în 1995 președintele Bill Clinton a cerut CIA să declasifice toate documentele cu valoare istorică care aveau cel puțin 25 de ani vechime. Arhivele declasificate acoperă evenimente în perioada 1940-1990.

Sursa foto: Wikimapia

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Marioara

Acum 3 săptămâni

Ce bine arata Piata Mare atunci! Fata de cum arata acum...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Parcuri se pot face in alta parte, Piata Mare e unica.

Raspunde

Mihai

Acum 3 săptămâni

Se pot face parcuri la marginea orasului, in plin camp.Daca plantezi ceva in oras , trebuie sa le ingrijesti.
Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Lucru sigur in comunism sasii mai si munceau, nu isi insuseau casele altora cu acte de proprietate falsificate precum vicleanul Iohannis.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

da mă, a făcut neamul tău Hermannstadt-ul, și au venit sașii și și l-au însușit

Raspunde

Mihai

Acum 3 săptămâni

Romanii erau iobagi pe vremea aia si se cam plictiseau asa ca ii puneau stapanii sa mai sape un sant de aparare, sa mai faca un milion de caramizi, sa mai care piatra din munti.Si daca se revoltau ii aduceau sa vada orasul, in piata mare si ii spanzurau sau ii trageau pe roata
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus